Folytatja mentorprogramját a Minorma

ISMERTETŐÉrtelmiségi utánpótlásképzés, a kreatív szakmák népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló fiatalok között, a legtehetségesebbek útjának egyengetése – ezek a fő célkitűzései a Minorma Polgári Társulás mentorprogramjának, amelyet 2015-ben harmadik alkalommal szervez meg a pozsonyi székhelyű

ISMERTETŐ

Értelmiségi utánpótlásképzés, a kreatív szakmák népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló fiatalok között, a legtehetségesebbek útjának egyengetése – ezek a fő célkitűzései a Minorma Polgári Társulás mentorprogramjának, amelyet 2015-ben harmadik alkalommal szervez meg a pozsonyi székhelyű szervezet. Idén harminchat középiskolás diák jelentkezett a programra az egész országból.

A mentorprogram 2013-ban indult egy táborral, amelyet a zsámbéki Színházi és Művészeti Bázison rendeztek meg. A program létrejöttében kulcsszerepet játszott az a Minorma által szervezett jótékonysági koncert: Presser Gábor lépett fel Pozsonyban, a bevételt a program megvalósítására ajánlotta fel. Presser Gábor 2013 végén még egyszer ellátogatott Pozsonyba, hogy a 2014-es mentortábor megszervezését is támogassa.

A Minorma célja, hogy a mentorprogram hosszú távon biztosíthassa egy olyan elit réteg létrejöttének a támogatását, amely a szlovákiai magyar kultúra meghatározó erejévé fejlődhet. A programba ennek megfelelően nemzetközileg is elismert művészeket és szakembereket vontak be. Zenei mentorként például Lakatos Róbert, Zsapka Attila, Miquéu és Baltazar Montanaro is részt vett már a diákokkal való munkában, a színjátszókkal Czajlik József, a képzőművészekkel Mayer Éva és Gyenes Gábor, a táncosokkal Blaskó Borbála foglalkozott, a kreatív írás mentoraként Bőd Titanilla és Szalay Zoltán működött közre.

2015-ben új helyszínre költözik a Minorma mentortábora: a rimakokovai Kokava Línia szabadidőközpontba. A harminchat jelentkező közül a Minorma képviselői a mentorokkal együttműködve 20 diákot választottak ki, akik július 3. és 7. között részt vehetnek a négynapos intenzív foglalkozáson. Idén három csoportra oszlanak a résztvevők: a legtöbben – nyolcan – a képzőművészetet jelölték meg érdeklődési körként, a fotósok és a kreatív írás csoport 6-6 fővel indul.

Diószegtől Alsóbodokon át Fülekig az ország számos régiójából érkeznek majd diákok. A válogatás a jelentkezők által küldött anyagok alapján zajlott – képeket, szövegeket, videókat csatolhattak a jelentkezésükhöz. A korábbi évekhez képest idén kisebb érdeklődés mutatkozott a zene, a tánc és a színjátszás iránt, így ezekben a témakörökben nem lesznek foglalkozások a táborban.

Eddig is számos tehetség tűnt fel a Minorma mentorprogramjának köszönhetően: Kovács Katalin táncos ma gyermektánccsoportot vezet, Varga Biankával publicistaként (például az Új Szó és a Vasárnap hasábjain), Szabó Emesével költőként (az Irodalmi Szemle 2015. júniusi, fiatal tehetségekkel foglalkozó számában) találkozhattunk, Kanyicska Dávid videoklipeket készít, Varga Lakatos Kitti és Olcsvári Ákos az ENCORE együttesben jeleskedik. (szz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?