Kultúra

Holnap kezdődik a Borostyán Fesztivál

Komárom. Június 4-e és 8-a között zajlanak a városban a 8. Borostyán Fesztivál rendezvényei, amelyek során nap, mint nap más-más zenei műfaj kedvelői találhatnak ízlésüknek megfelelő programot.
ÚJ SZÓ ONLINE

2002. június 3. 08:00

csomag

Sebő Ferenc a műfaj klasszikusának számít
Dömötör Ede felvétele
Komárom. Június 4-e és 8-a között zajlanak a városban a 8. Borostyán Fesztivál rendezvényei, amelyek során nap, mint nap más-más zenei műfaj kedvelői találhatnak ízlésüknek megfelelő programot.

Immár negyedik éve kamarakoncerttel indul a fesztivál, június 4-én 18 órakor a Tiszti Pavilon dísztermében fellép a világhírű Zsapka házaspár: a komáromi születésű Zsapka József gitárművész és felesége Dagmar Zsapka fuvolaművész. Az est során több fiatal zenész és énekes is bemutatkozik, hiszen a fesztivál egyik célja a tehetséges pályakezdő művészek felkarolása. Június 5-én, 10 órai kezdettel a Kaláka együttes egyik tagja, Radványi Balázs ad verskoncertet a Selye János Gimnáziumban, június 7-én délelőtt 10 órától pedig a csornai Garabonciás együttes gyermekműsorát tekinthetik meg az érdeklődők a városi művelődési központban. A blues és a dzsessz kedvelői péntek este 7 órakor az ekecsi és nagymegyeri fiatalok alkotta Last Blues Band, valamint a Boboš & The Frozen Dozen koncertjét hallgathatják meg. A Last Blues Band együttes érdekessége, hogy – saját bevallásuk szerint – nem tiszta bluest játszanak, zenéjükben a fuvola és a szájharmonika dominál, hatásos gitárimprovizációkkal vegyítve. A szombat esti folkfesztivál igazi zenei csemegét ígér: fellép a magyarországi Kaláka, valamint Sebő Ferenc és együttese. Az 1969-ben alakult Kalákáról így ír Kányádi Sándor: „A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«. A Kaláka nélkül sokkal kevesebb versbarát volna-lenne a magyar glóbuszon.” Sebő Ferenc ugyancsak a műfaj klasszikusának számít, nevéhez fűződik a magyarországi néptáncmozgalom elindítása. Jelenlegi együttesét a görög-balkáni-szerbhorvát zenét játszó Zsarátnok együttes egykori tagjai alkotják. Koncertjük egyik érdekessége, hogy rengeteg, számunkra egzotikus hangszert vonultatnak fel: tekerőlant, koboz, pánsíp, bolgár kaval, buzuki, derbuka, hogy csak néhányat említsünk. Az est meglepetése lesz a Sebő együttes és a Kaláka közös fellépése. Az énekelt verseket játszó hazai együttesek közül koncertet ad a Borostyán, a Kor-Zár, a Vándor, az Accord, valamint a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny énekelt vers kategóriájának idei győztese, a rozsnyói ZNB (Zenebarátok Köre). Az ugyancsak közreműködő kilenctagú Bástya citerazenekar különlegessége, hogy a vonószenekari felállásnak megfelelően prím-, tenor- és bőgőciterát használ, amelyek a hegedűnek, a brácsának és a nagybőgőnek felelnek meg. Écsi Gyöngyi ezúttal két unokahúgával lép fel, és bemutatkozik a 13 éves taksonyi Mészáros Márta is, aki az idei Kodály Zoltán Napokon Aranykoszorús minősítést kapott. A blues koncert és a folkfesztivál színhelye a Tiszti Pavilon szabadtéri színpada. Jegyek a helyszínen kaphatók, vagy elővételben a Városi Művelődési Központ jegyirodájában. (vkm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
RegioJet k
Frissítve

December közepétől az osztrák és a szlovák vasúttársaság váltja a RegioJetet

Marian Kotleba

Kotleba is vallott az 1488-as perben

gyászhír

40-re nőtt a koronavírus hazai áldozatainak száma

BMW X5M Competition

Elsőként próbáltuk ki az országban az új BMW X5M Competition járgányt

zebra k

Halálra gázoltak egy 18 éves lányt a zebrán

Almási László

Almási: Tudtam, hogy jönni fog a harmadik gól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.