Itt A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona

<div>Tíz év előkészítés után hiánypótló, átfogó, reprezentatív kötet jelent meg a napokban &ndash; A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona. Csaknem 100 évvel azt követően, hogy létezünk, hogy (cseh)szlovákiai magyarokról beszélhetünk, könyv formájában is beérett az a vállalkozás, amely ennek a közösségnek az alapvető tényanyagát gyűjti ábécérendben egy kötetbe.</div><div>&nbsp;</div>

A lexikon 480 oldalon több mint 3600 szócikket, ezekhez kapcsolódóan több mint 500 fényképet, továbbá számos térképet és táblázatot tartalmaz. Urbán Zsolt főszerkesztő vezetésével a szerkesztőbizottság 5 kategóriát határozott meg: a településekre vonatkozó szócikkeket Popély Árpád, a személyeket Lacza Tihamér, az intézményeket Végh László, a történelmi eseményeket Simon Attila, az „egyéb” témaköröket (pl. néprajz, fesztiválok, sajtó stb.) Tóth Károly gondozta; a szócikkek megírásában a témák hazai szakértőinek sora vett részt. A (cseh)szlovákiai magyarok lexikonának hétfői sajtóbemutatóján elhangzott, a munka számos módszertani kérdést felvetett, a legfontosabb talán azt volt, ki/mi és milyen terjedelemben kerüljön be a kiadványba. Végül minőségi és mennyiségi szempontok is érvényesültek. Bekerültek például a lexikonba mindazok a települések, ahol a Csehszlovákia megalakulásától kezdve megtartott bármely népszámlálás 10 százalékot meghaladó magyar lakosságot mutatott ki, vagy a magyarok száma meghaladta a 100 főt. A településekre vonatkozó szócikkek kiemelten foglalkoznak az etnikai arányok változásával, a vallási adatokkal; a történelemből elsősorban a 20. századra összpontosítanak, továbbá érintik az iskolákat, kulturális intézményeket és szervezeteket, a műemlékeket. A személyek közül azok kaptak önálló szócikket, akik az elmúlt csaknem száz esztendőben kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá a (cseh)szlovákiai magyarság közösségi, kulturális, tudományos és politikai életének fejlődéséhez. Ezt a munkát csak abbahagyni lehet, befejezni nem – jegyezte meg Tóth Károly, aki elmondta: a Fórum Intézet honlapján folyamatosan elérhető volt a lexikon alakuló változata, amelyhez várták a hozzászólásokat. Most a könyv anyaga kerül fel az internetre, kiegészítve a kimaradt szócikkekkel, képekkel, térképekkel. A szerkesztők reményei szerint ez a korpusz továbbra is bővülni fog. (as) A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona. Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá, 2014. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?