A pedofilsegítőnek adott elnöki kegyelem miatt tüntettek tízezrek Budapesten (FOTÓK)

tuntetes budapest
Budapest |

A magyar fővárosban a Hősök terére hívták össze azt a demonstrációt, amelyet művészek, internetes tartalomkészítők azért kezdeményeztek, mert az azóta a posztjából távozott Novák Katalin (Fidesz) magyar államfő kegyelmet adott K. Endre pedofilsegítőnek. Helyszíni tudósításunkat olvashatják.

Ahogy arról beszámoltunk, a pénteken 18 órára összehívott „Odakint most szörnyek járnak” című megmozdulással az egészséges társadalomért tüntetnek, illetve a bűncselekmények áldozatai és a gyerekek melletti kiállásnak adnak hangot. A Valahol Európában musical, amelyből a demonstráció címét kölcsönözték, a háború borzalmai közt kallódó gyerekek tragédiájáról szól.

Galéria

20:30 A Telex arról írt, a szervezők becslése szerint ötvenezren tüntettek a Hősök terén a gyermekvédelmi rendszerben áldozatul eső gyermekek mellett.

19:55 A tüntetés a Himnusszal zárult. Gulyás Márton arra kért mindenkit, ne hagyjanak szemetet a téren, és békésen hagyják el a demonstráció helyszínét.

19:52 Gulyás Márton arra kérte a tüntetőket, helyezzenek nyomást a döntéshozókra, hogy tegyék hatékonnyá a gyermekvédelmet.

19:44 Zúg az „Orbán, takarodj!”

19:37 Újra zúg a „Mocskos Fidesz”.

19:35 Pottyondy Edina youtuber, stand-up komikus beszédében hatékony gyermekvédelmet követelt.

19:28 „Ha biztonságban akarom tudni a gyerekeimet, akkor a köztársasági elnök is én legyek? Hadd ne!” – mondta Fancsikai Eszter, aki nem influenszerként, hanem édesanyaként mutatkozott be. Hozzátette: szívesen látja el egy anya összes feladatát.

19:22 „Hiába sikítasz, úgysem hallja senki” – a tüntetésen gyerekként bántalmazott felnőttek vallomásait olvassák fel.

19:17 Tapasztó azt kéri a kormányzattól, hogy minden gyermekotthon kifogástalan hely legyen. „Élhessen minden gyermek biztonságban” – követelte. A mentálhigiénés szakember azt is hangsúlyozta, a gyermekotthonokban megfelelő szakemberekre van szükség.

19:14 Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakember, kutatófizikus örökbefogadó szülőként a színpadra lépve arról beszélt, valószínűleg sosem fogja megtudni, mi történhetett a befogadott gyermekével, míg az intézetben volt.

19:10 Baukó Attila – művésznevén Azahriah – videóüzenetében azt mondta, a kormánypárt tagjai a szülők aggodalmát a gyerekei felé felhasználják arra, hogy lázítsanak, buzdítsanak valami ellen, ami aztán politikai haszonná, hatalommá konvertálódik. „A nárcisztikus manipulatív tanárok országszerte az iskolákban. Az oktatás teljes leépítése és a pedofíliában szenvedő beteg és gátlástalan emberek gyerekek közelébe engedése az, ami nem büdös a hatalomnak, abban az esetben, ha politikai érdek húzódik mögötte” – tette hozzá.

19:07 „Nem az az első eset, hogy pedofilokat engedtek szabadon” – mondta, egyúttal a Kaleta-ügyet is felidézte.

19:04 Szabó Márton „Csoki”, a Jólvanezígy és Fókuszcsoport YouTube-csatorna oszlopos tagja kérdéseket szegezett az Orbán-kormánynak, amelyekben arra kíváncsi, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a gyermekotthonokban élő gyerekek körülményei javuljanak.

18:49 Osváth a beszédében azt követeli, vizsgálják ki az államfői kegyelmi döntéseket, hogy nincs-e hasonló ügy. K. Endre ügye is gyakorlatilag a véletlennek köszönhetően került napvilágra.

18:47 A tüntetésen akkora a tömeg, hogy a tér környéki utakon az emberek azt skandálják, hogy nem hallják a felszólalókat. Egészen biztosan százezresre tehető a megmozduláson részt vevők száma.

Galéria

18:42 Osváth elmesélte, állami gondozottként ő is tanúja volt annak, hogy az egyik nevelő kapcsolatot létesített egy gondozott gyerekkel.

18:38 A tüntetésen óriási a tömeg, az emberek nem csak a Hősök terét, de annak közvetlen környezetét is megtöltötték. A térre vezető sugárúton is áll a tömeg.

18:36 Gulyás Márton után Osváth Zsolt szólalt fel, aki maga is állami gondozott volt.

18:30 A Hősök tere megtelt, azonban továbbra is minden lehetséges irányból özönlenek az emberek.

18:14 A tüntetés szervezői úgy döntöttek, megvárják a tér felé sétáló több ezer embert, emiatt a demonstráció kezdete némileg csúszik.

Galéria

18:12 Gulyás Márton aktivista köszöntötte a demonstrálókat. Arról beszélt, hogy lezárták a térre közlekedő metrót, nagyon sokan még úton vannak a helyszínre.

18:07 Egészen biztosan több tízezren jöttek ki a demonstrációra.

18:00 Elkezdődött a tüntetés. A budapesti Hősök tere gyakorlatilag megtelt. A Deák Ferenc téren akkora a tömeg, hogy csak szakaszosan engedik az embereket a metróba.

Művészek, internetes tartalomkészítők kezdeményezése

„Elegünk van” – kezdik a megmozdulás Facebook-eseményének leírását a szervezők. Kiemelik, oldalaktól függetlenül fontosnak tartják, hogy civil emberként felemeljék a hangjukat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében.

„Elkeseredettek vagyunk. Az elmúlt napok történései arra sarkalltak minket, hogy együtt lépjünk ki az online térből. Nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat” – fogalmaznak.

A tüntetés szervezői szerint ami történt, túlmutat a volt köztársasági elnök, Novák Katalin (Fidesz), illetve a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit (Fidesz) személyén és felelősségén. Az ügy miatt mindketten lemondtak. A szervezők rámutatnak, a legkiszolgáltatottabb, tragikus sorsú gyermekeket hagyta cserben az állam, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket. Ahogy arról beszámoltunk, a bicskei gyermekotthonban V. János igazgató 2006 és 2014 között legalább tíz rábízott fiatalt zaklatott szexuálisan. K. Endre, akinek a már távozott magyar államfő kegyelmet adott, azzal segítette a pedofil igazgatót, hogy az áldozatokat hamis vallomástételre akarta kényszeríteni. „A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat. A dühünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket szeretnénk ezúton is kifejezni” – írják a budapesti tüntetés szervezői.

Az eseményt Baukó Attila Azahriah zenész, Bányai Judit, Fancsikai Eszter, Gulyás Márton, Nagy Ádám, Pottyondy Edina, Osváth Zsolt, Szabó Márton, Tapasztó Orsi internetes tartalomkészítő és Gyurkó Szilvia gyermekjogi tanácsadó szakember hívta össze. A kezdeményezés mellé több ismert művész, közszereplő odaállt, köztük a nagycétényi Borbély Alexandra színésznő is. Az ügy mellé állók nem teljes névsora: Till Attila műsorvezető, Radics Péter digitális tartalomkészítő, Csobot Adél énekesnő, Istenes Bence műsorvezető, Schwarcz Ádám BetonHofi előadó, Mácsai Pál színművész, rendező, Nagy Ervin, Gryllus Dorka, Csonka András színművész, Náray Tamás divattervező, író, Puzsér Róbert publicista, Alföldi Róbert rendező, Juhász Marci, Dzsúdló, zenész, Szirmai Gergely, Hollywood Hírügynökség, digitális tartalomkészítő, Kiss Tamás, JustVidman, digitális tartalomkészítő, Görög Zita, modell, színésznő. A megmozduláshoz olyan hírességek is csatlakoztak, akik a magyar kormányközeli TV2 holdudvarába tartoznak. A tüntetést támogató ismert személyiségekről a Blikk közölt egy hosszabb listát.

Az esemény szervezői a tüntetőket arra kérik, pártlogóval ellátott kellékeket, zászlókat ne vigyenek magukkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?