Hová lett arcodról a pír

míg fiatalon gyönyörű az arcbőr, úgy gondoljuk, hogy nincs szükség mindennapos ápolására, a tisztítás-táplálás-hidratálás triójára. Egy bizonyos koron túl viszont már látható jelei mutatkoznak a bőrünkkel szemben tanúsított „hűtlenségnek”.

míg fiatalon gyönyörű az arcbőr, úgy gondoljuk, hogy nincs szükség mindennapos ápolására, a tisztítás-táplálás-hidratálás triójára. Egy bizonyos koron túl viszont már látható jelei mutatkoznak a bőrünkkel szemben tanúsított „hűtlenségnek”.

Szakértők szerint a negyedik és az ötödik iksz után a nők bőre hízásokról és fogyásokról, a túlzásba vitt napozásról, vagy az arcápolás elhagyásáról árulkodik. Pedig a bőr a szépség egyik meghatározó eleme, ezért nagyon fontos a karbantartása. Mert nap mint nap ártalmaknak van kitéve (stressz, környezetszennyezés, napsugárzás), amelyek veszélyeztetik természetes megújulását, és hozzájárulnak az öregedés gyorsulásához. Fiatalkorban állandóan új bőrsejtek keletkeznek az elhaltak helyén, 28 napos ciklusokban a bőr megújítja önmagát. Az évek előrehaladtával ez a folyamat lelassul, az elhalt sejtek a bőr felszínét szürkévé, fakóvá teszik. – A bőr öregedése kétféleképpen nyilvánul meg – ismerteti a tudnivalókat dr. Ľubica Hegyiová bőrgyógyász. – A látható külső öregedés következtében a bőr elveszti fényét, kiszárad, ráncosodik. A belső, a biológiai öregedés a sejttevékenység lelassulásának következménye. Zuzana Václavová nőgyőgyász rámutat arra: a női nemi hormon, az ösztrogén bőrünk testőre. Felgyorsítja a sejtek megújulási folyamatát, javítja a bőr vérellátását, tárolja a nedvességet, és feltölti a sejteket. Az ösztrogén hormon kisimítja a ráncokat, és a megereszkedett, kontúrját vesztett arc feszessé válik tőle. – A hormonszint a 35. életév táján kezd süllyedni – hangsúlyozza a nőgyógyász, s elmondja azt is, a menopauzáig ugyan a bőrünk rugalmasságáért felelős kollagén szintje nem változik, de utána évente kb. öt százalékkal csökken. Az arc kontúrjai lazábbá válnak, a ráncocskákból ráncok lesznek, s az arc már nem tűnik frissnek, üdének. – Mindezek hallatán persze nem kell elkeseredni – vált témát a nem éppen tinikorú hallgatóság láttán Christian Le Tallec, a Laboratoires Vichy képviselője, s közli: nem kell aggódnunk a ráncok, az arcbőr petyhüdtsége miatt, hiszen a kutatók felfedezték azoknak a hormonokhoz hasonló anyagoknak a hatását, amelyek kockázat nélkül használhatók. A fitohormonok a növények anyagcseréjét, növekedését, érését és fejlődését szabályozzák. A másik „nagyágyú” a szójakivonat, amely növeli a sejtek oxigéntartalmát, fokozza a kollagéntermelődést, és hatására a bőr feszessé válik. Ázsiában például rengeteg szóját fogyasztanak, ezért a nők nem szenvednek a változás éveiben fellépő tünetektől, nincsenek hőhullámaik, nem esnek depresszióba, és a csontritkulás is kevésbé fordul elő náluk. – Szerencsére, van új kozmetikum, amely a lassan megereszkedő arcbőrt új életre serkenti, az előtűnő ráncokat pedig tompítja. A hamarosan piacra kerülő arckrém hatóanyaga a Phyto-Flavon szójakivonatban gazdag, visszaállítja a bőr teltségét, tömörségét. Nem klasszikus termék, több annál, hiszen a bőr hormonális öregedését állítja meg – hangsúlyozza a Laboratoires Vichy illetékese.

Fedezzük fel a szóját

A szójatartalmú ételekben fitoösztrogének (növényi hormonok, amelyek az emberit utánozzák) vannak, ezek csökkentik a hormonokkal összefüggő rákbetegségek kialakulásának veszélyét, valamint kiemelkedő a szerepük az öregedés elodázásában.

A természet kincsestára

Szója: lelassítja az öregedést

Shiitake gomba: elősegíti a sejtek megújulását

Napraforgó: feszesíti és rugalmassá teszi a bőrt

Komló: puhítja az érdes bőrt

Lencse: a ráncosodást okozó szabad gyökök megkötője

Zöld tea: frissíti, fiatalítja a bőrt

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?