Filmjével igen, személyesen ott lesz-e Polanski?

<p>Csaknem húsz évvel később született, mint az A kategóriájú nagy elődök, az 1932-es kezdetre datálható cannes-i, valamint a velencei.</p>

A Nemzetközi Berlini Filmfesztivál 1951-ben indult, értékelői szerint hamarosan a Nyugat és Kelet filmművészete közötti híd szerepét is betöltötte, s a hetvenes évekre olyan színvonalra fejlődött, s olyan minőséget kezdett képviselni, hogy felnőtt az említett francia és olasz szemlékhez. Népszerűségét jelzi tavalyi látogatottsága is: vetítéseire 275 ezer jegyet adtak el.

Az idei Berlinale versenyprogramjába 26 alkotást soroltak be, ezeket a fesztivál legnagyobb mozijában vetítik majd, a Berlinale Palastban, mely ezerhatszáz néző befogadására alkalmas. „A versenyprogram filmjei műfajok és stílusok sokszínűségét kínálják. E változatosságot egészen fiatal és elismert, neves rendezők teremtik meg munkáikkal“ - nyilatkozta Dieter Kosslick fesztiváligazgató.

A versenyfilmek közül ez ideig csupán hat alkotás ismert, a teljes listát e hónap folyamán teszik közzé a szervezők. Azt viszont már korábbról lehet tudni, hogy az Arany Medvéért versengő filmek közé besorolták Roman Polanski The Ghost Writer című mozgóképét is, valamint a Na Patu című boszniai alkotást, amelynek rendezője az a Jasmila Zbanic, akinek Szerelmem, Szarajevó (Grbavica) című korábbi munkája 2006-ban elvitte az Arany Medvét Berlinből.

Azt is tudni lehet már, hogy a berlini közönség láthatja Martin Scorsese Viharsziget (Shutter Island) című filmjét is, a rendező „háziszínészével“, Leonardo DiCaprióval a főszerepben, s olyan parádés szereposztással, amelyben ott van Ben Kingsley és Max von Sydow neve is.
A berlini szemlén eddig huszonhét alkotó munkáját ismerték el életműdíjjal, ez idén két filmes személyiséggel bővül.

Arany Medve Életműdíjjal jutalmazzák a német Hanna Schygullát, akit elsősorban Rainer Werner Fassbinder színésznőjeként ismert meg a közönség, említsük meg három híres alakítását, a Maria Braun házasságából, a Berlin Alexanderplatzból, valamint a Lili Marleenből. A magyar nézők Sándor Pál Miss Arizona, valamint Tarr Béla Werckmeister harmóniák című mozgóképében is láthatták.

A másik kitüntetett az egykori NDK DEFY stúdiójának rendezője és forgatókönyvírója, Wolfgang Kohlhaas, aki 1999-ben Volker Schlöndorff-fal is dolgozott. Schlöndorff közös forgatókönyvük alapján forgatta A lövés utáni csend című drámát, amely 2000-ben a Berlinalén Kék Angyal Díjat kapott.

A Berlinale fiatal színésztehetségeket bemutató Shooting Star programjában idén nem lesz szlovák színész, Csehországból viszont bejutott a programba Krištof Hádek, akit rokonszenves fiatal pilótaként ismerhettünk meg Jan Svěrák Sötétkék égbolt című mozijából. A tehetséges fiatal cseh színész Tomáš Mašín 3 évad a pokolban című filmjében nyújtott alakításával „nyerte el“ a berlini bemutatkozás lehetőségét.

Szlovák színészeket viszont -vászonról - láthat majd a berlini közönség. Jan Hřebejk filmjének a Kawasaki rózsájának (amelyet a szlovákiai mozik február 11-étől tűznek műsorra) szereplői között ott van Martin Huba és Milan Mikulčík is, valamint negatív szerepben Ladislav Chudík.

A 60. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöki pozícióját Werner Herzog német filmrendező, forgatókönyvíró és producer tölti be. (Štefan Vraštiak)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?