Idén is lesz Cigány Dal Napja Párkányban

kép

Cigány és nem cigány művészek részvételével ünnepli az etnikai és zenei sokszínűséget a Nemzetközi Cigány Dal Napja, melyet minden évben augusztus 8-án tartanak. Párkány harmadszor kapcsolódik be, nem akármilyen nevekkel készül az eseményre.

A cigány zenét népszerűsítő eseménybe Párkány mellett 10 magyarországi és 4 külföldi város kapcsolódik be, a helyszíneken összesen közel negyvenöt zenekar lép fel augusztus 8-án. Érdemes bejegyeznünk a dátumot a naptárunkba, hiszen Párkányban két különleges koncert is készül aznap: fellép a magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője, a Romano Drom, illetve a magyarországi világzene egyik legjelentősebb, legtöbb külföldi elismerést begyűjtő zenekara, a Besh o droM.

Idén negyed évszázada annak, hogy a Romano Drom tagjai egymásra találtak: 1999-es alapítása óta a zenekar bejárta a világot, játszottak Kairóban, New Yorkban, Dél-Koreában, Pekingben és Európa szinte minden országában. A Romano Drom zenei világa a cigány muzsikát veszi alapul, legfontosabb célkitűzésük, hogy az oláh cigány zenét, táncokat és kultúrát a nagyközönséggel is megszerettessék.

A Besh o droM tavasszal jelentette meg legfrissebb, Hova lesz a séta? című  lemezét, mely két irányadó nemzetközi világzenei toplistára, a World Music Charts Europe-ra és a Transglobal World Music Chartsra is felkerült. A Besh o droM hetedik stúdióalbumán tíz dal szerepel, melyeket továbbra is meghatároz a népzenéből és a rockos, funkys elemekből összerakott hangzás. A Romano Dromhoz hasonlóan ők is idén ünneplik 25. születésnapjukat.

Augusztus 8-án, csütörtökön 19 órakor tehát a Romano Drom lép a párkányi Sétáló utcán található színpadra, őket követi 20.30-kor a Besh o droM.

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?