Hogyan tovább, újítók?

<p>Valljuk be őszintén, ha a Franz Ferdinand nem lépne fel a Sziget Fesztiválon, s ezért nem emlegetnék, már csak kevesen emlékeznénk rá. Ez azért is bosszantó, mert az elmúlt évtized legfontosabb zenekara. A kvartett végre két új dallal rukkolt elő.</p>

PUHA JÓZSEF

A karizmatikus Alex Kapranos énekes-gitáros vezette skót együttes Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörökös nevét választotta. 2002-ben alakult, a 2004-es, cím nélküli első nagylemezéről csak később derült ki, hogy az évezred addigi legfontosabb brit albumaként vonul be a zenetörténetbe. Csúcskorong, üresjáratok nélkül, kiváló szerzeményekkel. De ez önmagában nem elég az érdemhez, ahhoz más is kellett. Az, hogy az évek során felértékelődjön. Sikerének köszönhetően elindult az új évezred első gitárzenei érája, amely nemcsak az Egyesült Királyság zenei piacát rendezte át, hanem többé-kevésbé az egész világét.

A Franz Ferdinand 2005 októberében kiadott You Could Have It So Much Better című második albuma már nem annyira egységes és tökéletes, mint az első, de egy rossz szavunk sem lehet rá, főleg annak fényében, hogy második albumával a stílus egyik képviselője sem lépett előbbre.

Több szakember feltette a kérdést: ebben a helyzetben mire lesz képes a divatelindító, időközben háttérbe szorult Franz Ferdinand? Úgy tűnt, a továbblépésre nem. A zenekar 2009 januárjában megjelent Tonight: Franz Ferdinand című nagylemezén nem távolodott sokat eredeti hangzásvilágától. Az előző kettővel összehasonlítva túlsúlyba került a szintetizátor és erőteljesebbek lettek a diszkóritmusok, némi afropopos kalandozással fűszerezve. Ugyanúgy egyszerű, magával ragadó, dallamos, sok mindenre, konkrétan azonban semmire sem emlékeztető, elvileg nosztalgikus, gyakorlatilag vadonatúj szerzemények hallhatók az albumon. A Franz Ferdinand harmadik nagylemeze – akárcsak az előzőek – egy régvolt világba kalauzol, és csak a zenei utazás végén tudatosítjuk, hogy ez a világ nem is létezett. A követők albumait hallgatva pontosan tudjuk, ki honnan, kitől koppint, kit utánoz, Kapranoséknak viszont egyedi stílusuk van.

A Franz Ferdinand az újabb visszatérésére készül. A napokban két új dalt, a Right Action és a Love Illumination címűeket a YouTube-on hozta nyilvánosságra a készülő, Right Thoughts, Right Words, Right Action című negyedik nagylemezéről. Az albumon többek között Björn Yttling, a Peter, Björn and John svéd együttes tagja is közreműködik. Erről Alex Kapranos a New Musical Express hetilapnak beszélt. „Björnnel Newcastle-ban találkoztam. Azt kérdezte, milyen hangzást képzelünk el a negyedik nagylemezünkön. Azt válaszoltam, hogy Franz Ferdinand-osat. Akkor valamit a Dr. Feelgood és a Daft Punk között? – kérdezte. Egyből tudtam, hogy dolgozni akarok vele” – mondta a frontember.

Augusztus 11-e után már jóval okosabbak leszünk. A Franz Ferdinand új szerzeményeket is játszik a Sziget Fesztiválon az augusztus 26-án forgalomba kerülő albumáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?