Holnap fókuszba kerül a magyar kultúra

<p>Január 22-e a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon írta meg Kölcsey Ferenc azt a verset, amely a magyar himnusz szövege lett, miután Erkel Ferenc – jó húsz évvel később – megzenésítette.</p>

Az egész magyar nyelvterületen a szokásosnál nagyobb érdeklődés övezi az e naphoz kötődő kulturális és művészeti eseményeket.

Idén is számos helyen próbálják felhívni a figyelmet azokra a szellemi értékekre, amelyekre méltán lehetünk büszkék. A határon túli művészek magyarországi szereplése e napon fokozottabb hangsúlyt kap, ezért összeállításunkban elsőként ezekből szemezgetünk.

Művészeink az anyaországban

Az Ifjú Szivek Táncszínház holnap este 7 órai kezdettel Budapesten lép fel, a Hagyományok Házában, ahol Az ördög tánca című nagy sikerű műsorukat, Hégli Dusán koreográfiáját láthatja a közönség. Az előadás időutazásra hívja a nézőket, az út a 14–15. században kezdődik, amikor a nők és a férfiak még külön-külön jártak körtáncot. A „koedukált tánc” csak később terjedt el, a 15–16. században jöttek rá arra, hogy a tánc a figyelemfelkeltés, a párkeresés módja lehet. Az Ifjú Szivek a lépésekhez képanyaggal is szolgál: a háttérben templomablakok, festmények láthatóak. Az időutazás mellett nemzetközi néptáncismereti gyorstalpalón is részt vesz a közönség, amelyből kiderül, milyen közel állnak egymáshoz a különböző nemzetek néptáncai.

A Komáromi Jókai Színház társulata Pápán vendégszerepel a magyar kultúra napja alkalmából Békeffi – Lajtai: A régi nyár című operettjével. A 18.00 órakor kezdődő díszelőadás apropóját az is adja, hogy 25 éves a helyi művelődési központ épülete. A náluk vendégeskedő első előadások egyike annak idején épp A régi nyár, akkor a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek előadásában. A régi idők visszaidézése végett hívták meg a színház produkcióját, amelyet Méhes László rendezett.

A kassai Thália Színház Encsen lép fel Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című világsikerű regényének színpadi változatával, Beke Sándor rendezésében, Pólos Árpád és Kelemen Csaba főszereplésével.

A Sopron melletti Balf község lakói holnaptól egy párkányi születésű festőművész alkotásaival ismerkedhetnek meg a helyi művelődési házban. A 2004-ben elhunyt Janiga József nemcsak festő volt, verseket is írt, melyekben két művészeti ág képviselőjeként szavakkal festett és vallott magáról. Emellett számtalan tankönyv, mesekönyv illusztrátora volt, és munkássága elismeréseként megkapta a Nyitott Európáért-díjat.

Kultúra a képernyőn

A Duna Televízió holnap különleges műsorokkal, új portré- és ismeretterjesztő filmekkel, nívós játékfilmekkel, valamint Cseh Tamás emlékesttel várja nézőit a képernyők elé. Reggel 7.35-kor a gyermekeknek kedveskednek a Katkics Ilona rendezte Három szabó legények című magyar játékfilmmel, Pap Vera és Paudits Béla főszereplésével.

10.45-kor Majális után... – Szinyei Merse Pál élete és festészete címmel tekinthetnek meg egy új magyar ismeretterjesztő filmet, Lakatos Iván rendezésében. A művész a magyar plein air festészet megteremtője volt; a modern magyar képzőművészet első nagy képviselőjeként a nyugat-európai kortársakkal egy időben fedezte fel a szabad levegő, a napfény festői ábrázolásának lehetőségeit.

13.50-től Bécsy László zoológus-természetfotós izgalmas és korántsem veszélytelen életmódjába enged bepillantást a róla szóló portréfilm. Bár Bécsy szenvedélye elsősorban a ragadozó madarak fotózása, azért az állatok „rejtett pillanatairól” is lerántja a leplet. Annyi szeretettel, szenvedéllyel – s mégis valami megejtő nyugalommal – beszél pályájáról, ahogy csak a természettel rendkívüli közelségben és harmóniában élő emberek tudnak.

14.40-től egy magyar dokumentumfilmet láthatnak, Páva variációk – Ady Endre és Kodály Zoltán címmel, melyből megtudhatják, hogy a Felszállott a páva kezdetű népdal Ady egyik legismertebb versének, illetve Kodály Páva variációk c. nagyzenekari művének is ihletője volt. A műsor azt vizsgálja, hogy a kultúrának egy olyan egyetemes szimbóluma, mint a páva, hogyan kerül a népdalba, majd Ady hogyan értelmezi át ezt a szimbólumot, végül pedig Kodály hogyan találja meg a magyar zene egyik legősibb formáját jelentő népdalban azt a „tiszta forrást”, ami a modern magyar zene éltetője lehet.

Közkedvelt színésznőnkről, Béres Ilonáról láthatnak portréfilmet 15.10-kor. Béres Ilona mindig is színésznőnek készült, s már pályája elején Sulyok Mária és Lukács Margit utódaként ünnepelték. Fiatalon a magyar filmek fényes csillaga lett, s az Esős vasárnap, Az aranyember, az Álmodozások kora, a Hattyúdal vagy az Egy kőszívű ember fiai című filmekkel lopta be magát a nézők szívébe. 19.15-től a Csalódások című magyar játékfilmet vetíti a Duna Televízió, Darvas Iván, Fónay Márta, Galambos Erzsi, Garas Dezső, Psota Irén és Sztankay István főszereplésével. Aki szerette Liliomfi történetét, az Kisfaludy Károly zenés színművén is jól szórakozik majd.

A nap végén 21.40-től Cseh Tamásra emlékeznek. A Bárka Színházban gyűltek össze barátai és tisztelői, hogy felidézzék alakját és művészetét. Az Est célja ugyan a megemlékezés, ennek módja azonban nem csak a múló idő nosztalgikus megidézése. A meghívott fellépők, a mai Magyarország legkiemelkedőbb, Cseh Tamás dalaihoz valamiképpen kötődő alkotói (Víg Mihály, a Soharóza kórus, a Dresch Mihály Trió és Kátai Zoltán) új művekkel mutatkoznak meg, különböző műfajokat és korosztályokat képviselve.

Másnap, január 23-án a 19.20-kor kezdődő Kikötő-Extrában körképet láthatnak a határon túli és a magyarországi megemlékezésekről, kiemelve a szatmárcsekei ünnepséget, ahol az Új Színház művészeinek a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó előadását élvezhette a közönség. A műsor vendégei lesznek még Batta András zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, Mezei Katalin költő és a Kávészünet együttes.

A Magyar Televízióban is bőven lesz néznivaló az ünnep kapcsán. Holnap 15.30-kor kezdődik az az összeállítás, amelyben a kulturális élet fontos és emlékezetes pillanataiból válogatnak az alkotók. 21.00-tól közvetítést láthatnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből, műsoron Liszt Ferenc művei, vezényel Kocsis Zoltán. Az M2 holnap kezdi ismételni a Liszt életéről szóló filmsorozatot Szinetár Miklós rendezésében, az első rész 19.30-kor kezdődik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?