Foghíjas lesz a mosolyuk?

Reggel nyolc óra előtt érkezett Somorjára a Signal Dentibusz fogorvosi rendelő, s míg az a osztály harmadikos tanulói elméleti előadáson sajátították el a helyes fogmosás alapjait, dr. Monika Žlnayová fogorvos késlekedés nélkül megkezdte a bések vizsgálatát.

Mást mondtak a gyerekek, mást látott az orvos Reggel nyolc óra előtt érkezett Somorjára a Signal Dentibusz fogorvosi rendelő, s míg az a osztály harmadikos tanulói elméleti előadáson sajátították el a helyes fogmosás alapjait, dr. Monika Žlnayová fogorvos késlekedés nélkül megkezdte a bések vizsgálatát.

A Signal Dentibusz minden szükséges felszereléssel ellátott, modern, négy keréken guruló fogorvosi rendelő, amely ellátogat az ország 30 iskolájába, a vakáció alatt pedig a táborozók számára tart felvilágosító rendezvényeket.

A családok részvételére számító Signal Dentibusz fogszakorvosai, az asszisztensek és egy szervező munkatárs segítségével fogászati szűrővizsgálatot végeznek. A fogorvos minden látogatót megvizsgál, és mindenkinek elmagyarázza, mit tehet fogai épségének megőrzése, vagy éppen a fogak állapotának javítása érdekében. Tanácsokat ad arra vonatkozólag is, hogyan kell helyesen fogat mosni, és mely ételek, étkezési szokások ronthatják a fogakat. A Dentibuszban fogászati beavatkozás nem történik, barátságos külső és belső kialakítása, a személyzet közvetlen magatartása és türelmes munkája nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is bátorítást ad arra, hogy fogorvosukkal évi rendszerességgel ellenőriztessék fogaik állapotát.

Rendszeresen mosol fogat? Naponta hányszor? Meddig tart a fogmosás? – záporoztak a kérdések a megszeppent nebulók felé, akik azt sem tudták, válaszoljanak vagy a szájukat tátsák a fogorvosi karosszékben. Volt aki bátran, de legtöbben alig nyitották ki a szájukat, pedig tudták, nincs fúró a doktor néni kezében. – Feladatunk csupán a fogak állapotának feltérképezése. A diagnosztizáló készülék hangjelzéssel adja tudtomra, hogy a fog szuvas, a zománcréteg pedig elvékonyodott. A gyerekek általában élvezik a pittyogást, én kevésbé. Míg a szaggatott hangjelzés csupán figyelmeztetés arra, hogy fokozottabb fogvédelemre van szükség, a folyamatos már a szuvas fogat jelenti. Sajnos, ezeknél a gyerekeknél is gyakori a kezeletlen lyukas fog – sajnálkozott. Főleg azon, hogy az állandó, hatos fog szinte osztálynyi gyerek esetében tömésre vár. Ám az már kizárólag a szülő felelőssége, hogy elkísérje, elküldje csemetéjét a kezelésre.

Volt miért mosolyognia Somogyi Tibor felvételei Farkas Vince és Cikhard Józsi egymást lökdösve várnak sorukra, s hiába inti őket rendre Károlyi Éva tanítónő, a csintalan fiúk nem nyugszanak. – Nem csoda, hogy ráfizettek szertelenségükre, az osztályban több gyerek fogából bizony lepattant kisebb-nagyobb darab. Mintha törékenyebb volna a fogazatuk. Alig fordul elő, hogy egy-egy tanuló a rendelőből kilépve széles mosollyal közölné társaival, nem szorul fogtömésre. – Nagyon érdekes és tanulságos előadást hallottunk, kár, hogy a meghívásnak csak kevés szülő tudott eleget tenni. Nem volt tudomásunk a fogmosás technikájának változásáról, eddig a gyerekek körkörös mozdulattal tisztították fogazatukat, ami önmagában nem elegendő. Hiába ellenőriztük őket, ha az eddigi módszer nem volt hatásos. Ezentúl másképp lesz – összegezte meggyőződéssel a felnőttek véleményét Kovács Évike édesanyja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?