Holnap rajtol az 51. Jókai Napok

<p>Komárom. Holnap kezdődik az 51. Jókai Napok amatőr színjátszó fesztivál. A tavalyi nagy sikerű jubilálás után Komárom ismét megtelik színjátszókkal és színházkedvelő fesztiválozókkal. A közönség és a zsűri elismeréséért, nem utolsósorban a díjakért idén tizenkét, kilenc diák- és három felnőtt csoport verseng.</p>

HORVÁTH GERGŐ

A Komáromi Városi Művelődési Központot újra birtokba veszik a társulatok, az előadások között a színpadon egymást váltják a színjátszók, hogy felépítsék a díszleteket, és utoljára elpróbálják az előadást.

Holnap délután, a Tiszti pavilon dísztermében, az ünnepélyes megnyitón a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny döntősei közreműködnek. Az este azonban már az amatőr színjátszóké lesz, hiszen a megnyitót a fesztivál nyitóelőadása követi. Az első produkció a komáromi GIMISz Diákszínpad Hungarikum varieté című előadása, melyet Ölvecky András rendezett. A Selye János Gimnázium diákjai minden évben a legjobbak között vannak; a tavalyi diákszínjátszóként elnyert Nívódíjjal a birtokukban újra versenybe szállnak.

Szerda délelőtt a RÉV-ben mutatkozik be az egyik újonc csoport, a komáromi MEGruházunk Diákszínpad. A fiatalok Tóth Gábor rendezésben Andersen A császár új ruhája című előadásukat mutatják be. A szakmai értékelés után a vmk deszkáin egy újabb Andersen mű színpadi feldolgozását láthatja a közönség a rozsnyói G.I.K.SZ.E.R Diákszínpad tolmácsolásában. A balerina című előadást Kristóf Roland rendezte. A nap utolsó versenyelőadásán a fesztivál másik újonca is bemutatkozik. A komáromi ZsírZsiráf Miklós László rendezésében Visky András Megöltem anyámat című identitásjátékát mutatja be. Késő este a fesztiválklubban, melynek idén is a RÉV ad otthont, a fesztiválozók jókedvéről az Ahogy esik, úgy puffan improvizációs show gondoskodik.

Csütörtök délelőtt a dunaszerdahelyi FÓKUSZ Diákszínpad Madách Imre és Karinthy Frigyes Az ember-ke tragédiája című szerkesztett játékával folytatódik a fesztivál. Az előadást Jarábik Gabriella rendezte. Délután a szemle mezőnyének utolsó újonc csapata, a komáromi VISZTA – Vidám Iparisták Színjátszó Társulata lép fel. A Kiss Péntek József vezette csoport hazai terepen, az Ipari Középiskola aulájában Shakespeare – Tom Stoppard – Viszta: Hamlet-variációk című játékával lép színpadra. Délután a Tiszti pavilonba várják az érdeklődőket a Múzeumi Szalonra, ahol Ropog József színművésszel Miklósi Péter beszélget. Az este további két előadást tartogat. A tavalyi felnőtt nívódíjas losonci Kármán József Színház Peter Cibula rendezésében Albín Medúz A reykjavíki lány című tragikomédiáját mutatja be. Ezt követően a füleki Édes Kettes társulat az Eve Ensler „Alávalók” című interjú-összeállítással lép színpadra. Előadásukat Bódi Andrea és Gyetvai Viktória rendezte. A függöny legördülése után a RÉV slampoetry-esttel várja az érdeklődőket.

Pénteken a tavalyi másik nívódíjas diákszínjátszó csoport, a füleki Apropó Kisszínpad Örömmesék című, népmesékből szerkesztett játékával folytatódik a fesztivál – a darabot Szvorák Zsuzsa rendezte. Délben már a dunaszerdahelyi Novus Ortus Diákszínpad tagjai veszik birtokukba a vmk színpadát. A társulat Takács Tímea rendezésében Biljana Srbljanovič Családtörténetek című drámáját mutatja be. A kora délutáni órákban a királyhelmeci SYCORAX Diákszínpad Szerelem című lírai összeállítását tekintheti meg a közönség. A társulat műsorát Pekárovics Marianna rendezte. Délután öt órától Molnár Csaba A rendes ember című filmjét vetítik. A film után az alkotóval Bárány János beszélget. Késő este a füleki Zsákszínház darabja zárja a versenyelőadások sorát. A Stephen King Tortúra című műve alapján szerkesztett drámát Mázik István rendezte. A napot a Fesztiválklubban táncház zárja.

Szombaton versenyen kívül lépnek színpadra a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola színészosztályának másodikos diákjai 12 hét című előadásukkal. Ezt követően Vladislava Plančíková Felvidék – Horná zem című dokumentumfilmjét vetítik. A fesztivált Jókai Mór szobrának megkoszorúzása, valamint az ünnepélyes díjkiosztás zárja.

A mezőnyből idén hiányzik a tavalyi fődíjas lévai Bárka Színpad, az őrsújfalusi ÉS?! Színház és két tavalyi nívódíjas (diákszínjátszók körében) társulat is, a galántai TSÍZIÓ Diákszínpad, valamint a kassai KGSzT Diákszínpad. A mezőny azonban bizonyára idén sem lett gyengébb, az újoncok előtt pedig adott a feladat, hogy megvessék lábukat a fesztiválon. Kétségkívül minden társulat komoly megmérettetésre számíthat, ám – az eredményektől függetlenül – már a jelenlétükkel is bizonyítják az amatőr színházi kultúra ápolásának és az értékteremtésnek a fontosságát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?