Egy kis mozgóképes európai séta

Pozsony |

<p>Tizedik alkalommal nyitja meg kapuit a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál. A jubileumi évfolyam november 28-án kezdődik, és december 5-éig várja látogatóit. A világ kortárs filmművészetének legújabb terméséből, harminchat ország filmes produkciójából a legjobbakat válogatva összesen kétszázhúsz filmet kínál az előző években megszokott helyszínen, az Auparkban lévő Palace Cinemas-ban, amely öt vetítőtermét bocsátja a szemle rendelkezésére.</p>

Az idei évfolyam új igazgatás alatt indul. Az új vezető pedig újításokkal kezd; a pozsonyi szemlét országos jellegűvé kívánja kiterjeszteni olyan értelemben, hogy a mustra filmjeiből Kassán és Besztercebányán is műsorra tűznek, fesztiválhangulatot idézve.
Jubileumi évfolyam elébe nézvén annyit az érdekesség kedvéért mindenképpen érdemes feleleveníteni a fesztivál történetéből, hogy amikor indult, 1999-ben hat szekcióban 91 produkcióval állt össze a programja, s a lezajlott kilenc évfolyam során, mialatt kétszer változtatott helyszínt, a filmkínálat soha nem haladta meg az ideit, vagyis a kétszázhúsz mozgóképes opust. Ezt a mennyiséget ez évben kilenc szekcióba csoportosítva keresheti majd a néző a műsorfüzetben.

A fesztivál fő szekciója természetesen ezúttal is az első- és másodfilmes rendezők játékfilmjeinek nemzetközi versenye lesz, amelybe tizennégy alkotást soroltak be a szervezők. Láthatjuk majd a mexikói mozi kiemelkedő fiatal egyéniségének, Amat Escalantének Los Bastardos című, második filmjét, ami azért is lesz érdekes találkozás, mert a fiatal mexikói rendező első filmjével, a Vérrel (Sangre) 2006-ban elvihette Pozsonyból a legjobb rendezésért járó díjat. A versenybe zömmel olyan alkotások kerültek, amelyek korábban már jól szerepeltek rangos fesztiválokon. Mint például Julio Hernández Cordón guatemalai rendező Gasolina című mozgóképe, amely a San Sebastian-i fesztiválról a legjobb dél-amerikai első film kitüntető címmel került ki. Említhetjük továbbá a dán Ga Med Fred Jamil című produkciót is, amely Varsóban kapta meg a legmagasabb elismerést, vagy a kazah Tulpan című opust, amelyet az Európai Filmakadémia az Év felfedezése címre jelölt. Az idei versenyprogram érdekességeként emelhetjük ki a Pranzo Di Ferragosto című olasz mozit, amely az ötvenkilenc éves Gianni Di Gregorio elismert forgatókönyvíró első rendezői bemutatkozása. Nemcsak a kései debütálás miatt lehet közönségcsalogató az olasz alkotás, hanem azért is, mert az idei velencei fesztiválon nagy szenzációt keltett. A szemle versenyében láthatja először a pozsonyi közönség a cseh Michaela Pavlátová Děti noci című, új munkáját. A fő szekció tizennégy alkotása között versenyez majd Gigor Attila A nyomozó című játékfilmje is.

Gazdag összeállítással, 27 filmes produkcióval alkot majd képet napjaink európai filmkultúrájáról a Made in Europe szekció. Ebben három mozgóképpel lesz jelen a Cinecitta hagyatéka, az új olasz film. Élen a cannes-i zsűri különdíjával jutalmazott, Roberto Saviano könyve nyomán született Gomorra című opusszal. E szekcióból ezenkívül „beetetésképpen” elég csak három nevet említeni: láthatjuk a film német mágusának, Wim Wendersnek a Palerno Shooting című munkáját, ahogy jegyet válthatunk majd Emir Kusturica Zavet című munkájára ugyanúgy, mint a belga testvérpár, Jean-Pierre és Luc Dardenne Lorna csendje című filmjére is. Ez utóbbi alkotás a napokban nyerte el az Európai Parlament filmdíját, a Lux-díjat.

Az előző évektől eltérően több európai produkciót kínál az Árral szemben elnevezésű, a hollywoodi sémával megfertőzött kommersz vonulat középszerűségével szemben eredeti és újító nyelvre törekvő független film szekciója. Figyelemre méltó a skandináv horrort kínáló Lat den rätte komma in, amely a behavazott svéd városi tájba viszi el a nézőt, a 20. század 80-as éveinek panelházas vámpírjai közé. Egy Borat-féle dokumentumkomédiát is kínál a szemle, a Bahrtaló!-t, amelynek erdélyi roma főhőse egy kutyakölyökkel utazgat Európán keresztül, hogy eljuttassa új gazdájához, egy egyiptomi sejkhez. A Krenen című orosz film a kemény moszkvai valóságba vezeti el a nézőt, olyan világba, ahol patakokban folyik a vodka, mindennaposak az utcai lövöldözések, virágzik a prostitúció és korrupt a rendőrség.


A Különbemutató szekcióban idén a mozivászonról nagy személyiségek várják majd a találkozást a közönséggel. Egész estés dokumentum révén kerülhetünk közelebb a divatdiktátor Valentinóhoz, a mozi világhírű, orosz származású mágusához, Andrej Tarkovszkijhoz, továbbá Annie Leibovitz világhírű fotóművészhez, akivel a pozsonyi közönség személyesen is találkozhatott már; reprezentatív kiállításának megnyitójára utazott a szlovák fővárosba. Madonna új fényben tűnik majd fel: rendezőként köszönt be Pozsonyba,hanem is személyesen, a vászonról Flith and Wisdom című filmjével mindenképpen szólni fog hozzánk.

A Világidő elnevezésű szekciót Ázsia és Amerika foglalja el. A jubileumi évfolyamról sem fog hiányozni Takeshi Kitano, aki Akire to Kame című új filmjében a főszerepet is magára vállalta. A népszerű reality show-k kevésbé tudatosított brutalitásáról mutat fel képet a Fülöp-szigeteki Jay című opus. A filmvilág további klasszikusait képviseli majd ebben a szekcióban Atom Egoyan Adoration, Woody Allen Vicky Cristina Barcelona és Clint Eastwood Changeling című munkája, valamint az ínyenceknek a Quentin Tarantino „atyáskodásával” készült Hell Ride.

A fesztivál eddigi biztos vendége Magyarországról érkezik. Szabó István, a Mephistó Oscar-díjas rendezője látogat el a szemlére, aki előtt – a tervek szerint november 29-én – munkássága elismeréseként kitüntetéssel tiszteleg a 10. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?