Ha cukorbeteg a gyermek

Szlovákiában két évvel ezelőtt már több mint 250 ezren szenvedtek diabétesz mellitus-ban, mely nemcsak a felnőttek körében fordul elő, hanem gyermekkorban is. A cukorbetegség kordában tartása egyre komolyabb orvosi és társadalmi feladat.

Szlovákiában két évvel ezelőtt már több mint 250 ezren szenvedtek diabétesz mellitus-ban, mely nemcsak a felnőttek körében fordul elő, hanem gyermekkorban is. A cukorbetegség kordában tartása egyre komolyabb orvosi és társadalmi feladat. Az orvoslás sikere és a kezeléssel járó kiadások az érintett ember közreműködési készségének és cukorszintjének mértékétől függ. Az orvostudomány fejlődése, az új, hatékonyabb inzulinos kezelés lehetővé teszi a jobb ellenőrzést, a szövődmények kialakulásának visszaszorítását és a kezelési költségek csökkenését is. A korszerű gyógymód a beteget jobb együttműködésre ösztönzi, s ami szintén lényeges: javul életminősége – hangsúlyozza a felnőttek új, korszerű inzulinos kezelésének előnyeit dr. Juraj Vozár diabetológus. Kifejti, hogy míg a felnőtteknél gyakran szigorú diétával (34 százalék), vagy hagyományos tablettával (45 százalék) is kezelhető a cukorbetegség – tehát csak 21 százalékuk szorul az inzulin beszúrására – a gyermekkori cukorbaj kizárólag öninjekciózással gyógyítható. – Az első típusú diabétesz mellitus ugyan megkeseríti a gyerekek életvitelét, de némi fegyelemmel életminőségük nem különbözik egészséges társaikétól. Persze, az inzulin injekciós formája nélkülözhetetlen – magyarázza dr. Dagmar Michalková professzor asszony, akinek szaktudását tavaly az Év tudósa cím odaítélésével jutalmazták. Gyermekkorban leginkább az I. típusú diabétesz fordul elő, bár napjainkban megfigyelhető az a trend is, hogy a II. típusú diabétesz megjelenése egyre korábbra tehető. Szlovákiában 100 ezer lakosra 13-14 megbetegedést jegyeznek, egyre gyakoribb az újszülötteknél, illetve a 4-5, valamint a 15-16 évesek körében. Kialakulásában az öröklött tényezőkön kívül bizonyos környezeti hatásoknak is szerepük van, például vírusfertőzések vagy a korai tehéntej alapú táplálás, valamint mérgező vegyi anyagok. Ezek hatására a szervezet önmaga ellen fordul, és saját hasnyálmirigyében elpusztítja az inzulintermelő, ún. béta sejteket. Ennek következtében a szervezetben inzulinhiány alakul ki. Az inzulin a cukor sejtekbe jutásáért és sejtekben tartásáért felelős hormon. Hiányával a májban fokozódik a tárolt cukor felszabadulása, valamint az aminosavakból való cukorképzés. Az izomszövetben fehérjebontás indul meg, mindezek hatására a vércukorszint emelkedik. Legszemléletesebben úgy képzelhetjük el, mintha sejtjeink ablakon keresztül néznének egy roskadásig terített asztalt, de nem férhetnek hozzá, tehát „terített asztal mellett éheznek”.

A betegség tünetei

Mivel a vér cukortartalma emelkedik, a vizeletben cukor jelenik meg. Ebből adódnak az észlelt tünetek, a nagyfokú vizeletürítés és szomjúságérzet, előfordulhat éjszakai ágybavizelés is. Az elvesztett vízmenynyiség miatt hetek alatt kialakuló fogyás jelentkezik. A folyadékvesztés vérnyomáscsökkenést okoz, ez az oka a szédülésnek, a gyengeségnek, a fáradékonyságnak. A kialakuló anyagcserezavar étvágytalanságot, hányingert és hányást okoz, ami a tünetek további súlyosbodását jelenti. Megjelenik a jellegzetes aceton szagú lehelet. Kezelés nélkül a folyamat nem áll meg, hanem súlyos anyagcserezavar, kóma alakul ki. Éppen ezért fontos a korai felismerés: ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk sokat iszik, sokat pisil, és fogy, sürgősen vigyük el a gyermekorvoshoz. A betegség a vércukorszint mérésével, valamint a vizelet cukor- és acetonszintjének mérésével diagnosztizálható.

Kezelés, gondozás

Ha a gyanú beigazolódik, a friss cukorbeteg kórházba kerül, ahol először infúzióval és inzulinnal rendezik az anyagcserét. Ezután kerül sor a betanításra. A gyermekek szüleikkel együtt megtanulják a cukorbetegség kezelésének alapját, az inzulin adagolását, valamint a diétát. Az inzulint injekció formájában kell a szervezetbe juttatni, de szerencsére ma már rendelkezésükre állnak a különböző adagoló tollak. Életkor, együttműködési készség és egyéb megfontolások alapján napi 2-4 alkalommal kell az inzulint a bőr alá juttatni. A napi 4 alkalommal használt inzulin közelíti meg legjobban a természetes inzulinszintet, ám ez igényli a legtöbb odafigyelést, és persze szúrást is. Minden beteg kap egy vércukormérő készüléket, amellyel az inzulinbeadás előtt ellenőriznie kell vércukorszintjét. A vércukorszint állandó ellenőrzése nélkül nem képzelhető el a korrekt kezelés. A testre szabott diéta általában napi hatszori, a gyermek nemének, életkorának, testsúlyának, fizikai aktivitásának megfelelő mennyiségű és összetételű étkezés. Legfontosabb tudnivaló, hogy azokat az élelmiszereket, amelyek kristálycukrot, porcukrot és mézet tartalmaznak, nem szabad fogyasztani. Megengedett azonban a gyümölcscukor, a tejcukor és a keményítő, természetesen a napi megszabott adagon belül. Ezen felül azonban rengeteg tudnivaló van, amit a családnak el kell sajátítania, hiszen ők fogják otthon számolni a bevitt szénhidrát, illetve kalória mennyiségét. Egy idő után már ránézésre is meg tudják becsülni a feltálalt étel szénhidrát- és kalóriatartalmát. Fontos annak az elsajátítása is, hogy milyen tünetekkel jár a vércukorszint hirtelen csökkenése, a „hipózás”, hiszen ekkor azonnali beavatkozásra van szükség. Ha ugyanis a beteg gyermeknél éhségérzet jelentkezik szédüléssel, kettős látással, verejtékezéssel, szapora szívveréssel, az arc kipirulásával, remegéssel, zsibbadással, illetve egyensúlyzavarokkal, megváltozott viselkedéssel, agresszivitással vagy a felsoroltak valamelyikével, ez a vércukor hirtelen csökkenésének a jele, és azonnal szőlőcukrot, kockacukrot kell neki adni, vagy megitatni vele egy pohár tejet . Ha már eszméletlen, itatni nem szabad, azonnal kórházba kell szállítani.

Amikor a gyermeknek és családjának szembesülnie kell a diabétesszel, a legnehezebb a betegség elfogadása. Hiszen a diagnózis döntő változást, szabályok és tiltások sorát hozza életükbe. Ennek feldolgozása rengeteg munkájába kerül mind a kis betegnek, mind szüleinek. A betegség megismerése, kiismerése azonban az egyetlen út a gyermek életének normális mederbe tereléséhez és a harmonikus családi élethez. A szabályok betartásával a modern inzulinoknak és az orvostudomány mai állásának köszönhetően a diabéteszes gyermekek is teljes életet élhetnek, sőt a szövődmények kialakulása is megelőzhető vagy legalábbis erősen csökkenthető. Igen fontos azonban, hogy szülő és gyermek pontosan tisztában legyen a kezeléssel és diétával, hogy ismerjék meg betegségüket a szövődmények elkerülése érdekében – tanácsolja a szakértő.

Életmódtanácsok

A gyermekeknek fejlődésük érdekében fizikai tevékenységre is feltétlenül szükségük van. Amikor a mozgásnak a gyermek szervezetére gyakorolt hatását jól megismertük, az iskolai testnevelés alól nem kell felmenteni, kortársaihoz hasonlóan akár versenyszerűen is sportolhat. Helyes, ha az iskolába való visszamenetel előtt a szülő tájékoztatja az osztályfőnököt a betegségről, az akut hipoglikémia tüneteiről és elhárításának mikéntjéről. Az iskolai étkezés nem javasolt. A diabéteszes pályaválasztását is korán el kell kezdeni. Sok szakma közül választhatnak, de van olyan is, melyet rendeletek tiltanak, és olyan is, mely a beteg érdekében nem javasolható. Kerülni kell a szövődmények kockázatát, ne dolgozzon pl. az édesiparban, de ügyelni kell arra is, hogy az időbeosztás lehetővé tegye az inzulinadagolást, valamint a munka végzése közben fellépő esetleges rosszullét ne járjon súlyos következménnyel. A modern terápia nincs hatással a gyermekek serdülésére, a serdülés viszont hatással van a betegségre, emeli az inzulinigényt, az életmódbeli rendszertelenségek, a betegséggel szembeni ellenállás fokozottabban lép fel. Lányok esetében komolyan oda kell figyelni a fogamzásgátlásra, ugyanis a diabéteszes nő nem kívánt és nem tervezett terhessége mind az anya, mind a magzat fokozott veszélyeztetettségével jár. Már a tervezett terhesség előtt erre szakosodott központban kell jelentkezni, ahol a diabéteszes kismama terhességét gondozzák. Beváltak a speciális, cukorbetegeknek szervezett táborok, ahol a kis betegek nyaralás közben mélyíthetik ismereteiket, a gyakorlati tapasztalatokat a sorstársak adják át egymásnak, amit gyakran jobban elfogadnak, mint az egészségügyi személyzet tanácsait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?