I. Zoboralji Nemzetközi Kórus- és Folklórfesztivál

Kolon. Zoboralja legjobb ácsmestereinek a közreműködésével, rövid három hónap leforgása alatt teljesen megújult a koloni Bóros szabadtéri színpada, és nem mindennapi megvilágítást nyert a nézőtere.

Kolon. Zoboralja legjobb ácsmestereinek a közreműködésével, rövid három hónap leforgása alatt teljesen megújult a koloni Bóros szabadtéri színpada, és nem mindennapi megvilágítást nyert a nézőtere. A zoboralji településen úgy gondolták, hogy a Makovecz Imre tervezőműhelyében készült szabadtéri műalkotást méltó rendezvénnyel kellene felavatniuk.

Balkó Gábor szervező szerint így született meg az a gondolat, hogy a településen megrendezzék az első Zoboralji Nemzetközi Kórus- és Folklórfesztivált. „Józsa Mónikát, a Nyitrai Egyetem Magyar Kórusának a karnagyát, egyetemi oktatót kértük meg arra, válassza ki a legjobb hazai és magyarországi kórusokat. A két fesztivál keretében öt évfordulóra emlékezünk: 1110 éve jöttek az őseink Huba vezérrel erre a vidékre, 100 évvel ezelőtt gyűjtött először Kodály Zoltán a Zobor-vidék falvaiban, 125 éve született Bartók Béla, aki szlovák népdalokat gyűjtött a Nyitra melletti Darázsin, és 35 éve alakult a koloni Zobor Hangja Vegyes Kar” – tájékoztatott Balkó Gábor. Sándor János helytörténész (1956-ban községi bíró volt Kolonban) ma a fél évszázaddal ezelőtt történt, 56-os eseményekre emlékezik. Név szerint Vraniak Károly, Sándor István, Balkó József, Bencz Mihály és Szlovák József koloni lakosokra – legtöbbjüket két hónapi fogságra ítélték. A fesztivál részvevői tegnap tartalmas előadásokat hallhattak a helyi kultúrházban. Kodály Zoltán Zobor-vidéki népdalgyűjtésének centenáriumára Ág Tibor népzenekutató emlékezett, Bartók Béla szlovák népzenei gyűjtésének eredményeit Tamási László, a Debreceni Kölcsey Kórus karnagya foglalta össze. Ma kora délután ünnepélyesen átadják az amfiteátrumot az Orosch János püspök által latinul celebrált szentmise keretében, amelyen közreműködnek a fesztiválon fellépő kórusok. Az I. Zoboralji Nemzetközi Kórusfesztiválon fellép a budapesti Aula Kamarakórus, a Debreceni Kölcsey Kórus és a Solymári Férfikar. A galántai Kodály Zoltán Daloskör előadása elsősorban a koloniaknak szól majd. Érsekújvárból a szlovák Enthea női kamarakórus, Aranyosmarótról a Cantus szlovák egyházi kórus fogadta el a meghívást Zoboraljára. Az 1971-ben alakult koloni Zobor Hangja vegyes kar műsorával az 1956-os forradalomra emlékezik. Holnap Nagykéren a debreceni, Zsérén a solymári, Nyitragesztén a galántai kórusok lépnek fel a szentmiséken. Nyitrán a református templomban rendezett istentiszteleten a Bánnfyhunyadi Aszszonykórus lép fel. Ugyancsak holnap 13.30-kor Alsócsitáron a fesztivál részvevői megkoszorúzzák a Kodály-emléktáblát, ahol ünnepi beszédet mond Ittzés Mihály, a kecskeméti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kodály Intézet nyugalmazott tanára. Az I. Zoboralji Nemzetközi Folklórfesztiválra holnap Magyarországról Csajág, Balatonfűzfő, Pilisszántó és Bakonycsernye magyar és szlovák hagyományőrzőit várják. Kipróbálhatja újonnan ácsolt színpadát a koloni Gyöngykoszoró hagyományőrző és néptánccsoport is, Knézl Süttő Mónika népdalénekessel, a Csemadok kiváló népművészével, aki a holnapi rendezvény egyik főszervezője is. Bányi Renátával, a Csemadok koloni alapszervezetének elnökével közösen elsősorban zoboralji népi együtteseket hívtak a fesztiválra. Jamrich Margit, Kolon polgármester asszonya nem titkolta, mennyire izgulnak, hiszen főszervezőként óriási próbatétel előtt állnak.

„Elsősorban a koloni és környékbeli mesterembereknek szeretnék köszönetet mondani, amiért az 5,7 millió koronára tervezett beruházást jóval olcsóbban sikerült megvalósítaniuk. A szabadtéri színpad két ácsolt bástyájában idővel az öltözők mellett szállást szeretnénk létrehozni a nálunk vendégszereplők számára. Amennyiben sikeres lesz az idei fesztiválunk, minden bizonnyal lesz elég bátorságunk és erőnk ahhoz, hogy szép hagyományt teremtsünk belőle” – nyugtázta Jamrich Margit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?