Frízbe foglalt európai történetek

Pozsony. Európa fríz / MISSIONartLINE a címe annak a különleges kiállításnak, amelynek a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete ad otthont.

Pozsony. Európa fríz / MISSIONartLINE a címe annak a különleges kiállításnak, amelynek a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete ad otthont. A MISSIONart-LINE találó elnevezés: egyrészt magában foglalja a kiállításon felsorakoztatott, művészi vonalat (line) alkotó munkákat, másrészt a kiállítás kiötlője, a miskolci Mission Art Galéria nevét. A kiállítások rendezésével, műkereskedéssel foglalkozó galéria két művészettörténész alapítójának, Jurecskó Lászlónak és Kishonthy Zsoltnak a fejében született meg az ötlet, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából egyfajta „művészi csatlakozásra” kérjenek fel kortárs magyar művészeket. A témát és a technikát az alkotók maguk választhatták meg, egyedül a mű mérete volt kötött. A képek aztán egymás mellé helyezve egy XXI. századi, az európai kultúra bölcsőjét, Görögországot is felidéző frízzé álltak össze. A kiállítást Miskolcon, Budapesten és Bécsben láthatta már a közönség – ez utóbbi helyszínen éppen Magyarország EU-csatlakozásának időpontjában, idén tavasszal. Bécsben osztrák művészek alkotásaival bővült az Európa fríz, itt, Pozsonyban pedig még tovább növekedett Viktor Hulík, Róbert Jančovič, Varga Emőke és Lukács Zsolt révén.

„A művek szalagszerű megjelenítése a kötődés, az összetartozás képzetét erősíti, együttes megjelenésük a közösségi létet szimbolizálja. Az egyes képekből, a részletekből, a sajátosságokból áll össze az egész. A képeket alkotó művészek különböző áramlatokat képviselnek, más a formanyelvük, más a kifejezési módjuk, más a gondolatviláguk is. Ám itt éppen ennek a sokszínűségnek van helye és létjogosultsága, abban a megközelítésben is, hogy az Európai Unió politikájában a kulturális sokszínűség érték, Európa különlegessége és ereje, amelyet mindenképpen meg kell őrizni” – mondta a kiállítás megnyitóján Győrffy Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete.

Berényi József, a szlovák külügyminisztérium államtitkára köszöntőjében kiemelte: az, hogy a kiállítás immár a harmadik európai országba látogatott el és továbbiakba vándorol majd, újabb alkotásokkal bővülve, egyértelműen jelzi, hogy az EU-hoz való csatlakozás a közép-európai nemzetek számára nem veszteséget, hanem gazdagodást jelent. „Annak ellenére, hogy más nyelvet beszélünk, és időnként nem értjük egymást, épp a művészet az, ami a leginkább közel hozhat egymáshoz bennünket” – hangsúlyozta Berényi József.

Az európai történetekből összeállt izgalmas, hangulatos fríz október 28-áig látható a Magyar Intézetben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?