Jamaica beköltözik a szlovák fővárosba

Pozsony |

<p>Négy évvel ezelőtt bebizonyosodott, hogy kis hazánk kies fővárosában komoly igény mutatkozik egy reggae-fesztivál iránt. A szervezők számoltak Pozsony ideális fekvésével is – közel az osztrák és a magyar határ, egyik oldalon sincs hasonló kezdeményezés, ezért a rendezvényt a régió legnagyobb reggea-fesztiváljaként lehetett meghirdetni.</p>

Ráadásul ideális helyszínt találtak az Uprising névre keresztelt megmozdulásnak, a Zlaté Piesky üdülőövezetben lehet víz mellett sátorozni, és a hangos zene nem zavarja a környéken lakókat, mivel a környéken gyakorlatilag nem lakik senki.

Pénteken és szombaton a roots-tól a dancehall-on és a ska zenén át az electro-dubig számtalan stílus hallható, ám mindegyik alapja az a bizonyos jellegzetes lüktetés, amely napfényt varázsol a lelkekbe. Tavaly az esős idő ellenére is sikerült tekintélyes tömeget odavonzani, a gumicsizmába és zöld-sárga-piros trikolórba öltözött rasta-szíveket nem zavarta a sár, erre a hétvégére pedig ideális reggae-időt ígér az időjárás-előlejelzés.

A felhozatal ismét pazar. Kezdjük mindjárt a kedvencemmel, aki Németországból érkezik, Gentleman névre hallgat, és a dancehall koronázatlan királya Európában. Ellenállhatatlan és megúnhatatlan dallamokkal bombázza a közönséget, már a lemezei is mosolyt fakasztanak az arcokra, az a két koncertje pedig, amelyeket eddigi életem során volt szerencsém látni, csak megerősítettek hitemben, hogy Gentleman igazi fesztivál-headliner, mivel hatalmas tömeget tud magával ragadni, és a szó legnemesebb értelmében vett népszórakoztató.

Idén külön balkán sátorral készültek a szervezők, meglovagolva a hazánkban is egyre nagyobb erőkkel dúló zenei divatot, és önálló dancehall-színpadot is emeltek, meghajtva rasta-fejüket a fentebb vázolt okokból szélesebb rétegek által is kedvelt stílus előtt. A kevésbé ismert előadók, illetve a hazai fellépők a két kisebb helyszínen igyekeznek majd konkurálni a nagyszínpaddal, ahol olyan nevek váltják egymást a két nap folyamán, mint a dubstep-et újraértelmező, és a Prodigy és előzenekaraként is turnézó brit Foreign Beggars, a ragga-jungle nem hivatalos himnuszát jegyző (Incredible) General Levy, illetve két jamaicai sztár: a tekintélyes és karizmatikus Lutan Fyah, valamint a zenéjébe hip-hop elemeket is bátran csempésző Perfect Giddimani, aki DJ-ként kezdte pályafutását, aztán fokozatosan rájött, hogy előadóként is tud hangulatot csinálni. A zordabb hangzásokról ismert Svédország szintén képviselteti magát a fesztiválon a Looptoop Rockers-nek köszönhetően, akik igazi napfény-zenéjükkel három évvel ezelőtt már sikeresen lerombolták az országuk zenei életével szemben táplált előítéleteket. A cseh Prago Union pedig bebizonyítja, hogy a hip-hop nem feltétlenül egyenlő a vulgaritással.

Lesznek továbbá sound systemek, dobos és ütőhangszeres tanfolyam, iszapbirkózás (talán a tavalyi sárdagasztó idő által ihletve), zsonglőr-workshop, vizibicikli-verseny és strandfoci-bajnokság. Két koncert között is lehet tehát jól szórakozni, temetni a nyári szünidőt az Uprising fesztiválon, Jamaica fő exportcikkét, a reggae zenét fogyasztva.

Bővebb információt a következő címen találnak az érdeklődők: www.uprising.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?