Jószomszédi iszony

A pici, szőrös és csúnya Danny DeVito amellett, hogy Hollywood egyik leggyakrabban foglalkoztatott karakterszínésze, nagyon ügyes producer és változó sikerrel dolgozó rendező is egyben – tehát, bár teljesen úgy néz ki, mégsem ejtették a fejére.

Filmjeinek receptje röviden ennyi: eresszünk össze szűk helyen néhány, amúgy kedves embert és hagyjuk, hogy egymás torkának essenek. Ez néha nagyon jól sül el, néha kevésbé.

Jelen esetben egy fiatal pár kel harcra egy kedves idős hölggyel, de a harc korántsem egyenlőtlen. A tét egy patinás, kétszintes brooklyni ingatlan, a szimpatikus Alex és a bájos Nancy frissen vásárolt álomotthona, az apró kis szépséghiba pedig a már említett törékeny öreg hölgy, aki vagy ezer éve lakik a felső szinten, mint bérlő, de állítólag nem sok vizet zavar és ki tudja, meddig húzza. Csakhogy hamar kiderül, hogy a meglepően fitt néni egy kis szörnyeteg, aki napi 24 órában áll elő egyre lehetetlenebb kérésekkel – bérlőként ehhez minden joga megvan –, ha pedig az ifjú pár besokall, akkor érzelmi zsarolással tartja őket sakkban. A kimerült és végsőkig hergelt párocska úgy dönt, hogy visszavág.

A Jószomszédi iszony DeVito korábbi munkáinak (A rózsák háborúja, Dobjuk ki anyut a vonatból!) minden elemét felvonultatja, de azoknál jóval kevésbé cinikus és groteszk, inkább jól nevelten gonosz, amolyan Tom és Jerry stílusban. Az alaphelyzet kellőképpen ígéretes, de a vége felé valahogy kifogy a szufla, bár még akkor is becsúszik néhány jobb poén (például a néni éjszakai tévézése és a tapspárbaj).

Ben Stiller és Drew Barrymore a maguk részéről mindent megtesznek, hogy az ifjú házasok szerepében elszórakoztassanak minket, ami többnyire sikerül is, hiszen mindketten remek komikusok. A szívós öregasszonyt játszó angol Eileen Essel (mellesleg 86 éves!) játékát látva az jut eszünkbe, bár csak adná az ég, hogy enynyi idősen mi is ilyen virgoncan tudjunk másokat szekálni! (est)

Jószomszédi iszony (Duplex), színes, amerikai film 2003, 97 perc, Rendezte: Danny DeVito, Szereplők: Ben Stiller, Drew Barrymore, Eileen Essel, Harvey Fierstein, James Remar, Justin Theroux

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?