Freddie Mercury hagyatékának darabjait állítják ki és árverezik el Londonban

Freddie Mercury 70 éves lenne

Freddie Mercury kensingtoni otthonából származó több mint 1500 tárgyat állít ki egy hónapra, majd árverez el ősszel a londoni Sotheby's aukciósház.

A Queen néhai énekesének rezidenciájáról, a Garden Lodge-ból származó tárgyak augusztus 4. és szeptember 5. között láthatók a Sotheby's londoni kiállításán. Előtte, júniusban a legizgalmasabb darabokat New Yorkban, Los Angelesben és Hongkongban is bemutatják az érdeklődőknek.

A kollekcióért, amelyben Mercury számos híres fellépőruhája mellett sok hétköznapi használati tárgya is szerepel, összesen legkevesebb 6 millió fontot vár a Sotheby's. A bevételt két AIDS-ellenes alapítvány, a Mercury Phoenix Trust és az Elton John AIDS Foundation kapja.

A legértékesebb darabok között tartják számon Szent Eduárd koronájának másolatát, amelynek eredetijével III. Károlyt koronázzák meg májusban. A koronához tartozó palástot Diana Mosley jelmeztervező, az énekes barátja készítette. A jelmezt Mercury több koncerten, köztük az 1985-ös Live Aid-koncerten is viselte. A Sotheby's szerint 80 ezer fontért is elkelhetnek ezek a tételek.

Ugyancsak licitálni lehet a Queen együttes We Are The Champions című híres számának korábban nem publikált kéziratára. A dalt 1977-ben adták ki az együttes We Will Rock You című másik nagy sikerével együtt. A kilenc oldalas szöveg a becslés szerint 200–300 ezer fontot is érhet.

Mercury egy további sikerszáma, a Killer Queen szövegének kézirata szintén megvásárolható az árverésen, az előzetes becslés szerint 70 ezer fontot is fizethetnek érte.

Az énekes 39. születésnapi partiján, 1985-ben Münchenben viselt, katonai díszegyenruha stílusában készült zakójáért pedig 10–15 ezer fontot várnak.

Az egy hónapos kiállítást követően szeptember 6-án tartják az első árverést, amelyet több további aukció követ majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?