Grendel Lajos a bezártságról

dd

Ma lenne 72 éves Grendel Lajos, a hazai magyar irodalom mindmáig egyetlen olyan prózaírója, akire a szlovákok is büszkék, és Magyarországon is megkerülhetetlen szerzőnek számít. Egy manapság új értelmet nyert idézettel emlékezünk a 2018. december 18-án elhunyt Kossuth-díjas íróra.

Egyedül vagy a lakásban. A lakást a kozmoszból hasította ki az építőipar, hogy benne a szubjektivitásod akadálytalanul kiterjedhessen, s szabadságod bútorok, luxuscikkek, értékes és értéktelen mütyürök formájában tárgyiasulhasson. A lakásban otthon vagy, a világban nem.”

(Áttételek, 1985)

Grendel Lajos első elbeszélése 1970-ben jelent meg. Csaknem valamennyi műve napvilágot látott szlovák nyelven, de több könyvét lefordították francia, német, lengyel és olasz nyelvre is. Életműsorozatát a Kalligram Könyvkiadó jelenteti meg 1998-tól.

dd

Korai novellái, kisregényei humorral és iróniával teltek. Regényei a szlovákiai magyarság mai életét, problémáit a történelmi időkbe visszanyúló előzményekkel szembesítik. Valóságból, meséből, mítoszból és intellektuális elemzésből teremt eleven sodrású új prózát.

A család jóvoltából az író hagyatékának nagy része abba az emlékszobába került, amely idén februárban nyílt meg Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. Az író kéziratait, leveleit, naplóit Beke Zsolt irodalomtörténész és Sánta Szilárd irodalomtörténész, lapunk főszerkesztő-helyettese dolgozza fel. A kutatókat, diákokat pedig olvasásra kialakított kellemes tér várja a múzeumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?