Erre váltottunk jegyet a moziba 2018-ban

mamma mia

Voltak zenés-táncos filmek, köztük a Mamma Mia! folytatása. Volt két terrorista támadás: az egyik Clint Eastwood mozijában, a másik Fatih Akin németországi török drámájában. A hazai termésből A tolmács és a Backstage című produkciókat, a magyarból a Napszálltát idézzük fel újra. Visszapillantó összeállításunk természetesen nem lehet teljes körű. 

A párizsi vonat 

Az év elején mutatták be Clint Eastwood A párizsi vonat című moziját, melyben a színész-rendező dokumentarista eszközökkel rekonstruálta a Brüsszelből Párizsba tartó expresszvonaton 2015 augusztusában megkísérelt terrorista merényletet. Az utasok, köztük három amerikai turista bátorságán, helytállásán, helyzetfelismerésén, gyors reagálásán múlott, hogy a támadás meghiúsult, és nem történt halálos tragédia. „Olyan történetekkel dolgoztam mindig, amelyekben valami kivételességet láttam. Olyasmit, ami az egész társadalom hasznára válhat. Mint amilyen ez a történet is” – nyilatkozta a rendező. A párizsi vonat valóban kivételes film. Azzá teszi, hogy nem műtermi körülmények között, hanem identikus környezetben, az említett vonalon közlekedő vonaton vették fel a támadás epizódjait, mégpedig a három igazi hőssel – Anthony Sadlerrel, Alek Skarlatosszal és Spencer Stone-nal. Clint Eastwood kérésére vállalták, hogy kamera előtt eljátsszák ugyanazt, amit az éles helyzetben megéltek. A film kivételes a hősök kitüntetésére rendezett díjátadás autentikusságával is. 

A tolmács 

Martin Šulík A tolmács című, szlovák, cseh és osztrák koprodukcióban készült filmdrámájában két idős ember utazik keresztül Szlovákián: az egyik, a tolmács (Jiří Menzel) azzal a szándékkal vállalkozik az útra, hogy elszámoljon a múltjával, a másik, egy egykori SS-tiszt fia (Peter Simonischek) azzal indul el Bécsből, hogy megismerje a múltját. A néző pedig döbbenten szembesül a második világháborúban szerzett, feltépett sebekkel – és állásfoglalásra kényszerül. A film a múltat a jelenben tükrözteti, megmutatva, hogy az akkori események ma is megosztják a közvéleményt. 

Szólíts a neveden 

Mit él meg egy középis kolás fiú,aki baráti vonzalomnál többet kezd érezni egy egyetemista fiú iránt, de az nem viszonozza a közeledését? – erről szól Luca Guadagnino Szólíts a neveden című olasz–francia–brazil–amerikai romantikus drámája. Perzselő nyárban, varázslatos olasz vidéki környezetben játszódik az André Aciman magyarul és szlovákul is megjelent regénye alapján forgatott kedves, fájdalmas, a realitás talaján megmaradó love story. Teljesen új elem benne a megértő apa és meleg fia viszonyának a láttatása: az apa vallomása és tanácsa felér egy csodával. 

Backstage 

Andrea Sedláčková cseh–szlovák koprodukcióban forgatott Backstage című, zenés-táncos romantikus filmje látványos és fergeteges táncot kínál minden mennyiségben. Emellett – a prózai szálon – csalódásokkal izgalmassá tett, romantikus szerelem is kibontakozik a táncosok táborában. A Backstage nem sekélyes szórakoztató film, erős kritikát fogalmaz meg a tehetségkutató versenyekről. A televíziós tehetségkutatók kulisszái mögé betekintő mozi egyik főszelepét Bárdos Judit alakítja. 

Sötétben 

Fatih Akin filmjei sötét színű drámák, és zömmel a németországi török bevándorlók helyzetével foglalkoznak (Villanás az egész, Fallal szemben). Nem kivétel ez alól Sötétben című német–francia krimije sem, amely megtörtént esetből indul ki, de a valós alapból kibontott bűnügyi történet már fikcióra épül. A Sötétben alapját a 2000 és 2007 között Németországban elkövetett, tíz ember életét kioltó gyilkosságsorozat, a rasszista indíttatású dönergyilkosságok adják. Fatih Akin egy Münchenben történt gyilkosságra koncentrál. 

Az új Mamma Mia! 

Az ABBA-slágerekre ismét remekül sikerült felfűzni egy majd kétórás mozgóképet megtöltő, mozgalmas cselekményt. Amely attól is izgalmas, hogy több idősíkban játszódik, megmutatva, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. A Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című amerikai zenés vígjáték szilveszteri ráhangolódásként is újranézhető. Nem kíván elmélyülést – a gyönyörű tengerparti környezetben elhelyezett fergeteges bulit, a jóságos mesét kell benne látni, a mélyen emberi érzésekre kell ráhangolódni, szórakozni a humoros beköpéseken, élvezni a sodró erejű koreográfiákat, és hagyni kell, hogy magukkal ragadjanak a jól ismert régi dalok remek színészek tolmácsolásában. 

Érdekes

Láttuk még

Sodródás Amerikai akciófilm, kalandfilm. Rendezte: Baltasar Kormákur. Szereplők: Shailene Woodley, Sam Claflin

Víkendház eladó Cseh filmdráma. Rendezte: Tomáš Pavlíček. Szereplők: Ivana Chýlková, Bárdos Judit, Zuzana Kronerová.

Alfa Amerikai kalandfilm. Rendezte: Albert Hughes. Szereplők: Kodi SmitMcPhee, Leonor Varela, Natassia Malthe.

Toman Cseh–szlovák történelmi dráma. Rendezte: Ondřej Trojan. Szereplők: Jiří Macháček, Roman Luknár, Táňa Pauhofová, Lukáš Latinák, Ady Hajdu.

A pince Szlovák–orosz–cseh dráma. Rendezte: Igor Voloshin. Szereplők: JeanMarc Barr, Olga Simonova, Milan Ondrík, Jana Oľhová, Dalyb, Bocsárszky Attila, Kassai Csongor.

Legendás állatok: Grindelwald bűntettei Amerikai–angol fantasy, családi kalandfilm. Rendezte: David Yates. Szereplők: Johnny Depp, Ezra Miller, Eddie Redmayne, Jude Law.

BÚÉK. Magyar vígjáték. Rendezte: Goda Krisztina. Szereplők: Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska, Elek Ferenc, Hevér Gábor, Bata Éva.

Pókember: Irány a Pókverzum! Amerikai animációs film. Rendezte: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman. 

Bizalmas ellenség 

Karel Janák Bizalmas ellenség című thrillere az első olyan szlovák–cseh játékfilm, amely a mesterséges intelligenciával foglalkozik, illetve azzal, hogyan fordul(hat) szembe az alkotójával. A film egy fiatal pozsonyi házaspárról szól. A férj programozó egy cégnél, amely az ő irányításával a Tátrában létrehozta (felépítette) egy hipermodern okosház, vagyis az intelligens otthon prototípusát. Egy nap a pár ajánlatot kap, hogy költözzön be a lenyűgöző természeti környezetben lévő, luxust és biztonságot nyújtó hegyi házba, és teszteljék. Kezdetben az idillikusnak tűnő helyzet minden előnyét megpróbálják kiélvezni, de aztán a technika felmondja a szolgálatot. 

Napszállta 

Nemes Jeles László Napszállta című új filmjét Velencében láthatta először a közönség. 1913 nyarán Leiter Írisz többéves távollét után visszatér egykori városába, Budapestre. A korán árván maradt lány egyetlen vágya, hogy néhai szülei, Leiter Lipót és felesége, Róza kalapszalonjában dolgozhasson. Brill Oszkár, a szalon új tulajdonosa azonban egyáltalán nem örül a lány érkezésének. Még a városból is el akarja távolítani. Csakhogy Írisz makacs és elutasíthatatlan, s mivel tudomására jut, hogy van egy Kálmán nevű testvére, akinek a létezéséről eddig egyáltalán nem tudott, nem tágít a szalon és a rejtélyes új tulajdonos közeléből. Nyomozni kezd a bátyja után. Próbálja kideríteni hollétét, különös ténykedését. Így szembesül családja sötét titkaival. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?