Ismeretlen Tiziano-festményre bukkantak

Bécs |

<p>Tiziano egy eddig ismeretlen képére bukkant Artur Rosenauer osztrák művészettörténész, aki szerint a legkisebb kétség sem merül fel azzal kapcsolatban, hogy a remekműként jellemzett festmény valóban a reneszánsz mester alkotása.</p>

A szenzációszámba menő hírrel kapcsolatban kiderült, hogy egy magángyűjteményben őrzött műről van szó, amely Krisztust ábrázolja a feltámadás után. "Monumentális alak drámai mennybolt előtt" - írta le a festményt a szakember, aki a Bécsi Egyetem Művészettörténeti Intézetének Burlington Magazine című folyóiratában számolt be felfedezéséről.
   

A kép vélhetően 1511 körül vagy közvetlenül azt követően készülhetett, azaz Tiziano korai munkáinak egyike. Azt maga Artur Rosenauer sem tudja pontosan, hogy a remekmű kinek a gyűjteményét gyarapítja, a szakértő ugyanis "semleges terepen", Németországban tanulmányozta az alkotást két napon át. Annyit azonban elmondott, hogy eleinte kételyei voltak, de amint meglátta a festményt, szinte biztosra vette, hogy egy Tizianóval van dolga.  
   

A most felbukkant mű ritkaságszámba megy, épp amiatt, mert a reneszánsz mester korai munkája. Az elmúlt száz évben nem volt ehhez fogható felfedezés - vélekedett Rosenauer. Emlékeztetett arra, hogy az Uffizi-képtár néhány éve szert tett egy feltámadás-ábrázolásra, amelyet korai Tizianónak tartottak, de az új felfedezés után "egyértelmű, hogy nem az".
   

A művészettörténész nem tudja, hogy mi lesz az általa vizsgált alkotás sorsa, elképzelhetőnek tartja, hogy a család megtartja. Ő annak örülne a legjobban, ha a festmény múzeumba kerülne - lehetőleg Ausztriában, amely azonban megjegyzése szerint hosszú ideje nem áldoz nagylelkűen a műkincsvásárlásra. Nagyvonalúságra azonban feltétlenül szükség van, ha Ausztria meg akarja szerezni a képet a világszerte második legnagyobb Tiziano-gyűjtemény bővítéséhez, a londoni Nemzeti Galéria ugyanis 2009 és 2012 között 95 millió fontért vásárolta meg a reneszánsz festő két összetartozó festményét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?