Hazakerült a hagyaték

Budapest. Gróf Széchenyi Ödön Németországban őrzött kéziratos hagyatékának hazatérése alkalmából rendeztek ünnepséget szombaton Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az anyagot a Németországban élő Széchényi Alexandra grófnő (Alexandra Freifrau von Werde) őrizte meg az utókor számára.

Budapest. Gróf Széchenyi Ödön Németországban őrzött kéziratos hagyatékának hazatérése alkalmából rendeztek ünnepséget szombaton Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az anyagot a Németországban élő Széchényi Alexandra grófnő (Alexandra Freifrau von Werde) őrizte meg az utókor számára. A hagyaték hazatérését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának három éve indult Ithaka programja tette lehetővé. A program szándéka, hogy a külföldön lévő, ám magyar vonatkozású műtárgyak, forrásanyagok visszakerüljenek Magyarországra. A minisztérium jóvoltából az idén második alkalommal gazdagodik a nemzeti könyvtár Széchényi anyagokkal. Az év elején Széchenyi Zsigmondné helyezett el értékes iratokat a gyűjteményben. Akkor Széchényi Viktor és Széchényi Dénes hagyatékából kerültek dokumentumok az intézménybe, akik a könyvtáralapító gróf idősebbik gyermekének, Széchényi Lajosnak a fiai voltak.

Ezúttal a másik fivér, Széchenyi István, Ödön nevű fiának kéziratos anyagával gazdagodik a könyvtár.

Széchenyi Ödön (1839-1922) szervezte meg a pesti tűzoltóságot, a török szultán meghívására közreműködött az ottani tűzoltási szervezet létrehozásában. Jelentős szerepet játszott a magyar hajózás, valamint a nemzetközi mentőszolgálat fejlesztésében, illetve kezdeményezésére valósították meg a budavári siklót.

Az ismertető szerint az iratanyag főleg Széchenyi Ödön életútját dokumentálja, de található benne forrás a legnagyobb magyar másik fiára, Széchenyi Bélára, valamint a szülőkre vonatkozóan is. Széchenyi Béla (1837–1918) földrajzi és geológiai kutatató volt, több expedícióban vett részt.

Az értékes forrásanyagot 2002-ben tárják a nagyközönség elé, a könyvtár alapításának 200. évfordulójáról megemlékező kiállításon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?