Kultúra

Interjú Tóth Orsi színésznővel

Mundruczó Kornél Proton Színházával most épp a Coetzee-regény alapján született Szégyennel utazgat a világban. Nobel-díjas dél-afrikai író hőse: Lucy, a feketék által megerőszakolt fehér lány. Legelőször Bécsben játszotta a szerepet, legközelebb Rómában.
Szabó G. László

2012. november 23. 17:12

 

Másik író, másik regény, másik rendező: a Svájcban élt, franciául írt Agota Kristof A nagy füzet című írásának koprodukciós változatában, Szász János irányítása alatt egy süket és vak asszony „kutyabarát” lánya, Nyúlszáj, akit csak az állatok szeretnek.
 
Tóth Orsi most újabb felkérésekre vár. De amíg nem hívják, civil életet él. Gyerekekre vigyáz. Volt idő, nem is olyan rég, amikor felszolgálóként keresett mellékest. Egy pesti vendéglőben dolgozott, ahol főzött is, takarított is, ha kellett. Semmilyen munkától nem fél. Kicsi nő, de erős lány. A legjobban természetesen játszani szeret. Diplomás színésznő, komoly szakmai elismerésekkel.
 
Hogyan éli meg a megkínzásoknak, a megalázásoknak azt a fokát, amellyel a Szégyenben kell szembenéznie? Miféle lelki védőbástya szükséges ahhoz, hogy ott legbelül ne sérüljön? Vagy elég a profizmus?
Az elején nagyon nehéz volt. Óriási kérdőjelek voltak bennem. Féltem is egy kicsit. Napi tíz órában azt néztem, hogyan próbálja ugyanezt a szerepet Láng Annamária, mert ketten, felváltva játsszuk Lucyt. Hol ő, hol én. És ahogy néztem őt, éreztem a veszélyét, hogy a gesztusai rám ragadnak.
A teljes interjút a szombati Új Szó Szombati vendég című rovatában olvashatják!
 
Önnek ajánljuk

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Kigyulladt egy lakás Tőketerebesen, egy gyerek meghalt

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

Jogerősen elutasították Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátási kérelmét

A középiskolások 75%-a Čaputovát választaná meg elnöknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?