Gazdag kínálat a 83. Ünnepi Könyvhéten

Budapest |

<p>Holnap kezdődik és június 11-ig tart Budapesten, illetve több mint nyolcvan magyar városban és községben a 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok. A könyvünnepet, melyen 98 magyarországi és határon túli kiadó kínál 333 újdonságot, Ferdinandy György író nyitja meg.</p>

1927-ben Supka Géza, a Literatura című irodalmi folyóirat főszerkesztője javasolta, hogy rendezzenek könyves ünnepet Magyarországon. A „próbakönyvhetet” 1928-ban tartották Budapesten, néhány éven belül a vidéki nagyvárosok is csatlakoztak a rendezvényhez.

A szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a hagyományos központi helyszínre, a Vörösmarty térre és környékére várja a legtöbb érdeklődőt. Idén néhány hétig kérdéses volt, megkaphatjáke ezt a helyszínt, mivel a Rogán Antal polgármester vezette V. kerületi önkormányzat először nem adott engedélyt a Váci utca használatára, mert tehermentesíteni akarták a bevásárlóutcaként funkcionáló viszonylag szűk szakaszt, és a Vörösmarty tér egyéb mellékutcáit ajánlották fel a könyvkiadóknak. Nemrég szervezők mégis ingyen megkapták a kérdéses szakaszt, ahol hagyományosan a kisebb, „szegényebb” kiadók állíthatják fel sátraikat. Összesen 250 könyves cég mintegy 150 pavilonban mutatja be kiadványait. Az Ünnepi Könyvhét lényege az írók és olvasóik személyes találkozása. Idén csak a Vörösmarty téren több mint ezer alkalommal ülnek a dedikáló asztalok mellé magyar írók, költők, művészek. Az MKKE megfogalmazása szerint „Még csak hasonlóra sincs példa sehol a világon”.

A kiadók könyvbemutatói és a színpadi program mellett fontos esemény a június 9-i Könyvek Éjszakája, amikor éjszakába nyúlóan olvashatnak, vásárolhatnak és beszélgethetnek a jelenlévők, a kiadók játékos vetélkedőket szerveznek és akinek kedve van, még táncra is perdülhet a Vörösmarty téri utcabálon. A könyvheti rendezvényeken az irodalmat színészek, előadóművészek, színtársulatok és nagy közönséget vonzó zenekarok is népszerűsítik. Budapesten fellép többek között Palya Bea, a Sebő együttes, a Kaláka együttes, Huzella Péter és Gryllus Vilmos.

A 11. Gyermekkönyvnapokra összesen 46 könyvújdonság jelenik meg magyar szerzők tollából. Az ifjú látogatókat bábszínházak, zenekarok szórakoztatják a központi helyszínen. A Magyar Rádió régi együttműködő partnerként rendszeresen élőben kapcsolja a könyvheti színpadokat, valamint a vidéki helyszíneket.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?