Kultúra

Interjú Szabó István Oscar-díjas filmrendezővel az Új Szóban

A sevillai filmfesztiválon ismertetik az Európa Filmdíjra jelölt alkotások szűkített listáját. Eddig harmincegy ország negyvenhét produkciója szerepelt a versenyben, Sevillában azonban szűkül a kör. Szabó István Az ajtóval érdekelt a rendezvény 25. évfolyamában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 2. 20:01

Berlin, Moszkva és Karlovy Vary mustrája után újabb megmérettetése ez a Szabó Magda regénye nyomán készült filmnek, amelynek főszerepét, Emerencet Helen Mirren, az Oscar-díjas angol színésznő formálta meg. Ő már biztos győztese az Európai Filmakadémia idei gálájának: december elsején Máltán életműdíjjal jutalmazzák.

Mennyit nyom a latban a cannes-i Aranypálma, a velencei Aranyoroszlán vagy a berlini Aranymedve mellett az Európai Filmakadémia díja?  - kérdezem Szabó Istvánt, a Mephisto Oscar-díjas rendezőjét.
 
Rengeteget. Ez ugyanis az egyetlen olyan európai díj, amelyet a szakma ad. Nem zsűri ítéli meg, hanem a szakma. Az Európai Filmakadémia tagjai szavazzák meg ugyanúgy, mint Amerikában az Oscar-díjat. Nincsenek tehát lepénzelhető vagy meggyőzhető, baráti körökhöz tartozó
emberek, a tagok itt is ugyanúgy adják le a voksukat, mint ahogy az Amerikai Filmakadémia kb. ötezer tagja szavaz. Vagyis első körben eldöntik, ki kerül jelölésre, mivel az a véleményük, hogy megérdemelné az Oscar-díjat. S az öt film, öt rendező, öt forgatókönyvíró, öt színész és öt színésznő, aki a legtöbb szavazatot kapja, ahhoz megy a díj. Az Európai Filmakadémia is ilyen. Itt is a szakma szavazza be a filmeket az első körbe, majd a másodikba is, a harmadik kör pedig már a győzelem. Annyival bonyolultabb csupán az Európai Filmakadémia szavazása, mint a tengerentúlié, hogy itt minden ország jelölhet egy filmet, plusz a tizenöt tagból álló igazgatói tanács is, amelyben minden régiót képvisel valaki. Én húsz évig voltam ennek a tanácsnak a tagja.
 
A Szabó G. László készítette interjút a szombati Új Szóban olvashatják!
Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?