Igazi zenei csemege huszonöt éves késéssel

JUHÁSZ KATALINPozsony. Időben szólunk: április 21-én Pozsonyban lép fel a világ egyik legizgalmasabb vonósnégyeseként számon tartott Balanescu Quartet.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. Időben szólunk: április 21-én Pozsonyban lép fel a világ egyik legizgalmasabb vonósnégyeseként számon tartott Balanescu Quartet. A formációt 1987-ben alapította Londonban a román emigráns hegedűs, Alexander Balanescu, azon nemes szándéktól vezérelve, hogy a műfaji határok eltörlésével új zenei világot teremtsen, amelyben elfér egymás mellett a kortárs komolyzene, a pop, a dzsessz, a népzene és az elektronikus zene. Ez a törekvés saját darabjaiban és emlékezetes együttműködések, illetve feldolgozások sorozatában is megmutatkozott: a könnyűzene és a dzsessz olyan fontos egyéniségeivel dolgozott együtt, mint David Byrne, Kate Bush, a Kraftwerk, John Lurie vagy Ornette Coleman. Balanescut a kortárs komolyzenében is számon tartják, olyannyira, hogy a kritikusok Philipa Glass, Arvo Pärt és Michael Nyman mellé helyezik a legnagyobb hatású zeneszerzők listáján.

A kilencvenes évek első felében Balanescu – a Kelet-Európában lezajlott társadalmi változásokra reagálva – a térség népzenéje felé fordult, csinált egy korszakos lemezt a bukaresti Maria Tanase népdalénekesnővel és közreműködött a Muzsikás együttes Bartók albumán. Azokban az években szinte haza járt Magyarországra, de egyébként is gyakran szerepel kvartettjével Budapesten. Hazánkba viszont az elmúlt huszonöt év során egyszer sem jutott el, vagyis azok a rajongók, akik nem szeretnek utazni, most hallhatják először élőben a kvartettet.

Helyszín a pozsonyi Ateliér Babylon, a program gerincét pedig a This Is the Balanescu Quartet címmel megjelent válogatáslemez adja, amely a formáció huszonöt éves páyafutásának legsikeresebb darabjait tartalmazza. És mivel Balanescu az utóbbi években előszeretettel keveri a komputeres minimál zenét a vonós hangzással, vélhetően a pozsonyi koncerten is ez az irányvonal dominál majd. Azaz nem kizárt, hogy a lemezről jól ismert darabok egészen más hangszerelésben szólalnak majd meg a színpadon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?