Húsvéti programok a televízió képernyőjén és a rádió hullámhosszán

<p>Gazdag műsorkínálattal várja a nézőket a húsvéti ünnepek alatt a Magyar Televízió, a Duna Televízió, valamint Pátria rádió. Összeállításunkból ebből a kínálatból szemezgetünk.</p>

Magyar Televízió

Nagypénteken (április 2.) 20 órától vetíti az m1 a Kereszt út – Virágvasárnaptól Fehérvasárnapig c. filmet. Dessewffy Zsuzsa és Czigány Zoltán műsora kifejezetten azoknak a nézőknek készül, akik ünneplik ugyan a húsvétot, de már nem ismerik az eredetét. Az elgondolkodtató film az irodalom, a képzőművészet és a zene útján követi végig a Nagyhét történetét.

Húsvéthétfőn, április 5-én 11 órától Musica Hungarica címmel vetíti az m2 a Voces Aequales énekegyüttes műsorát a Nagyhét liturgikus zenéiből.

Az m2 húsvéthétfőn a Szabó Magda művéből készült mesejátékot, a Tündér Lalát (18.15) vetíti, ugyanitt később a Jane Eyre című romantikus film látható 21.10-től.

Az ünnep napjaiban értékes filmeket is láthatnak a nézők. Péntek este az m1 A remény útja c. Oscar-díjas filmet vetíti (21.40) egy Svájcban szerencsét próbáló török családról, az m2 pedig a négy vak ember sorsát követő Vak szerelmek című cannes-i díjnyertes szlovák dokumentumfilmet mutatja be 22 órától.

Vasárnap az m1-en a Játék és szenvedély c. film látható Ralph Fiennes-szal és Cate Blanchett-tel a főszerepben (20.00). Délután az m2 a Gárdonyi Géza műve alapján készült Ida regénye című tévéfilmet vetíti (15.15-től), majd 21.00-tól A pillangó megrebbenti szárnyát című francia filmet Audrey Tautou-val a főszerepben.

Duna Televízió

II. János Pált minden idők legkedveltebb és legkarizmatikusabb pápájának tartják. A Szentatyára a II. János Pál című, ma induló lengyel-olasz-amerikai tévéfilmsorozattal emlékezik a Duna TV. A címszerelőt ketten alakítják: Cary Elwes játssza a fiatal Karol Wojtylát, míg II. János Pál szerepét az Oscar- és Golden Globe-díjas Jon Voight alakítja. Az 1. részt ma 15.15-kor láthatják, a további epizódokból pedig nagypéntekre és nagyszombatra, sőt a következő hétre is jut .

A felvidékiek és délvidékiek várakozását, készülődését mutatja be a Duna TV a vasárnap 6.45-kor kezdődő Húsvéti készülődés Délvidéken... a Felvidéken c. műsorban.

Húsvéthétfőn reggel 6.55-kor kezdődik a Hímes tojás csak annak jár... című magyar ismeretterjesztő film, melyben megelevenednek az ünnepnapok ma is élő népi hagyományai: a határkerülés, a zöldágazás, virágozás vagy a kakasütés. 19.00-kor A kereszt művészete c. angol ismeretterjesztő film szerepel a programban. A film áttekinti, milyen új és új kifejezési formákon ment át a kereszt, a kereszthalál képe a századok folyamán, az ókeresztények által használt motívumoktól a reneszánsz festők, Michelangelo vagy Raffaello grandiózus interpretációin át az olyan modern alkotók formabontó műveiig, mint Munch, Chagall vagy Dalí.

Húsvét vasárnapján 10 órától a Duna TV élőben közvetíti Székről (Erdély) a református istentiszteletet. Sallai Márton református lelkész hirdeti az igét.

Délben a pápa Urbi et Orbi áldását közvetítik.

Idén húsvétkor a Kívánságkosár Székre látogat. Ősi szokások, eredeti zene és tánc, és sok meglepetés várja a nézőket. A Húsvéti Kívánságkosárban vasárnap 14 órától Katona Erika és Morvai Noémi várja a nézőket.

Pátria rádió

Nagypénteken 8.05-kor Lacza Tihamér összeállításában megidézi a 150 éve elhunyt Széchenyi István alakját és munkásságát. 9.05-kor keresztúti ájtatosságot közvetít Erdő Péter bíborossal Boldog, aki imádkozik címmel. A délutáni műsorblokkból kiemelkedik Sík Sándor A keresztút c. alkotása, 13.05-től. A szeretet misszionárusai címmel Lisieux-i Kis Szent Teréz naplójából készített összeállítás hangzik el 16.05-kor Juhász Judit előadásában.

Húsvétvasárnap 8.05-kor kezdődik Krisztusábrázolások a 21. században címmel Ürge Tamás összeállítása, és nem marad el a Hangoskönyv következő része sem, melyben Hunčík Péter: Határeset c. regényéből olvasnak fel. Az Ezt jól kiföztük! c. gasztronómiai magazin 10.00-kor indul – zoboralji húsvéti szokásokat mutatnak be, majd az ünnep ízes receptjeiről szól Bayer Ilona, Boráros Imre, Petrécs Anna és mások. 11.00-kor a komáromi Szent András-plébániatemplomból katolikus szentmisét közvetít a Pátria rádió.

Húsvéthétfőn 9.05-kor Lelki vigasz a dal címmel zenés beszélgetést hallhatnak a losonci születésű Szvorák Katalin Liszt-díjas énekművésszel, aki a napokban alternatív Kossuth-díjat kapott. 11.05-kor Méry Margit a húsvéthétfői népszokások és hagyományok világába kalauzolja el a hallgatókat. 13.05-kor kezdődik a zenés kívánságműsor. 15.05-kor Ezt is a nyuszi hozta címmel magazinműsor kezdődik, megszólal a Barátok köztből is ismert Magdi anyus, azaz Fodor Zsóka, Szentpéteri Aranka, Vadkerti Imre, Eszményi Viktória és mások. (mtv, dtv, P. Z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?