Háborús drámával nyit a Pozsonyi Filmfesztivál

Pozsony |

<p>Ma kezdődik a 18. Pozsonyi Nemzetközi Film-fesztivál, amelyen több mint százhúsz mozgókép közül válogathat a közönség.&nbsp;</p>

Rade Šerbedžija fiával együtt rendezte a filmet Dušan Jovanović színházi rendező és drámaíró Szkopje felszabadítása című 1978-as drámája alapján, amelyet 1995-ben Londonban is bemutattak Vanessa Redgrave-vel a női főszerepben. A második világháborús történet Szkopje német megszállásáról szól egy nyolcéves gyerek, Zoran szemével. Apja és nagybátyja a partizánok közé áll, anyja viszont összeszűri a levet egy német tiszttel. A fiú szemtanúja lesz, ahogy a Rossman családot – legjobb barátnőjét és szüleit – elhurcolják a koncentrációs táborba. A borzalmakat átélve az ad számára erőt és reményt, hogy apja és nagybátyja a jó oldalon áll.

A fesztivált záró filmben, az egyik legtehetségesebb fiatal ausztrál rendező, Garth Davis Lion című drámájában is gyerek áll a középpontban. Az ötéves Sarú elveszik a vonaton, s otthonától távol, egy nagyvárosban száll le. Elvegyül, céltalanul kóvályog a tömegben, napokig az utcán él, majd gyermekotthonba kerül. Innen egy család veszi magához. Biztonságban érzi magát náluk és szeretetet kap tőlük. Nem akarja megbántani nevelőszüleit, ezért megpróbálja elnyomni magában a vágyat, hogy egyszer újraláthassa édesanyját és bátyját. Egy különleges találkozás azonban olyan erős hatással van rá, hogy újra nekivág a nagyvilágnak. Felnőttként szeretné megtalálni a biológiai családját.

Egy fiatal, középiskolás fiú a hőse Kirill Szerebrennyikov A vértanú című filmjének, amely szinte az összes nagy fesztivált megjárta Cannes-tól Chicagóig. A neves orosz rendező a sikeres német író-dramaturg, Marius von Mayenburg vallási fanatizmussal foglalkozó drámáját előbb színpadon rendezte meg, majd mozgóképes változatát is elkészítette. A történet középiskolás hőse, Veniamin bújja a Bibliát. Csak az abban leírtakat tartja igaznak és hitelesnek. A szent könyvben megfogalmazott normákat fogadja el, azok szerint él, és megpróbálja másokkal is elfogadtatni. Nézetei miatt csakhamar konfliktusba kerül diáktársaival, tanáraival és édesanyjával is.

Bemutatják Werner Herzog német filmrendező várva várt legújabb munkáját, a Lo and Behold, Reveries of the Connected World című dokumentumfilmet, amely az idei Sundance Filmfesztiválról indulva szintén megjárta már a nagy filmes mustrákat. A film az internetről szól, bemutatva a net fejlődését egészen a kezdetektől, rávilágítva arra, hogy az internetes kommunikáció hogyan változtatta meg a világot, s miként hat az emberi kapcsolatokra.

Ugyancsak a Sundance Fesztiválról indult el Michal Marczak fiatal lengyel rendező Átmulatott éjszakák című filmje, amelyet a Város szekcióba soroltak be – az idei pozsonyi fesztivál fő témája a város és a városi élet. A különleges hangulatú lengyel film – egy művészeti iskola két diákjának csavargásait, éjszakai mulatozásait nyomon követve – bepillantást ad Varsó mindennapjaiba is.

A pozsonyi fesztiválon egyetlen magyar filmet láthat a közönség: Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című drámáját versenyen kívül, az Európa szekcióban vetítik. A film idén Karlovy Vary mustráján elnyerte a versenykategória fődíját, a Kristályglóbuszt. Hajdu Szabolcs pedig, aki nemcsak rendezőként jegyzi a filmet, hanem játszik is benne, megkapta a legjobb férfialakítás díját. Az Ernelláék Farkaséknált Rodinné šťastie címen vasárnap 18 órakor, majd hétfőn 17.45-kor vetítik a Lumiere moziban.

A november 17-ig tartó fesztivál filmjeit a Mladosť, a Lumiere és a Nostalgia moziban vetítik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?