Három nap a dzsessz jegyében

Tudták önök, hogy a holland kulturális minisztériumban külön dzsessz-főosztály működik? Hát igen, ettől még messze vagyunk, pedig nekünk is lenne kikkel dicsekednünk, itt van mindjárt Henry Tóth, a gitáros, Marián Čekovský, a fiatal billentyűs és zeneszerző vagy az aranytorkú Peter Lipa. Mindhárman felléptek a X.

Tudták önök, hogy a holland kulturális minisztériumban külön dzsessz-főosztály működik? Hát igen, ettől még messze vagyunk, pedig nekünk is lenne kikkel dicsekednünk, itt van mindjárt Henry Tóth, a gitáros, Marián Čekovský, a fiatal billentyűs és zeneszerző vagy az aranytorkú Peter Lipa. Mindhárman felléptek a X. Kassai Nemzetközi Dzsesszfesztiválon. A fesztivál főszervezője Szabados Géza, a GeS szervezőiroda vezetője volt, aki a műfaj legszorgalmasabb hazai propagálóinak egyike.

Az én kedvencem az extravagáns holland trombitaművész, Eric Vloeimans lett, aki igazi szupergruppot verbuvált maga köré. Tavaly már játszott Kassán egy másik formációval, csakúgy, mint Ernst Rejseger, a cselló fenegyereke, aki legtöbbször nem rendeltetésszerűen használja hangszerét: dobol, gitározik rajta, ha pedig vonóval esik neki, abból ipari zajok vagy humoros nyüstölés lesz. Idén még porszívózott és hokizott is csellójával. A lírai alkatú zongorista, Harmen Fraanje és a vidám gitáros, Anton Goudsmit saját hazájukban szintén prófétáknak számítanak, a négyük alkotta Boom Petit kvartettért pedig verekednek az európai koncertszervezők.

Hasonló a helyzet a 19 tagú New Cool Collective-vel is. A latin zene és a dzsessz izgalmas fúziójából létrejövő zenéjük vázát a soul és az R’n’B lüktetése adja. A hagyományos big band hangzást olyan izgalmasan elegyítik modern elemekkel, hogy a koncert végén a közönséget is sikerült megtáncoltatniuk. A harmadik holland zenekar, Yuri Honing tenorszaxofonos triója inkább melankolikus improvizációban jó, bár a többnyire középtempós számok egy idő után hasonlítani kezdenek egymáshoz, a hangszerszólók pedig széttördelik a kompozíciókat.

A francia Benjamin Moussay egy órán át „gyötörte” a hallgatóságot elvont kortárs-avantgárd zongorabűvöléssel. Üdítő váltás volt utána a cseh Eva Dostálová és latin dzsessz beütésű triója, amelyből toronymagasan kiemelkedett a szlovák Matej Benko zongorista. Ez a fiatalember könnyedén lezongorázta a színpadról az egyébként korrekten éneklő Dostálovát. A lengyel dzsesszt egy gitárvirtuóz, Krzystof Piasecki és kvartettje képviselte; ők magas szintű dzsesszrockot játszanak. Peter Lipa fiatalított zenekara a funkytól a sanzonig sokfelé elkalandozik. Talán az időzítés miatt nem ütött akkorát az idei kassai koncert, előttük ugyanis a Benkó Dixiland Band tartott akadémiai székfoglalót. Igazi vérprofik, ráadásul magukkal hozták Berki Tamást, a világ egyik legjobb dzsesszénekesét.

A kassai közönséget három nap alatt kilenc koncert várta az elmúlt hétvégén, ráadásul barátságos áron és kifogástalan hangminőségben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?