Itt van a világvége?

PUHA JÓZSEF„2012 éve. Fogadjunk, nem lesz világvége. Ha lesz, úgyis beledöglesz. De ne félj, mert mondom, hogy nem lesz.

PUHA JÓZSEF

„2012 éve. Fogadjunk, nem lesz világvége. Ha lesz, úgyis beledöglesz. De ne félj, mert mondom, hogy nem lesz. Világvége” – hallható a Junkies az interneten a napokban debütált Világvége című rövid dalocskájában, amelyet csak annyira szabad komolyan venni, mint azt, hogy ma bekövetkezik az esemény. A zenekar tényleg nem hisz a mai világvégében, különben nem holnap adná ki, vagyis (azért legyünk óvatosak) tervezi kiadni a Mi van veled? Semmi? című nagylemezét, és holnap akarja bemutatni a Papp László Budapest Sportarénában a Tankcsapda vendégeként.

A zenészek bizonyára panaszáradatban törnének ki a mi van veled kérdés hallatán. A zeneiparban komoly átalakulások folynak. Még az optimista szakemberek is kongatják a vészharangot, a pesszimisták pedig temetik a könnyűzenét. Mifelénk a zenészek többségének már minimálisra apadt a korábbi legfontosabb bevételi forrása, a hanghordozók eladásából származó. A szűkülő CD-piacot a nyugati országokban is nehézkesen felváltó digitális zeneforgalom az egykori szocialista blokkban évek óta gyerekcipőben jár, nehéz, sőt egyenesen lehetetlen meggyőzni az emberek jelentős részét a fizetős dalletöltés fontosságáról, ha ingyen is hozzájuthatnak mindenhez. A zenészek egy csoportja már csak promóciós célból készít CD-t, hogy több fellépése legyen, a koncertezés manapság szinte az egyetlen bevételi forrás. Csakhogy a koncertpiacot korunk tehetségkutató tévéműsorainak aktuális sztárocskái uralják, akiket – miután véget ér a show – mindenhová hívnak, pedig saját repertoárjuk akkor még nincs. Mire elkészül a saját dalokat felvonultató nagylemezük – ha egyáltalán eljutnak odáig –, már le is cserélődtek az újakkal. Abszurd. A zeneipar sok sebből vérzik, de nyilván a mostani helyzetből is megtalálja a kiutat. A jövő az amatőr zenészeké és a másodállásban zenélőké. Aki csak a könnyűzenére épít, annak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, különben felkopik az álla. Ezt jó lett volna elmondani a hétvégi X-Faktorban is, mert abból azt szűrhettük le, hogy minden a legnagyobb rendben van. Pedig nagyon nincs. És éppen ezek a műsorok a baj fő okozói, tök feleslegesen telítik a piacot, már-már világvége-volumenű katasztrófát okozva a zeneiparban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?