Gazdag olvasnivaló szünidőre

A Szőrös Kő irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat új száma Balla D. Károly prózájával indul. Balla D. Károly a kárpátalji magyar irodalom középnemzedékének meghatározó egyénisége. Sokműfajú alkotó: ír verset és prózát, regényt és esszét, filmforgatókönyvet és drámát, folyóiratot szerkeszt, könyvkiadót működtet.

A Szőrös Kő irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat új száma Balla D. Károly prózájával indul. Balla D. Károly a kárpátalji magyar irodalom középnemzedékének meghatározó egyénisége. Sokműfajú alkotó: ír verset és prózát, regényt és esszét, filmforgatókönyvet és drámát, folyóiratot szerkeszt, könyvkiadót működtet. A lapban Az örök Elektra címmel közöl izgalmas „fragmentumokat egy regényhiány környezetéből”.

Bárczi Zsófia újabb, fantáziadús prózával van jelen a lap hasábjain, címe Szürke felhők. Bárczi Zsófia a nyitrai Konstantin Filozófus egyetem tanára. Tanulmányai, novellái a Kalligramban és a Szépirodalmi Figyelőben jelentek meg.

Kozsár Zsuzsanna rövidpróza-füzérének, Apokrifjeinek két darabját, a Viperaszavak és A fogoly címűeket olvashatjuk ezúttal. Buchlovics Péter és Kantár Csaba a prózaantológiában való szereplés után ismét versekkel jelentkezett.

Fiatal műfordítóink közül Polgár Anikó átültetésében egyrészt Risto Ahti verseit olvashatjuk, aki egyfajta maszkulinista nézőpontból írja felül a (finn) feminista költészet nemi szerepeket tematizáló szövegeit, másrészt ízelítőt kapunk Takisz Varviciotisz újgörög költő és műfordító munkásságából.

Pénzes Tímea segítségével a kortárs német prózairodalomba kalandozhatunk Jenny Erpenbeck és Sibylle Berg egy-egy elbeszélésének erejéig, Lépes Anikó átültetésében pedig Heinrich Böll novelláját olvashatjuk.

A Kocur László kritikus gondozta Gondolatnyi csend rovatban Gyuris Gergely Krausz Tivadarnak a 7 mesterlövész régen tép című műve alapján veszi górcső alá az 1989 utáni magyar irodalomban megjelenő drog-tematikát.

Döbörhegyi Ferenc Keresni bolondulásig című kritikájában Z. Németh István Feküdj végig a csillagokon című regényét vizsgálja. Huba Márk tollából Hajtman Béla nemrég kiadott Hídon című kötetéről olvashatunk véleményt.

Benyovszky Krisztián Psycho-dráma című recenziója Bartis Attila A nyugalom című kötetét hozza közelebb az olvasóhoz.

A Kő kövön rovatban Németh Zoltán előadása kapott elsőként helyet Laza elmélkedések szépirodalomról és kritikáról címmel. Pénzes Tímea a berlini Collegium Hungaricum igazgatójával, Méhes Mártonnal készített beszélgetést. Méhes Márton 2001. március 15-én foglalta el posztját Berlinben , és azóta is töretlen lelkesedéssel dolgozik az intézmény kulturális programkínálatának színesítésén és bővítésén.

Fehér Kriszta a www.terasz.hu internetes fórum első szülinapjáról hozott beszámolót, és néhány kérdést tett fel Karafiáth Orsolyának.

Képes hírekben számol be a Szőrös Kő 2002/3. száma az idei Ünnepi Könyvhét eseményeiről is, valamint aktuális irodalmi pályázatokról, nyári alkotótáborokról közöl haszonnal kamatoztatható információkat.

A Kép-szó rovat Csillag András vágsellyei szobrászművészt, a prágai Képzőművészeti Akadémia végzős diákját mutatja be – túlnyomórészt az ő művei illusztrálják a lapszámot. Néhány ceruzarajz erejéig helyet kapott Székely Gábor, a győri tanítóképző hallgatója is.

A lap legközelebb augusztusban jelenik meg. (h)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?