Kultúra

Grendel Lajos a bezártságról

Ma lenne 72 éves Grendel Lajos, a hazai magyar irodalom mindmáig egyetlen olyan prózaírója, akire a szlovákok is büszkék, és Magyarországon is megkerülhetetlen szerzőnek számít. Egy manapság új értelmet nyert idézettel emlékezünk a 2018. december 18-án elhunyt Kossuth-díjas íróra.
Juhász Katalin

2020. április 6. 12:00

dd
Grendel Lajos gondolatai szomorú aktualitást kaptak. - Somogyi Tibor felvétele

Egyedül vagy a lakásban. A lakást a kozmoszból hasította ki az építőipar, hogy benne a szubjektivitásod akadálytalanul kiterjedhessen, s szabadságod bútorok, luxuscikkek, értékes és értéktelen mütyürök formájában tárgyiasulhasson. A lakásban otthon vagy, a világban nem.”

(Áttételek, 1985)

Grendel Lajos első elbeszélése 1970-ben jelent meg. Csaknem valamennyi műve napvilágot látott szlovák nyelven, de több könyvét lefordították francia, német, lengyel és olasz nyelvre is. Életműsorozatát a Kalligram Könyvkiadó jelenteti meg 1998-tól.

dd
A Kossuth-díjas író megörökített pillanatai az emlékszobában. (Fotó: Somogyi Tibor) . 

Korai novellái, kisregényei humorral és iróniával teltek. Regényei a szlovákiai magyarság mai életét, problémáit a történelmi időkbe visszanyúló előzményekkel szembesítik. Valóságból, meséből, mítoszból és intellektuális elemzésből teremt eleven sodrású új prózát.

A család jóvoltából az író hagyatékának nagy része abba az emlékszobába került, amely idén februárban nyílt meg Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. Az író kéziratait, leveleit, naplóit Beke Zsolt irodalomtörténész és Sánta Szilárd irodalomtörténész, lapunk főszerkesztő-helyettese dolgozza fel. A kutatókat, diákokat pedig olvasásra kialakított kellemes tér várja a múzeumban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.