Hozd formába magad!

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, amikor elővesszük a lenge ruhákat, a szemtelenül sokat megmutató topokat és belepasszírozzuk magunkat a tavalyi fürdőruhákba.

Aztán a kíméletlenül tárgyilagos tükörbe nézünk, és a látvány többnyire lesújtó. A ruha ott dudorodik és feszül, ahol nem kéne. A bőrünk sem olyan sima, mint szeretnénk, izmaink is ellustultak. Itt az utolsó pillanat, hogy egy kis diétával, rendszeres tornával, házi szépségkúrával javítsunk a helyzeten. A legfontosabb és legkönnyebben hasznosítható tudnivalókat gyűjtjük csokorba.

Első tétel: A fogyókúra

Nincs egyedül üdvözítő fogyókúra. Minden ember más és más. A krónikus betegségben szenvedők, diétás étrendre szorulók (magas vérnyomás, koszorúér-betegség, magas koleszterinszint, cukorbetegség) vagy rendellenes étkezési szokások esetén (pl. ellenállhatatlan kényszer az éjszakai evésre, nassolásra) feltétlenül kérjék szakember tanácsát.

Nem kerget a tatár! Látványos siker helyett a lassúbb, fokozatos testtömegcsökkentés (heti fél kg) a kívánatos, mert a gyors fogyást gyakran nagyobb visszahízás követi.

Többször kevesebbet! Naponta négy-öt alkalommal étkezzen, nyugodt körülmények között.

Arány-aranyszabály: Az elfogyasztott étel 20 százaléka reggel, 10-10 százaléka tízóraira és uzsonnára, 40 százaléka ebédre, 20 százaléka vacsorára kerüljön az asztalra.

Ennyit lehet: A napi kalóriabevitelt 1000 és 1400 kalória között tanácsos tartani. De akkor is eredményes lehet a fogyókúra, ha a szokásosan elfogyasztott ételek kb. 40 százalékát elhagyja.

Inni viszont muszáj! Napi két liter folyadékot ajánlanak a szakemberek és nemcsak a fogyókúra során.

Vigyázat, kalóriacsapdák! Kerülje a luxuskalóriákat (üdítők, fagylalt, ropi, chips, zsírban-olajban sült sütemények). Lefekvés előtt két órával lehetőleg ne egyen semmit.

Csalni is lehet! A mesterséges édesítőszerek egy részével kiválóan lehet sütni, és kávét, teát, limonádét ízesíteni.

Tésztát is szabad! Az egészséges étrendben főszerepet kapnak a komplex szénhidrátok (barna rizs, teljes őrlésű gabonából készült kenyér, tészták), amelyek a közhittel ellentétben csak akkor hizlalnak, ha zsiradékfélékkel együtt esszük.

Reggelire a testkontroll hívei csak gyümölcsöt esznek, de aki idegenkedik ettől, próbálkozhat zsírszegény gyümölcsös joghurttal, müzlivel vagy mézes rozskenyérrel is.

Ebédre egy tál vegyes zöldsalátát, esetleg egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret ajánlunk.

Vacsorára meleg ételként kerülhet az asztalra egy szelet sütőben, grillben vagy roston sült hús elsősorban baromfi, hal , és egy bőséges adag párolt zöldség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint három szabályt kellene követnünk ahhoz, hogy egészségesek, karcsúak és fittek legyünk:

1. A napi étrend fele komplex szénhidrát legyen.

2. Naponta legalább ötadagnyi zöldséget és gyümölcsöt együnk.

3. A zsírfogyasztást csökkentsük a minimumra, és ne legyenek benne telített (főként állati eredetű) zsírsavak. A napi étrend húsz-huszonöt százaléknak több zsírt ne tartalmazzon.

Második tétel:

Torna! Torna! Torna!

Néhány egyszerű tornagyakorlattal feszesebbé tehetjük izmainkat, formásabbá karjainkat és lábainkat. Mindössze egy kendő kell hozzá, meg némi elszántság, hogy naponta elvégezzük a frissítő-erősítő gyakorlatokat. Bemelegítésnek és levezető mozgásnak legjobb a két-három perces helyben-futás, vagy egy kis tánc a kedvenc zenénkre.

1. A feszes hasért

Lábakat magasra emeljük, térdben hajlítjuk, lábfejeket keresztezzük. Az összesodort kendőt a combok mögött kifeszítjük, majd ebben a helyzetben a vállunkat szép lassan felemeljük a padlóról. Ügyeljünk arra, hogy térdünket nagyjából a mellkas magasságába emeljük, és hogy a hátunkat végig a padlón tartsuk. Hússzor ismételjük a gyakorlatot.

2. A formás popsiért

Feküdjünk hasra, egyik lábfejünket akasszuk be a kezünkben tartott kendőbe.

Most lassan emeljük fel a felső testünket és a lábunkat (így a popsi megfeszül), majd ugyancsak lassan eresszük vissza. Mindkét lábunkkal hússzor ismételjük a gyakorlatot.

3. Az izmos hátért

Lépjünk rá a kendőre, kezünkkel fogjuk meg a két végét, púposítsuk a hátunkat, mint a macskák, majd egyenesítsük ki ismét.

4. A karcsú derékért

Vállszélességű terpeszállás, a kendő két végét megmarkoljuk és a magasba emeljük. Ebben a helyzetben hajolgatunk jobbra és balra. Ügyeljünk rá, hogy a törzsünk közben ne dőljön előre. Mindkét oldalra hússzor ismételjük a gyakorlatot.

5. A formás lábakért

A kendőt kifeszítjük a test előtt. A térdünket váltakozva a kendőig emeljük, megtartjuk, majd ismét leengedjük. Minél tovább tartjuk a magasban, annál hatékonyabb a gyakorlat.

Harmadik tétel:

A szépítkezés

Tiszta lappal! Szánjunk rá magunkat egy alapos bőrtisztításra. Ezt legjobb kozmetikusra bízni.

Frissítő zuhany. A meleg vízsugárral először a fejtetőt masszírozva szabaduljunk meg a mindennapi gondoktól, lazítsunk. Ezután a kezünkkel a térdünkre támaszkodva hagyjuk, hogy a keresztcsont tájékát paskolja a zuhany. Végül a tarkónkra engedjük, hogy nyakizmaink, vállaink is ellazuljanak.

Élénkítő arcgőzölés. A fáradt, megviselt bőrrel csodákat művel, különösen esti programok előtt lehet hasznos. Először megtisztítjuk az arcbőrünket, majd egy liter forró vízbe három evőkanálnyi gyógynövénykeveréket (pl. kamilla, levendulavirág, borsmenta, somkórófű) szórunk, és föléhajolunk.

Búcsú a narancsbőrtől! Zuhanyozás során erőteljesen masszírozzuk vagy hátkefével finoman dörzsöljük a problémás területeket. Együnk sok gyümölcsöt, kitűnő vízhajtó például a spárga és a dinnye, a sós ételek viszont kerülendők, mert megkötik a szervezetben a vizet. Mértékletesen igyunk kávét, és alkoholos italokat, de bőségesen fogyaszthatunk ásványvizet. A diéta mellett ugyancsak fontos a rendszeres mozgás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?