Interjú Szabó István Oscar-díjas filmrendezővel az Új Szóban

<p>A sevillai filmfesztiválon ismertetik az Európa Filmdíjra jelölt alkotások szűkített listáját. Eddig harmincegy ország negyvenhét produkciója szerepelt a versenyben, Sevillában azonban szűkül a kör. Szabó István Az ajtóval érdekelt a rendezvény 25. évfolyamában.&nbsp;</p>

Berlin, Moszkva és Karlovy Vary mustrája után újabb megmérettetése ez a Szabó Magda regénye nyomán készült filmnek, amelynek főszerepét, Emerencet Helen Mirren, az Oscar-díjas angol színésznő formálta meg. Ő már biztos győztese az Európai Filmakadémia idei gálájának: december elsején Máltán életműdíjjal jutalmazzák.

Mennyit nyom a latban a cannes-i Aranypálma, a velencei Aranyoroszlán vagy a berlini Aranymedve mellett az Európai Filmakadémia díja?  - kérdezem Szabó Istvánt, a Mephisto Oscar-díjas rendezőjét. Rengeteget. Ez ugyanis az egyetlen olyan európai díj, amelyet a szakma ad. Nem zsűri ítéli meg, hanem a szakma. Az Európai Filmakadémia tagjai szavazzák meg ugyanúgy, mint Amerikában az Oscar-díjat. Nincsenek tehát lepénzelhető vagy meggyőzhető, baráti körökhöz tartozóemberek, a tagok itt is ugyanúgy adják le a voksukat, mint ahogy az Amerikai Filmakadémia kb. ötezer tagja szavaz. Vagyis első körben eldöntik, ki kerül jelölésre, mivel az a véleményük, hogy megérdemelné az Oscar-díjat. S az öt film, öt rendező, öt forgatókönyvíró, öt színész és öt színésznő, aki a legtöbb szavazatot kapja, ahhoz megy a díj. Az Európai Filmakadémia is ilyen. Itt is a szakma szavazza be a filmeket az első körbe, majd a másodikba is, a harmadik kör pedig már a győzelem. Annyival bonyolultabb csupán az Európai Filmakadémia szavazása, mint a tengerentúlié, hogy itt minden ország jelölhet egy filmet, plusz a tizenöt tagból álló igazgatói tanács is, amelyben minden régiót képvisel valaki. Én húsz évig voltam ennek a tanácsnak a tagja. A Szabó G. László készítette interjút a szombati Új Szóban olvashatják!
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?