James Blake kapta az idei Mercury Prize-t

PUHA JÓZSEFA fogadóirodák Laura Mvula birminghami soulénekesnő Sing to the Moon című első stúdiólemezét és a sheffieldi Arctic Monkeys rockegyüttes AM című ötödik stúdióalbumát tartották a legesélyesebbnek az idei Mercury Prize-ra.

PUHA JÓZSEF

A fogadóirodák Laura Mvula birminghami soulénekesnő Sing to the Moon című első stúdiólemezét és a sheffieldi Arctic Monkeys rockegyüttes AM című ötödik stúdióalbumát tartották a legesélyesebbnek az idei Mercury Prize-ra. A nagyszabású díjátadó gálán nem kis meglepetést okozott, hogy James Blake nagylemezét hirdették ki győztesnek – a huszonöt éves londoni elektrozenei dalszerző-énekes, producer áprilisban megjelent Overgrown című második stúdióalbuma az elmúlt egy év legjobb brit nagylemeze. Győzelmére húsz az egyhez arányban lehetett fogadni. „Ez az első díj, amit kaptam, leszámítva egy teniszkupát, tizenkét évesen” – mondta Blake. Az Overgrown nem tartozik a kereskedelmileg sikeres hanghordozók közé, a brit albumeladási lista nyolcadik helyéig jutott, eddig 27 700 példányt értékesítettek belőle a szigetországban. Ez a szám az elismerésnek köszönhetően a következő hetekben jelentősen megugrik.

A Mercury Prize-t 1992-ben a Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry) alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. A díjátadást megelőző egy év legjobb brit (angol, észak-ír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák vele.

A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A korábbi győztesek között megtalálható az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand, a Portishead, a Primal Scream, a Pulp vagy – egyetlen duplázóként – PJ Harvey, az elmúlt két évtized legsikeresebb brit együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay azonban (eddig) lemaradtak a díjról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?