Kultúra

Suburbicon: Minden rosszat odaát keress

Nyitó- és versenyfilm volt Velencében. A bemutató előtt az előzetesek alapján úgy beszéltek George Clooney újabb rendezéséről, a Suburbicon – Tiszta udvar, rendes ház című misztikus krimiről, mint a díjszezon egyik favoritjáról. De már a Lídón megosztotta a közönséget, s azóta sem sorolják egyértelműen a díjesélyesek közé. Talán mert nem szervesül egységgé.
Tallósi Béla

2017. december 1. 17:59

Suburbicon
A misztikus krimi főhőse Gardner Lodge (Matt Damon), akinek otthonában brutális gyilkosság történik Fotó: Magic Box

Clooney mozija ugyanis olyan, mintha két filmet kapna a néző. Van benne egy remekül felépített, izgalmas, horrorisztikus bűnügyi szál – a Coen fivérek huszon-egynéhány éve íródott forgatókönyve alapján –, valamint Clooney hozzájárulásaként egy kicsit elvontabb vonal, amely egy színes bőrű család beilleszkedésének problémáját boncolgatja. Egybefolyik ugyan a két sík – főleg az egymás szomszédságában elő fehér és fekete kisfiú kapcsolata révén –, de igazából nehezen értelmezhető a kapcsolódás, illetve nehezen egyértelműsíthető a két szál váltakozásának és találkozásának a lényege.


Clooney nyilatkozata lehet ehhez sorvezető. A színész-rendező elmondta, hogy filmjét a Trump kampánya során elhangzott azon beszédek ihlették, amelyeknek a kerítésépítés volt a lényege. A Suburbicon egyik szála a kerítésépítésről, a beilleszkedés ellehetetlenítéséről, az összeférhetetlenségről, az eleve, vagyis alapból való elutasításról szól. A rendező magyarázata szerint a félelemkeltő horror (ez egy biztosítási csalás következményét meséli el) és az új jövevényekről szóló szál (amelyben a fekete családot akarják meglincselni) eseményeit szemlélve a nézőnek olyan kontrasztot kell meglátnia és megéreznie, amelyből felmérhető, hogy a félelem(keltés) valódi forrása a filmben nem a fehérek zárt közösségébe épp beköltözött fekete család. Vagyis nem az ő megjelenésükről, kultúrájukról és életvitelükről forgatott kockák tartják rettegésben a nézőt, hanem inkább azok az egyre elborzasztóbb események, amelyek a szomszédságukban elő fehér család tagjaival és otthonában történnek.

A film visszavisz az 1950-es évekbe. A helyszín Suburbicon, a valóságban nem létező, kitalált rendezett kertváros, ahol békésen élnek egymás mellett a kedves, jó benyomást keltő középosztálybeli fehér amerikaik, elválasztó kerítés nélkül sorakozó elegáns házaikban. A városka mindennapjaiba aggódást és félelmet kiváltó változást hoz, hogy az egyik megüresedett házba – a mindenki által megbecsült Gardner Lodge (Matt Damon) szomszédságába – beköltözik egy színes bőrű család. Mindkét szomszédnak van egy kisfia, s azt követően, hogy a fiúk első alkalommal együtt baseballoznak, valakik behatolnak a Lodge család otthonába, és szörnyű tragédiát okoznak. Ez felforgatja a Lodge család és a kertváros idilli életét. Az esetért a lakosok az újonnan beköltözötteket okolják, és ettől kezdve folyamatosan zaklatják őket. Mindent elkövetnek, hogy beilleszkedésüket ellehetetlenítsék, és elérjék, hogy minél előbb továbbálljanak. Előbb csak apróságoknak tetsző kellemetlenségeket találnak ki ellenük, például sokszoros áron akarnak eladni nekik árut a helyi vegyesboltban. Aztán magas kerítést húznak az otthonuk köré... és sorjáznak még durvább dolgok is.


Jó ideig szórakoztató ez az ördögi vígjáték – a hatásos kiindulóhelyzet sokáig fennmaradó misztikusságának köszönhetően. Egy darabig – kísértésbe esve – a néző is hajlamos azt hinni, hogy a véres támadás, a brutális gyilkosság, a rejtélyes haláleset szálai az egyre elszigeteltebben és mind nagyobb bizonytalanságban elő színes bőrű családhoz vezetnek. Ám ahogy mind nagyobb veszélybe kerülnek Lodge még életben lévő családtagjai, fokról fokra világosodik meg, hogy nem azokat kell okolni minden rosszért, akiket a suburbiconiak okolnak. A váratlan, meglepő vég aztán végképp összezavar. Kiderül, hogy a rossz a túloldalon van. A bűnügy megoldódik ugyan, de a másik szál kisiklik mellőle. Igaz, arra nehezebb megoldást találni.

Suburbicon

Amerikai krimi, 2017, 105 perc
Rendező: George Clooney
Forgatókönyvíró: George Clooney, Ethan Coen, Joel Coen, Grant Heslov
Operatőr: Robert Elswit
Zene: Alexandre Desplat
Szereplők: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Glenn Fleshler, Jack Conley, Noah Jupe 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

79 éves, részeg sofőr fordult fel Ladájával a Dunaszerdahelyi járásban

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

covid térkép

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.