Fura kampány az Oscarért

Amerikai Filmakadémia testülete figyelmeztette a Miramax filmstúdiót, mert véleményük szerint inkorrekt módon járt el, amikor Robert Wise-nek, az Akadémia egykori elnökének Martin Scorseset magasztaló cikkét számos lapban fizetett hirdetésként jelentette meg.

# Amerikai Filmakadémia testülete figyelmeztette a Miramax filmstúdiót, mert véleményük szerint inkorrekt módon járt el, amikor Robert Wise-nek, az Akadémia egykori elnökének Martin Scorseset magasztaló cikkét számos lapban fizetett hirdetésként jelentette meg. Scorsese szóvivője állítja: a rendező is csak utólag értesült a történtekről. A Miramax ezáltal az általa gyártott Gangs Of New York című filmet propagálta.

Robert Wise-nak, az Akadémia egykori elnökének, A muzsika hangja című film rendezőjének ugyanis nemrégiben megjelent egy cikke a Los Angeles Daily News című lapban, amelyben a szerző méltatja Martin Scorsese, a Gangs Of New York rendezője képességeit, kitérve arra is, hogy véleménye szerint Scorsese megérdemelné a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A Miramax stúdió megrendelésére a cikket később újranyomták, majd fizetett hirdetésként számos lapban – a többi között a New York Times és a Los Angeles Times hasábjain – ismét megjelentették azt. Az illetékesek szerint ez a cselekedet az Akadémia szabályainak nyílt és durva megsértésének minősül, míg a Miramax stúdió képviselői azzal érveltek, hogy tudomásuk szerint nem létezik erre vonatkozó szabály – ezt a tényt egyébként később a szervezők is elismerték.

Az eset ennek ellenére is felháborodást keltett az Akadémia testületének tagjai körében, olyannyira, hogy néhányuk arra kérte a szervezőket: adják vissza a már kitöltött és beadott szavazóíveiket, hogy megváltoztathassák voksaikat – kérésüket azonban elutasították. Az ügyben érintett filmrendező, Martin Scorsese szóvivőjén keresztül ítélte el a történteket: „Martin évek óta ismeri Robertet, így természetesen jólesett neki, hogy Bob elismerően nyilatkozott róla. De azt álmában sem gondolta volna, hogy stúdiója reklámként használja majd a cikket.”

„Akár pénzt is nyomhatnánk a szavazótestület kezébe, és nyíltan utasíthatnánk őket, kire szavazzanak” – ironizált Barry Levinson, az Esőember című filmjével 1988-ban Oscar-díjat nyert rendező. A Miramax szóvivője jobb híján arra hivatkozott, hogy tavaly Julia Roberts is kampányolt amellett, hogy Denzel Washingtonnak ítéljék oda az Oscar-díjat, ahogy Warren Beatty is támogatta Halle Berry győzelmét, végül aztán mindketten át is vehették a szobrocskát. (o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?