Hamarosan 29 szlovák kötet jelenik meg magyarul

ee
Budapest |

Néhány év után ismét reflektorfénybe kerül a szlovák irodalom Magyarországon. A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia lesz.

A szeptember 29. és október 2. között tervezett fesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Minden évben fókuszba kerül egy jelentős író munkássága, és egy vendégország irodalmára helyezik a hangsúlyt. Ez az író idén az irodalmi Nobel-díjas belarusz Szvetlana Alekszijevics lesz, a kiemelt ország pedig 2016 után ismét Szlovákia.

A négynapos rendezvényen, amelynek a Millenáris Park ad otthont, 29 magyarra fordított szlovák kötetet mutatnak be, olyan szerzők részvételével, Peter Balko, Silvester Lavrík, Michal Hvorecký, Katarína Kucbelová vagy Jana Juráňová. Az érdeklődők Michala Habaj és Peter Macsovszky verseivel is megismerkedhetnek. A köteteket jeles magyar irodalmárok mutatják be, köztük Závada Pál és Németh Gábor. A szépirodalom mellett Tomáš Forró és Roman Holec riport- és tudományos kötete, valamint Jozef Tancer többnyelvű Pozsonyról szóló könyve is szerepel a kínálatban.

Négy magyar folyóirat is szlovák irodalmi blokkal jelentkezik - a Jelenkor, a Tiszatáj, a Kalligram és az Irodalmi Szemle. Szlovákiai magyar írók költők, irodalomtudósok is több programban részt vesznek, köztük Németh Zoltán és N. Tóth Anikó. A fesztivál a szlovák irodalom magyar fordítóinak is kiemelt figyelmet szentel.

Az esemény szervezője a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában, fő partnere a Művészeti Alap (FPU), a megvalósításhoz támogatást nyújtott a Kisebbségi Kulturális Alap.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?