Kultúra

Hóbiztos partnerük volt a Tátra

Karácsony előtt kezdődik és a következő esztendőbe is átfut Jakub Kroner romantikus vígjátéka, a Boldog új évet! című új szlovák film. Cseh és szlovák szereplői között két magyar színész is brillírozik: Nagy Ervin és menyasszonya, Borbély Alexandra.
Szabó G. László

2019. december 2. 16:11

nagy ervin
Szandra hazajött, Ervin először forgatott Szlovákiában (Talabér Tamás felvétele)

Az Európai Filmdíjjal kitüntetett nagycétényi színésznő cseh filmekben is látható már, párja, Nagy Ervin pályáján ez az első külföldi filmszerep. Korábban koprodukciós sorozatba hívták. Esterházy Pál grófot alakította a Robert Dornhelm rendezésében készült Mária Teréziában. Angol színészekkel is dolgozott már magyar gyártású moziban, és majdnem bekerült a Matt Damon főszereplésével forgatott Mentőexpedíció (The Martian) című amerikai sci-fibe.

„Odáig tudtam eljutni, hogy Ridley Scott, a film rendezője azt mondta rólam: nagyon ügyes vagyok – meséli. – Ez ma is büszkeséggel tölt el. Jessica Chastain férjét keresték, berántottak a filmbe, aztán a németek nagyon sok pénzzel szálltak be a koprodukcióba, és változott a képlet. Náluk osztották ki a kisebb szerepeket. De nagyon sokáig Magyarországon keresték a videóüzeneteket küldözgető férj megformálóját. Ridley Scott bekérte rólam az anyagot, megnézte, és azt kérdezte: Ki ez a csávó? Ennek van jelenléte! Nekem ez nagyon jólesett, csak aztán kimaradtam a filmből. Ridley Scott véleménye viszont bőven elég. Olyan, mintha forgattam volna vele.”

Jakub Kroner rendezésébe Borbély Alexandra révén került be. Mint „Ervin Borbélyová”, mondja nevetve.

„Szandra prágai ügynöke ajánlott be a szlovák filmbe, amikor felmerült, hogy a történetbeli magyar nőnek kellene egy férj is. Próbáljuk meg, szólt a producer. Ha már az életben is párt alkotnak, csinálják együtt, ha van hozzá kedvük. Én pedig örömmel ugrottam bele, és nagy élmény volt. A Mária Teréziában több cseh és szlovák kollégával játszottam, és ki merem jelenteni: közvetlenségben, lazaságban, huncutságban, de szakmai tekintetben is ugyanolyanok, mint mi, magyarok. Félszavakból is értjük egymást. Mindig húztuk egy kicsit a másikat, tehát százszázalékos a lefedettség. Táňa Pauhofovát a Mária Teréziából ismerem. Csodás színésznő, egészen különleges női kisugárzással. Nagyon jó haverságba kerültünk. Három nap alatt bőven leveszed, milyen színész a partnered. Semmit nem értesz abból, amit mond, a metakommunikáció viszont remekül működik köztetek. Olyan testvéri egymásra találás volt ez Táňával. Meg is örültünk egymásnak, amikor ebben a szlovák filmben ismét találkoztunk. Szandra ráadásul beszéli a nyelvet, és ez mindent megkönnyített. Van a cseh és szlovák filmekben valami az elmúlt idők összetartásából. Régi kollégák között, főleg a sminkeseknek és a jelmezeseknek köszönhetően, ez a magyar filmekben is megvan. De a cseh és szlovák filmesek még közelebb állnak egymáshoz.”

Ebben a kellemes érzésben merítkeztek meg most ők ketten, Nagy Ervin és Borbély Alexandra. 

„Abszolút értettük egymás humorát – folytatja a budapesti Katona József Színház jeles művésze. – Régebben ilyen lehetett Jiří Menzellel dolgoznia Bán János kollégánknak. Az egészből az jött vissza a legjobban, hogy itt van valami nem is nemzeti, inkább egyfajta kulturális egység, olyan történelmi sors, összetartozás, amely meghatározza a humor, az önirónia faktorát, az egymásra való érzékenység fokát. Hirtelen visszacsöppentünk a hetvenes-nyolcvanas évekbe, amikor a nagy kommunizmus időszakában pártállamilag előírt és elvárt dolog volt, hogy cseh, szlovák, lengyel, orosz, magyar színészek játszanak együtt. Remek hangulatban dolgoztunk mi is. Igazán otthonosan éreztem magam a cseh és szlovák kollégák körében.”

Hogy milyen szerepben látjuk őket a filmben? Elég erős karaktereket hoznak, állítja Nagy Ervin. Olyan fazonokat, akiknek a sz.r sem elég büdös, mondja.

„Mindennel elégedetlenek vagyunk a filmben. Nekünk semmi sem jó úgy, ahogy van. Egy újgazdag házaspár két, elkényeztetett kölyökkel. Szeretni nem biztos, hogy fognak bennünket, de aki érteni fogja ennek a társadalmi egységnek a gúnyrajzát, az remélhetőleg jól szórakozik majd rajtunk. A magának mindent kikérő, akaró és elváró embertípust formáljuk meg mindketten. Én egy felfuvalkodott, kicsit nagyképű, feminin vonású reklámcégvezető vagyok, a prototípusa egy társadalmi rétegnek. Már az első jelenetünk után hangos nevetésbe törtek ki a stábtagok. Simogató érzés volt az is, hogy azonnal felmérve a tehetségünket úgy kezeltek bennünket, mint jó színészeket, akik nem véletlenül vannak a filmben. Bele is írtak számunkra újabb jeleneteket. S ami ugyancsak jólesett a lelkemnek: senki nem akart villogni a csapatban, pedig játszik a filmben Emília Vášáryová és Jiří Bartoška is.”

A forgatás helyszíne egy luxusszálló a Magas-Tátrában. Pár évvel ezelőtt, a Kincsem forgatása után, turistaként, a családjával éppen ott vendégeskedett Nagy Ervin.

„Hóbiztos partnerünk volt a Tátra, akár egy tapasztalt filmszínész, abszolút jelben állt – tréfálkozik. – Tudták az illetékesek, hogy miért oda kell építeni a világ egyik legszebb szállodáját. Nagyon nagy élmény, igazán arisztokratikus életérzés, hogy a dög meleg nyárból a hűvösebb 20 fokba mehet fel az ember.”

S ha már boldog új évet kíván a film, derüljön ki az is, hol tölti a szilvesztert a népszerű színészpár.

„Az utóbbi években valahogy mindig a színház környékén kötünk ki. Nem menekülünk el Magyarországról, hogy mindenképpen máshol töltsük az év utolsó napját. Az idén is ez lesz. Vagy a színház, vagy a Balaton. Lehet, hogy lemegyünk a kollégákhoz, és ott szilveszterezünk.”

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.