Idén újra nyílik A balett virága

Pozsony. Először 1977-ben Finnországban adták át a Philip Morris cég által alapított A balett virága díjat, amellyel kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó balett-táncosokat tüntetnek ki. A cég ezzel lényegében magát a művészeti ágat is támogatja és népszerűsíti.

Pozsony. Először 1977-ben Finnországban adták át a Philip Morris cég által alapított A balett virága díjat, amellyel kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó balett-táncosokat tüntetnek ki. A cég ezzel lényegében magát a művészeti ágat is támogatja és népszerűsíti. Az alapítás óta A balett virága díjat több európai országban is meghonosították. ĺgy például Magyarországon is kitüntetnek vele táncosokat; legutóbb Solymosi Tamás vehette át a díjat. Korábban olyan kitűnő balettművészek részesültek ebben az elismerésben, mint Ladányi Andrea, Popova Aleszja, ifj. Nagy Zoltán, Juronics Tamás, Nagy Tamás, Volf Katalina és a Győrben táncoló William Fomin.

1995-től a legjobb táncművészek kimagasló mesterségbeli tudásának elismeréseként Szlovákiában is kiosztják évi rendszerességgel. Két kategóriában ítélik oda a klasszikus balett területén: az egyik kategória (ez a fődíj) az adott év legjobb balettművésze, a másik (a junior díj) az adott év felfedezettje. Idén a fődíjra Roman Novitzky és Andrej Kremz balettművészeket jelölték – mindketten a Szlovák Nemzeti Színház szólótáncosai. A pályakezdő tehetségek felkarolására alapított junior díjra pedig Klaudia Bittererovát, a Szlovák Nemzeti Színház és Jozef Marčinskýt, a Kassai Állami Színház táncosát jelölték. Hogy kik lesznek a díjazottak, az január 28-án dől el A balett virága Philip Morris-díj gálaestjén, amelyet a Szlovák Nemzeti Színházban rendeznek meg. A díjátadó ünnepség után tartják A kalóz című kétfelvonásos balett szlovákiai ősbemutatóját.

A kalóz világpremierjét 1856-ban tartották Párizsban. Igaz, 1837-ben Londonban az angol Királyi Balett már bemutatta A kalóz egy másik változatát, de a darab nemzetközi útra a francia fővárosból indult el, Adolphe Charles Adam zenéjével és Joseph Mazilier koreográfiájával. Egy szentpétervári előadásra aztán a francia származású orosz balettfejedelem, Marius Petipa újabb variációt készített, amelyet aztán gyakran játszottak Oroszországban, a Kirov Balett programján is szerepelt. A pozsonyi balettszínpadon ez a változat kel életre. E romantikus balett cselekménye Byron azonos című, keleti tárgyú költeményére épül. Konrád, Ali és Birbanto kalózok hajótörést szenvednek, s egy török fennhatóság alatt álló görög szigetre sodorja őket a sors. Itt találkoznak Médorával, a gyönyörű görög lánnyal, akibe Konrád mélységesen beleszeret. Boldogságuk azonban nem tart sokáig, mert Médorát elrabolják, majd a rabszolgapiacon megvásárolja őt egy gazdag pasa. Konrád igazi romantikus szerelmeshez méltón, különféle kalandokat megélve, visszaszerzi szerelmét, kiszabadítja a lányt a pasa háreméből.

Médorát Nina Poláková Konrádot A balett virága díjjal első alkalommal kitüntetett ifj. Jozef Dolinský táncolja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?