Fóbiaűző budi, pókokkal

Pozsony.

Pozsony. A Bibiana Nemzetközi Gyermekművészeti Központ új, Emóciók című interaktív kiállításán gyermekek és szüleik közösen ismerhetik meg, járhatják be az érzelmek világát, játékos, szórakoztató formában, miközben kellemes és nem éppen kellemes érzéseket is átélhetnek.

A Bibiana eddigi interaktív kiállításain a látogatók a bennünket körülvevő világ jelenségeivel ismerkedhettek meg. Az új kiállítás rólunk, emberekről szól, belső, érzelmi világunkat tárja fel. Az egyes érzelmeket érzékeltetve öt részre tagolódik a prezentáció. Minden egyes érzelmet más-más színben pompázó helyiségben ismertetnek, jelenítenek meg a kurátorok, akik pszichológussal és orvossal is konzultáltak arról, milyen módon lehetséges a gyerekek számára a legérthetőbben meghatározni érzelmeink mibenlétét. A szakemberek mindenekelőtt a kiállítás kifejtő, magyarázó szövegeinek megszerkesztésében segítettek. A gyerek aktív részvételére alapozó mustra fő célja, hogy a látogatók a lehető legtöbbet megtudjanak az érzelmekről – különösen azokról, amelyek negatív indulatokat váltanak ki, mert a megismerésük sokat segíthet a kezelésükben.

„Az érzelmek intenzívebben érzékelhetők a színek révén” – állítják a kurátorok, s élnek is a színek erős alkalmazásával. Az első szoba, a meglepetések helyisége zöldben pompázik. Általános bevezetőt nyújt az érzelmek világába; e helyszínen különféle kreatív segédeszközökkel az agy és az idegrendszer működéséről, a racionális gondolkodásról, valamint az érzelmi reakciók hátteréről szerezhetnek információkat a gyerekek.

Az érzelmi vándorlás a kék szobában folytatódik, ahol a berendezés és valamennyi kellék a szomorúságra utal, s a kicsik egyebek mellett megismerhetik, milyen események, behatások váltanak ki bennünk komor, bús, szomorkás hangulatot. A piros szoba a mennyezetről lógó tüskékkel (riasztó kúpokkal) a harag helyszíne. Akikben éppen tombol a düh, kezelésbe vehetik a bokszzsákként funkcionáló haragnyelő kígyót, s kedvükre püfölhetik, amíg meg nem nyugszanak.

A kiállítás vándorai ezután a virágokkal teli, napfényes sárga szobába, az öröm helyszínére érkeznek. Egy életre megjegyezhető itt, hogy a legszebb öröm a káröröm. Emellett az apróságok e helyszínen is meggyőződhetnek arról, hogy számukra a játék az öröm legfőbb forrása. E teremben a pitypangkörhinta nyújthat kivételes élményt – örömet.

Az érzelmi vándorlás végső állomása a lila szoba: szorongásaikkal, félelmeikkel szembesülhetnek az ide betérők. A falakon elképesztő félelmeket rejtő fóbiatrófeák vannak felfüggesztve. Megtalálható a sorban olyan egészen új keletű is, mint a nomofóbia (vagyis a félelem a mobiltelefontól való megfosztottságtól). E helyiségben fóbiaűző bódék is kipróbálhatók, köztük a klausztrofóbiától megszabadító zárka vagy a pókoktól hemzsegő budi.

S miután a látogatók bejárták a kiállítás valamennyi, művészi igényességgel megtervezett, berendezett szobáját, alkalmuk nyílik letesztelni, vagyis felmérni, hogy milyen érzések uralják őket éppen.

A Bibiana Emóciók című kiállítása október 8-ig látogatható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?