Határon átívelő összefogással

<p>Amikor néhány hónappal ezelőtt bizonyossá vált, hogy főleg anyagi okok miatt az idén nem rendezhető meg a Nógrádi Nemzetközi Folklór és Gasztronómiai Fesztivál 15. évfolyama, reális lehetőségként merült fel az is, hogy Nógrád az idén fesztivál nélkül marad.</p>

Alapítói és szervezői azonban tudatosították azt, hogy ezt az évenként ismétlődő, kiemelten magas színvonalú rendezvényt komolyan károsítaná, ha megszakadna a folytonossága. Hiszen rendkívül nagy népszerűségnek örvend a határ mindkét oldalán, s a kultúra hívei és pártolói naptárában a folklór élményt adó ünnepeként szerepel július utolsó hétvégéje. Kihagyva a legegyszerűbb megoldást, a szervezők gondjaikkal megszólították a fesztivál alapítóit, azok megértették a helyzetet, és vállalva a szokottnál jóval nagyobb anyagi áldozatot, igent mondtak. A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése, a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat, a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtár, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége, a losonci Nógrádi Művelődési Központ, Salgótarján, Mihálygerge, Bánk, Losonc és Ragyolc önkormányzatai példaértékű együttműködéssel fogtak össze annak érdekében, hogy további támogatók közreműködésével idén is ünneppé tegyék július utolsó hétvégéjét. Az idei évre új megnevezést kapott fesztivál csak háromnapos lett, lényegesen kevesebb helyszínnel, de csaknem a megszokott gazdagsággal és színvonalas programmal.

A hagyományoknak megfelelően a fesztivál Somoskőn, a Váralja téren vette kezdetét, amelyet Molnár Éva, a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatónője nyitott meg, aki egy Mikszáth-idézetre építette fel gondolatait („Keveset beszélj fiam, mert ha valamit elhallgatsz, amit el kellene mondani, azt még mindig megteheted, de ha valamit elmondasz, amit el kellene hallgatnod, azon többé már nem segíthetsz.”), utalva arra, hogy az idei fesztivál kicsit másképpen szerveződött meg, mint az előző éviek. Kiemelte, a szervezők közösen gondolták azt, hogy az értékteremtés és -megőrzés, a hagyományok ápolása és átadása ebben az évben sem maradhat el. Hasonló ihletésű volt Becsó Zsoltnak, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének megnyitója is, aki szlovák nyelven is köszöntötte a jelenlévőket. Sajnálattal állapította meg, hogy nem tudta teljesíteni az egy évvel ezelőtt adott ígéretét, de „közbeszólt a sors, a közbeszerzési törvény furcsaságai, amely nem tette lehetővé – bár a forrás is a rendelkezésre állt –, hogy a 15. Nemzetközi Folklór Fesztivált megrendezhessük”. Gesztusértékű volt Vladimír Maňkának, a Besztercebányai Önkormányzat elnökének köszöntője, aki magyarul üdvözölte a megjelenteket, majd Balassi Bálint emlékét idézve fejezte ki reményét a további szoros együttműködést illetően. A fesztiválnyitó köszöntőket követő műsorban az önálló és a csoportok részeként érkezett zenekarok, valamint az olaszországi zászlódobálók mutatkoztak be.

A fesztivál programját a „Vissza a gyökerekhez” gondolat jegyében állították össze. Meghívott fellépői a magyarországi (Ipoly Néptáncegyüttes, Mihálygerge; Muzsla Néptáncegyüttes, Pásztó; Nógrád Táncegyüttes, Salgótarján; Folt Folk Form zenekar, Salgótarján; Tücsök zenekar, Mihálygerge) és szlovákiai (Nógrád Néptáncegyüttes, Ragyolc; Rakonca Néptáncegyüttes, Fülek; Ipeľ Néptáncegyüttes, Losonc; Detva Néptáncegyüttes) folklórcsoportok mellett az Aristotelis Néptáncegyüttes (Görögország), az Elenco Folklorico San Lorenzo Néptáncegyüttes (Paraguay), a Sbandieratori Ducato Caetani Néptáncegyüttes (Olaszország), a Troy O’Herlihy Néptáncegyüttes (Írország) és az University 2 Néptáncegyüttes (Grúzia) voltak.

A megszokottól eltérő időpontban (péntek helyett szombat délután) került sor a hagyományos losonci népviseleti felvonulásra és gálaműsorra. Számomra váratlan, ugyanakkor nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a város utcái megteltek nézőkkel, s alig maradt szabad hely a Városligetben, a szabadtéri színpad több nézőterén.

Bár sokak számára hiányoztak a magyarországi csoportok, a műsor, melyben a szlovákiai Ipeľ, a Nógrád és Rakonca, valamint a külföldi csoportok léptek fel, ezúttal is nagy sikert aratott. A legnagyobb sikert az ukrán és paraguayi csoportok érték el.

A ragyolci Szomszédolás című műsorban a görög, grúz és írországi csoportok mutatkoztak be. A rendezvényt záró gálának ebben az évben is Bánk adott otthont, melynek része volt a Nemzedékről nemzedékre címet viselő 44. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó és Magyarországi Szlovákok 14. Folklór Fesztiválja.

Minden remény – beleértve az anyagi hátteret – megvan arra, hogy egy év múlva, július utolsó hetében a határ mindkét oldalán a 15. Nógrádi Nemzetközi Folklór és Gasztronómiai Fesztivál rendezvényei várják majd gazdag és élményt adó programokkal Nógrád településeinek lakóit és vendégeit. (Puntigán József)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?