Idegen-e vajon az "idegen"?

<p>Ciao bella. Mani Maserrat Agah filmje Karlovy Vary idei fesztiváljának Variety Critics Choise című szekciójából. Téved, aki olasz vígjátékra tippel. Ez egy svéd romantikus komédia a tizenévesek nem mindig mulatságos világából. Lehetne persze az is a címe, hogy Ciao bello. Hímnemben.</p>

Ciao bella. Mani Maserrat Agah filmje Karlovy Vary idei fesztiváljának Variety Critics Choise című szekciójából. Téved, aki olasz vígjátékra tippel. Ez egy svéd romantikus komédia a tizenévesek nem mindig mulatságos világából. Lehetne persze az is a címe, hogy Ciao bello. Hímnemben. Mert a történet „szenvedő alanya” nem is annyira Linnea (Chanelle Lindell), a fiatal kora ellenére már komoly kapcsolatban gondolkodó, s aszerint is élő csinos gimnazista,hanem Mustafa, vagyis Massimo, aki ugyancsak szerelemre, de azzal együtt testi kapcsolatra is vágyik. Jóképűségéhez pedig kétség nem férhet.
Mustafa iráni emigránsok fia Svédországban. Nem szőke és nem is barna, nem fehér bőrű, és arcban sem hasonlít skandináv társaira. Tizenhat éves, sportol, az iskola focicsapatának cseles tagja. Ügyes, rátermett srác, de sem az idősebbek táborában, sem a korosztályabeliek között nem igazán érzi jól magát. Nem a világgal van haragban, hanem csak azokkal, akik mássága, etnikai hovatartozása miatt cikizik, vagy ami még ennél is több: lekezelően bánnak vele. Rögtön a film elején elhagyja a barátnője, és bármerre megy is, mindenütt ugyanazt suttogják mögötte: „Ő is közéjük tartozik!” Mármint a bevándorlók közé. Az idegenek hordájába.
Mustafa tehet bármit, rúghatja a gólokat, vezethet tudásban, öltözködhet divatosan – a láthatatlan pecsét mindig ott lesz a homlokán. „Bevándorlók gyereke.” Ezzel az előítélettel kell folyamatosan megküzdenie. Még a szerelemben is. A véletlen aztán hirtelen besegít. Csapatával együtt Göteborgba utazik, ahol olasz mezben lép pályára. Mustafából így lesz Massimo, a helybéli lányokkal pillanatok alatt elhitetve, hogy született olasz. Új barátja, Enrico (akiről később tudjuk meg, hogy „kakaskodásával” Mustafa iránt táplált, bensőséges érzelmeit leplezte) be is segít neki a csajozásba, és a hiszékeny kis szőke, aki már tervezi is olaszországi jövőjét, nagyot csalódik a végén. A „bello” Massimo ugyanis bevallja neki, hogy ő nem is italiano, hanem anyai és apai ágról is iráni.
Ennyi a történet, egy picivel sem több, de a Variety kritikusának olyannyira elnyerte tetszését, hogy lelkendező írásának köszönhetően Svédországban tavaly kasszasiker lett a filmből. Mustafa szerepében Poyan Karimi, Enricóként Oliver Ingrosso nyújt élvezetes alakítást, a romantikus komédia azonban a többi figura által születik meg a vásznon. Ők ketten ugyanis – szerepükből eredően – halálosan komolyan gondolják. Mustafa a vágyva vágyott, nagy szerelmet, Enrico a várva várt„szabadlélegzetet”.
Mani Maserrat-Agah, akárcsak történetének hőse, Svédországban élő iráni, aki tizenévesen hagyta el hazáját, meglehetősen izgalmas körülmények között. (Szabó G. László)
A teljes cikk nyomtatott kiadásunkban olvasható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?