Fodrozódó gondjaink

Nem feltétlenül és talán nem is elsősorban a torkossággal magyarázhatóak a felesleges kilók. A stressz, a hormonális egyensúlyzavarok, az érzelmi problémák is gömbölyödést okozhatnak, ám a nemtörődömség, az önvigasztalás szintén hízáshoz vezethet. A túlsúly a 21. század betegsége, globális fenyegetettséget jelent.

Nem feltétlenül és talán nem is elsősorban a torkossággal magyarázhatóak a felesleges kilók. A stressz, a hormonális egyensúlyzavarok, az érzelmi problémák is gömbölyödést okozhatnak, ám a nemtörődömség, az önvigasztalás szintén hízáshoz vezethet. A túlsúly a 21. század betegsége, globális fenyegetettséget jelent. A fejlett országok közül az USA helyzete a legrosszabb, öt felnőttből háromnak, a lakosság 25-33 százalékának gondot jelent a többletsúly. Európának sincs dicsekednivalója, a férfiak 10-20 százaléka, a nők 10-30 százaléka kövérnek számít. Szlovákiában a nők egyharmadának okoz gondot a súlya, 26 százalékuk már betegesen kövér, 35 százalékuk pedig elhízott. A kövéreknél gyakori a hormonális zavar, amely végső soron meddőséghez vezethet. A túlsúlynál ugyanis több férfihormon termelődik, ami viszont menstruációs rendellenességhez, peteérési zavarokhoz vezet. Ha a nő mégis teherbe esik, fennáll a vetélés lehetősége, gyakori a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az érgyulladás. A szülés sem gondmentes, az újszülöttet rendszerint császárvágással segítik világra, a kismama felépülését érgyulladás, nehezebb sebgyógyulás nehezítheti. A kövér nőknél (27 feletti BMI) – a normál testsúlyúakkal szemben – 3,1-szer gyakrabban fordul elő meddőség, s a terhesség kezdetén pedig 1,77-szer magasabb a vetélés valószínűsége – ismerteti a nem túl kedvező adatokat dr. Ivica Lazúrová kassai endokrinológus. Rámutat arra is: a nők 46 százaléka képtelen megszabadulni a terhesség alatt és a szülést követően felszedett kilóktól. A szakértők félreverik a harangokat azért is, mert a változó korú nők 67 százaléka is túlsúlytól szenved.

Testünk a túlsúly és elhízás szempontjából két fő részre tagolható. Az egyik részt a zsírmentes szövet teszi ki, ezt az izom-, a csontszövet és víz alkotja, a másik rész a zsírszövet. Minden szervezetnek szüksége van zsírra, a gondot az okozza, ha túl nagy mennyiség van belőle. Egészséges férfiaknál a zsír aránya a testtömeg 25 százaléka, nőknél 30 százalék. Ha a test zsírtömege megnő, túlsúly alakul ki, ami többletterhelést ró a szervezetre, és káros folyamatokat indíthat el. Ha a súlycsökkenés érdekében nem teszünk semmit, akkor a zsírmennyiség, a túlsúly tovább fokozódik. Bizonyos súlyhatár fölött a szövődmények és társbetegségek nagy valószínűséggel megjelennek, ez az állapot már betegség, és elhízásnak nevezzük. A tartós testsúlycsökkentés az egészség megóvása, helyreállítása érdekében fontos, ugyanis 5-10 százalékos, mérsékelt testsúlycsökkentéssel az egészségügyi kockázat jelentősen alacsonyabb lesz. Ehhez csak az kell, hogy a felhasznált energia mennyisége nagyobb legyen a felvett energia mennyiségénél. A felvett energia csökkentése pedig kisebb mennyiségű étel fogyasztásával érhető el, az energiafelhasználás a mozgás fokozásával biztosítható – magyarázza a szakértő.

Konkrét példa

Az egészséges fogyás kizárólag átfogó testsúlycsökkentő programmal valósulhat meg, s ez egészséges, mérsékelt kalóriatartalmú étrendből, fokozott mozgásból, gyógyszeres kezelésből és pszichés támogatásból áll. Tudom miről beszélek, hiszen 23 éves korom óta kipróbáltam szinte az összes diétát – vallja őszintén a 29 esztendős fiatalaszszony. – 152 centiméteres magasságom mellett az 55 kilómmal nem számítottam kövérnek, de idővel valahogy egyre kevesebbet mozogtam, viszont többet ettem. Annak ellenére, hogy a mérleg nyelve alaposan kilengett, nem tudtam lemondani az étkezés gyönyörűségéről. Azon kívül, hogy kihíztam a ruhatáramat, rendszertelenné vált a menstruációm is. Ezért hiába próbálkoztunk a párommal, nem tudtam teherbe esni. Emiatt mindketten nagyon szenvedtünk, de míg a férjem bánatában a sportolásba temetkezett, én a hűtőszekrénybe. Aztán valahogy mégis áldott állapotba kerültem, de nem sokáig örülhettünk: elvetéltem. A fájdalmat és a depressziót éjszakai táplálkozással, csokifalással orvosoltam. Valahogy nem zavart, hogy huszonhat évesen 95 kilót nyomok, a férjem pedig azt állította: tetszenek neki a duci nők. Csak hát én gyereket akartam, s az orvosom ajánlatára koplalni kezdtem. Amikor leadtam néhány kilót, valóban teherbe estem, s kisebb komplikációkkal ugyan, de világra hoztam a kislányomat. A szülés után hiába akartam, nem tudtam megszabadulni a felesleges kilóktól. Ha nem ettem eleget, gyomorbántalmaim lettek. Amint hosszas szenvedés után megszabadultam néhány kilótól, viszszatérve régi táplálkozási szokásaimhoz, ismét az eredeti súlyomon voltam. Ez így ment egy ideig, a kilóim jojóztak. A barátnőm ajánlatára előbb telefonáltam, majd el is mentem a RedukTip rendelőbe, ahol az orvosnővel megbeszéltük a teendőket. Megváltoztattam étkezési szokásaimat, a napirendembe beiktattam a testmozgást, de persze a gyógyszerre is szükségem volt. Öt hónapig jártam a rendelőbe, a „10-20-30 programnak” köszönhetően – 10 mg sibutramin hatóanyagú gyógyszer, 20 százalékos táplálékcsökkentés, napi 30 perc mozgás – szenvedés nélkül lefogytam 35 kilót, s a súlyomat minden erőfeszítés nélkül tartani tudom. Hangsúlyozni szeretném, az egészséges étrend kialakítása nem feltétlenül jelenti az eddig megszokott ételek elhagyását, a kiegyensúlyozott táplálkozásig tudatosan, lépésről lépésre jutottam. Megtanultam, hogy az ételek minősége, mennyisége, az elkészítés és elfogyasztás módja és gyakorisága, a tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya, valamint a táplálék energiatartalma szabja meg, hogy étrendünk mennyire szolgálja egészségünket.

Javult egészségi állapotuk

Az Abbott Laboratories társaság a RedukTip programon keresztül azokat a túlsúlyos nőket vonta be a tanulmányba, akiknek teherbeesési nehézségeik voltak. A 18-38 éves hölgyek menstruációs, valamint peteérési zavarokkal küzdöttek. Az orvosok a súlycsökkenés termékenységre gyakorolt hatását vizsgálták. Célul tűzték ki a szervezet inzulinszintjének gyógyszermentes csökkenését, illetve a menstruációs ciklus rendezését, a termékenység visszaállítását. A nők négy hónapon keresztül hetente részt vettek az átfogó testsúlycsökkentő programban, s ezáltal testtömegindexük (BMI – Body Mass Index) 35,1-ről 30,4-re csökkent. A súlycsökkenésen kívül rendeződött az inzulinszintjük, ami jótékony hatást gyakorolt a hormonszintre, csökkent a vérnyomásuk és javult lelkiállapotuk is. Öt beteg esetében megszűntek a menstruációs rendellenességek, egy pedig áldott állapotba került. A testsúlycsökkentő program négy hónapja alatt átlagban tíz kilótól szabadultak meg. A megváltozott életmód szerint élnek ma is, ügyelnek az étrendre, rendszeresen mozognak, ám a gyógyszeres támogatást – bár a sibutramin hatóanyag az evés során fokozza a jóllakottságérzést, valamint fokozza a hőtermelést (ezáltal nő az energiafelhasználás) – elhagyták. Mint mondták, anyagi okok miatt, ugyanis a havi adag (egy tabletta naponta) közel 3600 koronába kerül. Annak ellenére, hogy a túlsúly betegség, s a szövődmények gyógyítása óriási anyagi ráfordítást igényel, az alapbetegség kezeléséhez az egészségbiztosítók nem járulnak hozzá.

Mozgással az egészségéért

A WHO szerint a nem elegendő testmozgás következtében évente több mint kétmillióan halnak meg. A népesség 60-85 százaléka nem mozog kellőképpen, s ez a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj, a túlsúly, a vastagbélrák, a magas vérnyomás, a csontritkulás, a depresszió, valamint a szorongás kialakulásának fokozott veszélyével jár. A szakértők felhívják az egyének, illetve a kormányok figyelmét arra, hogy tegyenek lépéseket az egészség megőrzése, támogatása érdekében. A WHO az idei egészségügyi világnapon vitát kezdeményez az egyre romló életstílusról, s az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód káros hatásáról. – Tudatosítani kellene végre, hogy egyforma intenzitással kell foglalkozni a betegség gyógyításával, illetve megelőzésével. A megelőzés hangsúlyozása és becsületes végrehajtása kiváló hatással van az egyénre, a társadalomra – hangsúlyozza dr. Juraj Payer professzor, a szlovákiai Elhízás elleni liga tisztségviselője. – Mivel az Abbott Laboratories társaság által létesített RedukTip program tartozéka az aktív mozgás, a holnapi egészségügyi világnap alkalmából a pozsonyi Polus City Centerben rendezett szórakoztató sportnapot mi is támogatjuk. Hiszen a megfelelő testmozgás, a táplálkozás és az életmódváltás része a testsúlytartó programnak, s mint ilyen elősegíti a szervezet karbantartását, a betegségek megelőzését.

Aki vasárnap ellátogat a Polus City Centerbe, orvos szakértőktől tudhatja meg, mit jelent az egészségmegőrzés, miért fontos a mozgás, de azt is, miként előzhető meg az elhízás, illetve hogyan szabadulhat meg kilóitól az elhízott, vagy a már túlsúlyban szenvedő – ismerteti a rendezvény lényegét dr. Kajtor Zsolt, a gyógyszertársaság kardiológiai és obezitológiai részlegének igazgatója. Délután 14 órától 17 óráig az elméleti tudnivalók mellett az érdeklődők a hagyományostól eltérő versenyszámokban mérhetik össze erejüket, ügyességüket, s nyerhetnek ajándékokat is.

A www.pohyb.sk vagy a www.reduktip.sk honlapon, valamint magyarul a 0907/ 909 997, szlovákul a 0905/ 855 666 telefonszámon bővebb információkhoz juthatnak az érdeklődők.

A BMI kiszámításának módja

A kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Testtömegindex (kg/m2) = testsúly (kg)

testmagasság (m2)

Aki 160cm = 1,6 m magas és 66,5 kg, testtömegindexe 26 kg/m2.

66,5 kg : (1,6 m x 1,6 m = 2,6 m2) = 26 kg/m2

Túlsúly Elhízás

25–29,9 kg/m2 30 kg/m2 felett

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?