Jön a Faith No More

<p>A San Franciscó-i Faith No More, a kilencvenes évek egyik legfontosabb rockzenekara huszonkét évvel ezelőtt lépett fel először Pozsonyban. Idén július 10-én visszatérnek. A koncert az Aegon Arénában lesz, a jegyeket múlt pénteken kezdték árulni.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Ez nem egy nosztalgiazenekar, noha 1997-ben úgymond letették a lantot, mondván, elfogyott az ötlet, és nem akarnak minőségromlást szenvedni. A kétezres években csak válogatáslemezek jelentek meg tőlük, eddigi utolsó világturnéjuk pedig 2009-ben volt. Mégis a csúcson tudtak maradni, amit nagyon kevés zenekar mondhat el magáról. Talán csak azok, amelyek zeneileg megelőzték korukat.

Májusban pedig jön az új album, a Sol Invictus, amelyről két dal már megjelent kislemezen (Motherfucker, Superhero). Mindkettő bizakodásra adhat okot. A csapat legjobb korszakát, az Angel Dust és a King For A Day, Fool For a Lifetime lemezek hangulatát idézik, és csak úgy süt belőlük a lelkesedés.

A zenészek olyannyira nem tűrnek beleszólást a dolgaikba, hogy az új lemez kedvéért saját kiadót alapítottak, a terjesztést pedig a frontember, Mike Patton cége végzi majd. A felállás egyébként ugyanaz, mint a fénykorban: Mike Patton (ének), Jon Hudson (gitár), Billy Gould (basszusgitár) mellett Roddy Bottum billentyűs, Mike Bordin (ütőhangszerek).

A Faith No More mindig is új utakat keresett a rockzenén belül. Bátran keverték a stíluselemeket a metáltól a funkyn és a rapen át egészen a dzsesszig, a könnyed, játékos dallamoktól a súlyos akkordmenetekig. A számok hangszerelése többnyire összetett, inkább kompozícióknak tekinthetők, mint daloknak. A zenei váltások elsőre furának tűnnek, az összhatás azonban tökéletes.

Ez a kivételes arányérzék komoly hangszeres tudással, a műfaj által megkívánt karcossággal, valamint kifinomult ízléssel párosulva egyedivé tette a csapat lemezeit. Olyannyira, hogy az amerikai szaksajtó rögtön rájuk is sütötte az „alternatív metál” jelzőt, pedig ennél jóval sokrétűbb volt, amit csináltak. Arról nem is beszélve, hogy a Faith No More az egyik legjobb koncertzenekar (is) volt annak idején, fellépéseiket hatalmas energia és lendület jellemezte – ez remélhetőleg még mindig így van –, Mike Pattont pedig a világ legkarizmatikusabb frontemberei között tartották számon. Nem egyszerűen csak jó hangú énekes, de egyszersmind született előadóművész és tömeghipnotizőr is, akinek könnyű a hatása alá kerülni.

Száz szónak is egy a vége: nem érdemes kihagyni a Faith No More pozsonyi koncertjét. Nemcsak azokra a negyvenesekre gondolok, akik kíváncsiak, hogyan hatnak rájuk 2015-ben ifjúságuk legfontosabb dalai, hanem azokra a fiatalokra is, akik számára a Faith No More már történelem. Ha úgy tetszik: a rocktörténet egy fontos zenekarát láthatják élőben, ráadásul új dalokkal a tarsolyukban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?