Húszmillióért adhatják el Warhol Marlon Brando-képét

New York |

<p>Húszmillió dollárért cserélhet gazdát a Christie's aukciós ház novemberi árverésén Andy Warhol Marlon Brandót ábrázoló selyemszitanyomata, amely az 1953-as A vad (The Wild One) című film egyik plakátjáról kölcsönözte a legendás amerikai színész képét.</p>

 

Az 1966-ban készült, Marlon című alkotásra, amely a néhai pop-art művész egyik legismertebb hollywoodi portréja, az aukciós ház háború utáni, illetve kortárs művészeti alkotásokat felvonultató árverésén licitálhatnak az érdeklődők. A képet Donald L. Bryant Jr. üzletember - a Museum of Modern Art igazgatósági tagja - bocsátja aukcióra saját gyűjteményéből.

"Az Elvis Presleyt ábrázoló portréi mellett Warhol Marlon Brandóról készített képéből is árad az a fajta nyers szexualitás és intenzív erő, amelyet csak ritkán lehet felfedezni a művész alkotásaiban" - mutatott rá Brett Gorvy, a Christie's illetékes részlegének vezetője.

Brando képét a motoros bandákról szóló, 1953-as A vad című film egyik plakátjáról kölcsönözte a művész. A képre az aukciós ház New York-i főhadiszállásán licitálhatnak az érdeklődők november 14-én. Az árverés egybeesik a Metropolitan Museum of Art Warholnak szentelt kiállításával.

Az 1987-ben alapított, a néhai művész akaratának megfelelően a vizuális művészetek fejlődését segítő The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts elnevezésű alapítvány a héten jelentette be, hogy a következő években az alkotó számos munkáját - festményeket, fotókat - bocsátja árverésre a Christie's aukciós házzal együttműködve.

Warhol autókarambolos sorozatának egyik darabja, a Green car crash - Green burning car I. (Zöld autókarambol, Égő zöld autó I.) című kép 71,7 millió dollárért (16,3 milliárd forintért) kelt el egy 2007-es liciten. A művész első, négy képkockából álló önarcképe 38,4 millió dollárért cserélt gazdát 2011 májusában, míg a szintén Brando inspirálta 1966-os Double Marlon című alkotás leütési ára 32,5 millió dollár volt egy 2008-as aukción.

Négy hónappal ezelőtt Warhol egyik Elvist ábrázoló munkájáért 37 millió dollárt fizettek a Sotheby's árverésén.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?