Holland modell alapján

Komárom. A holland modell alapján Magyarországon átdolgozott CED oktatási programot három évvel ezelőtt kezdték nálunk is alkalmazni, ami mindenekelőtt Ádám Zitának, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökének köszönhető.

Komárom. A holland modell alapján Magyarországon átdolgozott CED oktatási programot három évvel ezelőtt kezdték nálunk is alkalmazni, ami mindenekelőtt Ádám Zitának, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökének köszönhető.

A program lényege a differenciálás, vagyis a tanulók egyéni képességeit figyelembe vevő oktatási forma.

Szlovákiában az egyik referenciaiskola a Komáromi Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, ahol az alsó tagozatban már harmadik éve alkalmazzák a CED-programot a magyar nyelv és a matematika tanításában. „Április 12–13-án iskolánk kétnapos szakmai tanfolyamnak ad otthon, amelyen elsősorban a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás mintegy negyven alsó tagozatos pedagógusa vesz részt – tájékoztatott Csintalan Zsuzsanna igazgatóhelyettes. – A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége égisze alatt megrendezett húsz órás előadásfolyam során a résztvevők megismerkedhetnek a módszer alapjaival, a programhoz kapcsolódó segédeszközökkel. Ádám Zita a külső és belső differenciálásról tart előadást, Kováč Sylvia és Győző Andrea pedig a magyarnyelv, illetve a matematika szakcsoportok munkáját vezeti.”

Pikler Attila, az Eötvös utcai alapiskola tanára harmadik éve alkalmazza a CED-programot. Tapasztalatairól így nyilatkozott:

„A módszer nagy előnye, hogy feladatrendszere teljesen célirányos, egy-egy problémára összpontosít, a gyerekek számára érthető, világosan megfogalmazott feladatokkal. A magyar nyelven belül például az első évfolyamban a hosszú magánhangzók és mássalhangzók, valamint a »j« és »ly« írásmódjára helyezi a hangsúlyt, a második osztályban ez a hasonulásokkal egészül ki. Egy-egy tanulmányi blokk négy hétből áll, három héten keresztül hetente kétszer fél órában precízen kidolgozott feladatlapokkal dolgozunk. Egy blokkon belül összesen hatvan szó helyesírását gyakoroljuk, 3x20-as csoportokban. A negyedik héten egy ismétlő órát követően az addig gyakorolt hatvan szó közül húszból tollbamondást íratunk. Aki ebből több mint tizenhatot hibátlanul ír le, az már B-típusú feladatlapokat kap, amely ugyanezekre a szavakra épül, de kissé nehezített formában, a többiekkel pedig tovább gyakoroljuk az előző hetekben átvett feladatokat. Mindezt természetesen nem a kötelező tananyag rovására történik, sőt inkább annak olyan kiegészítése, amely a tanuló javára válik. Sajnos, a mai gyerekek nem olvasnak eleget, pedig egy szó helyesírása csak akkor rögzülhet véglegesen, ha olvasmányai során rendszeresen találkozik vele az illető. Ez a módszer éppen a helyesírás rögzülését segíti elő, annak köszönhetően, hogy intenzíven dolgozik egy-egy szócsomaggal.” (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?