Hétköznapi illatos védelem

Nem meglepő az a tény, hogy felnőttkorban másképp izzadnak az emberek, mint gyermekkorban. Ennek oka az, hogy pubertáskorban a verejtékmirigyek egy addig inaktív fajtája kezdi meg működését. Köztudott, hogy az emberi bőrben kétféle verejtékmirigy található: az ekrin és az apokrin.

Nem meglepő az a tény, hogy felnőttkorban másképp izzadnak az emberek, mint gyermekkorban. Ennek oka az, hogy pubertáskorban a verejtékmirigyek egy addig inaktív fajtája kezdi meg működését. Köztudott, hogy az emberi bőrben kétféle verejtékmirigy található: az ekrin és az apokrin.

Az ekrin mirigyek a testfelszín egészén megtalálhatók, áttetsző, szagtalan verejtéket választanak ki. Legfontosabb élettani funkciójukat a test hőszabályozásában töltik be, víz, só és egyes melléktermékek pórusokon át történő kiválasztásával. Emocionális ingerek (feszültség, szorongás, izgalom, stressz), valamint fizikai megterhelés hatására jelentősen fokozódik a verejtéktermelés.

Az apokrin mirigyek elsősorban a hónaljban és a genitáliák tájékán találhatók, és a pubertáskor kezdetén aktiválódnak a testszőrzet növekedéséhez és más, a felnőtté-válással kapcsolatos fizikai változásokhoz kötődve. Az apokrin mirigyek sűrűbb, tejszerű váladékot termelnek. Ezt bontják el a bőrön levő baktériumok, az így keletkezett bomlástermékek felelősek a kellemetlen testszagért.

Ezért aztán nem csoda, hogy a kozmetikai cégek újabb és újabb termékeket fejlesztenek ki és kínálnak az izzadtságszag kialakulásának megelőzésére. Persze, az első lépés a rendszeres zuhanyozás vagy fürdés szappannal és vízzel. A szappan megtisztítja a zsíros, szennyezett bőrfelületet, és csökkenti a testszagot okozó baktériumok számát. A második egy hatékony izzadásgátló vagy dezodor használata fürdés után, miközben a tiszta öltözék is hozzátartozik a jólápoltsághoz, ám önmagában, mosdás és dezodorhasználat nélkül nem hatásos az izzadtságszag kialakulásának megelőzésében.

Az izzadásgátlók és dezodorok fogalmát kevesen különböztetik meg helyesen. Valójában ezek a termékek különböző módon gátolják meg az izzadtságszag kialakulását. A Schwarzkopf&Henkel hatféle Fa Roll-on termékei nemcsak a kellemetlen szaggal szállnak szembe, hanem magával az izzadással is. Hatóanyagaik meggátolják az izzadtságszagért felelős baktériumok szaporodását, legújabban a Palm Fresh dezodor, illatanyaga a Sport és az Aquapoz hasonlóan semlegesíti vagy elfedi a testszagot. Az ugyancsak újdonságnak számító Sensitive nevű, érzékeny bőrűeknek ajánlott antiperspiráns, amely kiegészíti a Green Tea és a Spring Flower termékeket, viszont a kiválasztott verejték mennyiségére is hat. A kellemes illat hozzátartozik a jó közérzethez, így a legtöbb izzadásgátló a dezodorokhoz hasonlóan illatanyagot is tartalmaz (izzadásgátló dezodor). A Fa Roll-on izzadásgátlók előnye, hogy a különleges receptúrának köszönhetően – Fa Freshness Control – 24 órán át biztosítják a kellemes közérzetet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?