Holnap kezdődik a Borostyán Fesztivál

Komárom. Június 4-e és 8-a között zajlanak a városban a 8. Borostyán Fesztivál rendezvényei, amelyek során nap, mint nap más-más zenei műfaj kedvelői találhatnak ízlésüknek megfelelő programot.

Sebő Ferenc a műfaj klasszikusának számítDömötör Ede felvételeKomárom. Június 4-e és 8-a között zajlanak a városban a 8. Borostyán Fesztivál rendezvényei, amelyek során nap, mint nap más-más zenei műfaj kedvelői találhatnak ízlésüknek megfelelő programot.

Immár negyedik éve kamarakoncerttel indul a fesztivál, június 4-én 18 órakor a Tiszti Pavilon dísztermében fellép a világhírű Zsapka házaspár: a komáromi születésű Zsapka József gitárművész és felesége Dagmar Zsapka fuvolaművész. Az est során több fiatal zenész és énekes is bemutatkozik, hiszen a fesztivál egyik célja a tehetséges pályakezdő művészek felkarolása. Június 5-én, 10 órai kezdettel a Kaláka együttes egyik tagja, Radványi Balázs ad verskoncertet a Selye János Gimnáziumban, június 7-én délelőtt 10 órától pedig a csornai Garabonciás együttes gyermekműsorát tekinthetik meg az érdeklődők a városi művelődési központban. A blues és a dzsessz kedvelői péntek este 7 órakor az ekecsi és nagymegyeri fiatalok alkotta Last Blues Band, valamint a Boboš & The Frozen Dozen koncertjét hallgathatják meg. A Last Blues Band együttes érdekessége, hogy – saját bevallásuk szerint – nem tiszta bluest játszanak, zenéjükben a fuvola és a szájharmonika dominál, hatásos gitárimprovizációkkal vegyítve. A szombat esti folkfesztivál igazi zenei csemegét ígér: fellép a magyarországi Kaláka, valamint Sebő Ferenc és együttese. Az 1969-ben alakult Kalákáról így ír Kányádi Sándor: „A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«. A Kaláka nélkül sokkal kevesebb versbarát volna-lenne a magyar glóbuszon.” Sebő Ferenc ugyancsak a műfaj klasszikusának számít, nevéhez fűződik a magyarországi néptáncmozgalom elindítása. Jelenlegi együttesét a görög-balkáni-szerbhorvát zenét játszó Zsarátnok együttes egykori tagjai alkotják. Koncertjük egyik érdekessége, hogy rengeteg, számunkra egzotikus hangszert vonultatnak fel: tekerőlant, koboz, pánsíp, bolgár kaval, buzuki, derbuka, hogy csak néhányat említsünk. Az est meglepetése lesz a Sebő együttes és a Kaláka közös fellépése. Az énekelt verseket játszó hazai együttesek közül koncertet ad a Borostyán, a Kor-Zár, a Vándor, az Accord, valamint a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny énekelt vers kategóriájának idei győztese, a rozsnyói ZNB (Zenebarátok Köre). Az ugyancsak közreműködő kilenctagú Bástya citerazenekar különlegessége, hogy a vonószenekari felállásnak megfelelően prím-, tenor- és bőgőciterát használ, amelyek a hegedűnek, a brácsának és a nagybőgőnek felelnek meg. Écsi Gyöngyi ezúttal két unokahúgával lép fel, és bemutatkozik a 13 éves taksonyi Mészáros Márta is, aki az idei Kodály Zoltán Napokon Aranykoszorús minősítést kapott. A blues koncert és a folkfesztivál színhelye a Tiszti Pavilon szabadtéri színpada. Jegyek a helyszínen kaphatók, vagy elővételben a Városi Művelődési Központ jegyirodájában. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?