Kultúra

Francis Ford Coppola nyerte el az Asztúria Hercegnője-díjat

Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró nyerte el a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában 2015-ben, amellyel azokat az alkotókat díjazzák, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak az emberiség kulturális örökségéhez - jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.
MTI

2015. május 6. 17:01

"Rendkívüli elbeszélő, aki kimagasló helyet foglal el a filmtörténetben" - fogalmazott rövid indoklásában a zsűri, méltatva a Keresztapa-trilógia rendezőjének formai és tematikai újító szerepét.
    
A zsűri hangsúlyozta, hogy a 76 éves Coppola egész karrierje folyamatos harc volt azért, hogy megőrizhesse teljes függetlenségét alkotóként és vállalkozóként is, de így fejlődhetett rendezőként, producerként, forgatókönyvíróként egyaránt és vált a kortárs kultúra ikonjává. 
    
Az olasz bevándorló családból származó Francis Ford Coppola hírnevét a Keresztapa mellett olyan alkotások öregbítik, mint a Magánbeszélgetés, az Apokalipszis most vagy a Drakula. Munkáit ötször jutalmazták Oscar-díjjal.
    
Az Asztúria Hercegnője-díj művészeti kategóriájának nyertesét idén 19 ország 31 jelöltje közül választották ki, a listán egy magyar művész is szerepelt, ám a neveket nem hozták nyilvánosságra.
    
Az elismerést 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.
    
A díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót vehet át. Művészeti kategóriában korábban elismerték a többi közt Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassmann, Bob Dylan és Pedro Almodóvar munkásságát.
Önnek ajánljuk

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

Botrány az Eurovízión

Felújították a jókai vízimalmot

GALÉRIA: Főleg gyerekek utaztak a Zsolnán balesetet szenvedett autóbuszon

Aggasztóan kevés 
a lakás Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?