Japán Távolság az At Home Galleryben

Somorja. Sorba állított, sok kis szárnyas űrhajó. Ezt a benyomást kelti első pillantásra a japán Hisao Suzuki fém szoborkompozíciója, amelynek a művész a Distance, azaz Távolság címet adta, s amely így az univerzum végtelenjét is idézheti. Ám ez csupán egy a Távolság keltette asszociációk közül.

Somorja. Sorba állított, sok kis szárnyas űrhajó. Ezt a benyomást kelti első pillantásra a japán Hisao Suzuki fém szoborkompozíciója, amelynek a művész a Distance, azaz Távolság címet adta, s amely így az univerzum végtelenjét is idézheti. Ám ez csupán egy a Távolság keltette asszociációk közül. Igazi „világszobor”, hiszen a távol-keleti művész európai tanulmányútján, ĺrországban született, a felhasznált nyersanyag Magyarországról, Angliából és Japánból származik, s a hollandiai Leiden után egy időre Szlovákiában, a somorjai zsinagógában lel otthonra. Hisao Suzuki korábban multimediális installációkat is készített, az utóbbi években azonban arra törekszik, hogy alkotásaiban a szobrászat legegyszerűbb, alapvető elemeiből, az alkalmazott anyag fajtájából, súlyából, struktúrájából induljon ki. Ezért foglalkoztatja mostanában a strukturális alapelem, a távolság, amely véleménye szerint a szobor meghatározó tulajdonságai közé tartozik. A témát több alkotásában is megfogalmazta már. „A 19. századtól, amikor is Japánban megdőlt a középkori társadalmi rend, a japán művészet erősen Nyugat-orientálttá vált. Amíg fiatal voltam, nem foglalkoztatott különösebben az identitásom, dolgoztam a szobraimon és kész. Most, idős koromra azonban, hiszen már 57 éves vagyok, egyre gyakrabban felmerül bennem az önazonosság kérdése. Nem könnyű rá válaszolni. S bár ennek a szobromnak a konstrukciója inkább nyugati jellegű, azt hiszem, van benne valami a japán művészetből is. Mai globalizált világunkban azonban természetes a különböző tájak művészetének egymásra hatása. Én például úgy látom, hogy a 20. század nagy európai szobrászának, Giacomettinek az alkotásai a japán művészet jegyeit is magukon viselik” – válaszolta Hisao Suzuki arra a kérdésre, hogy a távol-keleti vagy az európai képzőművészet volt-e rá nagyobb hatással.

A japán művész most állít ki először Szlovákiában. Az interneten felfigyelt az At Home Gallery mellett működő Művészetek Házának alkotóműhelyi ösztöndíjára, s megpályázta azt. Kiss Csaba küldött neki fotókat a zsinagógáról, amely nagy hatással volt rá. „Gyönyörű és erőt sugárzó hely. Igazi kihívás számomra” – mondta Hisao Suzuki.

A kiállítás megnyitója – a művész jelenlétében – ma 18 órakor lesz az At Home Galleryben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?