Ismét elringat minket a Kings of Convenience

ee
Pozsony |

A norvég Simon and Garfunkelként is becézett duó első, 2015-ös pozsonyi koncertje hamar telt házas lett, így időben szólunk: aki szeptember 28-án egy kicsit ki akar szakadni a cudar valóságból, az csapjon le a jegyekre.

Erlend Øye és Eirik Glambek Bøe tizenkét év után adtak ki új albumot tavaly – a pandémia kellős közepén, azaz a lehető legjobbkor, ráadásul majdnem pontosan húsz évvel ikonikussá vált bemutatkozó albumuk, a Quiet Is The New Loud után. Nagyon vágytunk már egy kis akusztikus vigasztalásra, és ezt meg is kaptuk a simogató, melankólikus Peace Or Love-on, amelyet öt év alatt vettek fel öt különböző városban. Gyanítjuk, hogy az új album anyaga képezi majd a NuJazz Days programsorozat keretében megvalósuló pozsonyi koncert gerincét is, úgyhogy minden adott lesz a hátradőléshez a szerény kényelmi színvonalú MMC klubban. (Két nappal korábban egyébként a budapesti MÜPA nagytermében játszanak, biztosan érdekesnek találják majd a két helyszín közti hatalmas különbséget).

De vajon mitől lett egy csapásra az indie-folk élcsapata ez a csendes, akusztikus gitáros duó? Talán a hatvanas éveket idéző harmóniák, a légiesen elegáns dallamok, a bossa novás bolondozások és a tökéletes, kétszólamú ének miatt. Viszont nyilván nem véletlenül mondta Eirik Glambek Bøe a brooklynvegan.com oldalon, hogy pont a könnyednek, lazának tűnő dalokat a legnehezebb megírni.

A legszimpatikusabb bennük az a fajta zenei intelligencia, amelynek köszönhetően szinte párbeszédet folytatnak egymással a színpadon, és persze a stúdióban is – nyilván nem véletlen a sakktábla megjelenése az új lemez borítóján, és az előzőén is. Jó hallani, hogy a harsogó, dübörgő huszonegyedik században is bíznak a közönség ízlésében. Abban, hogy két akusztikus gitárral is el lehet kápráztatni több millió embert.

A látszólag szűkös eszköztár meglepő zenei gazdagságot kínál, a dalok pedig akkor is ismerősen hatnak, ha először halljuk őket – és ennek nincs köze a koppintáshoz, annál inkább a briliáns szerzői kvalitásokhoz. Ez a két zenész tiszteli a folkműfaj hagyományait, de markáns és azonnal felismerhető saját világot teremtettek maguknak, amelyen belül otthonosan mozognak. És minket is kedvesen invitálnak befelé, mintha a lakásukba lennénk hivatalosak egy pohár borra, amely mellett megosztják velünk gondolataikat, beavatnak párkapcsolati problémáikba, dilemmáikba, mint egy baráti beszélgetésen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?