Ikerkönyvek bemutatója

Dunaszerdahely. Tegnapelőtt a dunaszerdahelyi Vámbéry Irodalmi Kávéházban irodalomtörténeti jelentőségű könyvbemutatóra került sor.

Kulcsár Ferenc, Gyüre Lajos, Aich Péter, Balázs F. Attila, Ardamica Zorán és Tőzsér Árpád a Vámbéry Kávéház könyvbemutatójánSomogyi Tibor felvételeDunaszerdahely. Tegnapelőtt a dunaszerdahelyi Vámbéry Irodalmi Kávéházban irodalomtörténeti jelentőségű könyvbemutatóra került sor. A Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága a Magyarországon évtizedek óta megjelenő Szép versek és a szépprózákat tartalmazó Körkép mintájára jelentetett meg két, a szlovákiai magyar költők és prózaírók tavalyi publikációinak legjavát tartalmazó antológiát. A költőink 2003-as első közléseiből válogatott Zsé arca című versantológia összeállítója Csanda Gábor volt, A képzelet ráfogásai címen megjelent prózaválogatást pedig Keserű József készítette.

Ferenczes Istvánnak, a Csíkszeredán megjelenő Székelyföld főszerkesztőjének kezdeményezésére Erdélyi szép szó címen már három éve jelentetnek meg hasonló antológiát a romániai magyar szépírók műveiből. Azzal az apró különbséggel, hogy a Fekete Vince szerkesztette terjedelmes és tetszetős kötetben a költők és a prózaírók egymás mellett szerepelnek. „Melyek azok a jegyek, amelyek az Erdélyben született irodalmat egyértelműen megkülönböztethetővé tennék az idehaza vagy a Föld bármely pontján születő magyar nyelvű szövegek persze ugyancsak esetlegesen tipizálható csoportjaitól?” – teszi fel a kérdést kritikájában a magyarországi Bedecs László, majd ekként fogalmaz: „Az antológia inkább arról győzheti meg olvasóját, hogy efféle különbségek nincsenek, illetve ha vannak is, azok nem regionális természetűek.”

A dunaszerdahelyi Lilium Aurum Kiadó gondozásában napvilágot látott szlovákiai magyar vers- illetve prózagyűjtemény – melyeknek magyarországi bemutatójára az idei Ünnepi Könyvhéten kerül majd sor – a szerdai nap folyamán került ki a nyomdából, s még a megjelenés napján, azon melegében fel lett tálalva a szépirodalom csallóközi ínyenceinek. Igencsak korai lenne tehát már most válaszolnunk Bedecs László fönti kérdésére. Arról nem is beszélve, hogy a tavalyi szépirodalmi publikációkból összeállított két könyvecskét mérlegre téve az efféle magvas, de valójában periferikus kérdésekre talán nem is adható adekvát válasz. (in)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?